Sota ja panssarivaunut on yhdistelmä, joka ei ensimmäisenä tule mieleen Cartierin muotitalon kohdalla – pikemminkin Pariisin paremmat piirit ja Audrey Hepburn Tiffanylla. Kuitenkin eräs Cartierin kuuluisimmista luomuksista on saanut inspiraationsa ensimmäisen maailmansodan viimeisinä vuosina.
Cartier Tank
Tarina kertoo, että Louis Cartier halusi suunnitella rannekellon, joka toimisi juoksuhauta-olosuhteissa, ja olisi kätevämpi kuin perinteinen taskukello. Muotokieli saatiin luontevasti brittiläisestä MarkIV-panssarivaunusta, joka teki ensi-esiintymisensä länsirintamalla 1917. Tuloksena oli Cartierin Tank, rannekello, joka tunnistetaan kaikkialla, aivan kuten Rolex Submariner.
Ensimmäisten joukossa Tankin ranteeseensa sai amerikkalainen kenraali John Pershing, ja tämän jälkeen Tank on koristanut lukemattomien kuuluisuuksien ranteita. Eräs kellon valtteja on sen soveltuvuus sekä miehille että naisille. Toki mallista on olemassa myös lukuisia variaatioita koon, muodon (ja halutessa timanttien määränkin) suhteen. Mallinimet “Tank Anglaise”, “Tank Américaine” ja “Tank Francaise” ovat kaikki vakiintuneita klassikkoja.
Koneistojen suhteen halvimman pään Tankit pyörivät kvartsikoneilla, jotka ovat toki Cartierin omaa tuotantoa ja kauniisti viimeisteltyjä, mutta hinnan noustessa päästään luonnollisesti inhouse-koneistoihin.
Tankin muotokielessä on jotain samankaltaista täydellisyyttä kuin jo aiemmin mainitussa Submarinerissa, johon ei paljoa parane kajota. Sadan vuoden aikana malli on täydellistynyt ikoniksi, jota eivät muodin oikut heiluttele.
Suosittelemme
Kvartsipohjaisen Tankin saa omakseen myös yllättävän edullisesti, sillä hinnat alkavat 2500 eurosta, ja automaattiversio kustantaa alimmillaan 3400 euroa. Suomessa Cartierin kelloja edustaa Osk. Lindroos.
Kuvat: Cartier