Cartier on ranskalainen luksusvalmistaja, jonka korut ovat käsite. Samaa voidaan sanoa kelloista, joista Cartier Tank -mallisto on kellomaailman suurimpia ikoneita.
Cartierin historia alkaa vuodesta 1847, jolloin Louis-Francois Cartier perusti Pariisiin sukunimeään kantavan verstaansa. Vuonna 1874 vetovastuun otti perustajan poika Alfred, jonka kolmesta lapsesta Louis loi kahden vuosikymmenen aikana kaksi Cartierin ikonista kelloa; ensimmäisen miesten rannekello Santosin vuonna 1904, sekä vuonna 1917 ensiesitellyn Tank-rannekellon, jonka muotokieli sai inspiraationsa ensimmäisen maailmansodan tantereilla esiintyneistä panssarivaunuista, tankeista.
Cartier Tank
Cartier Tank on noussut klassikon asemaan paitsi tunnistettavalla designillaan, myös kelloa käyttäneiden kuuluisuuksien myötävaikutuksella. Ovathan useat heistä olleet myös oman alansa suunnannäyttäjiä ja ikoneita, ihmisiä jotka tunnetaan omista saavutuksistaan. Tunnettujen Tank-käyttäjien lista on hengästyttävän pitkä, joista voidaan mainita prinsessa Diana, Andy Warhol, Jacqueline Kennedy, Truman Capote, Mick Jagger, Michelle Obama ja Oscar-voittaja Rami Malek.
Cartier Tank on puhutellut niin miehiä kuin naisia, joka on osaltaan tehnyt siitä kellomaailman klassikon.
Cartier Tank seisoo vahvasti omilla jaloillaan. Mallisto nojaa edelleen yli sata vuotta sitten Renault FT-17 -panssarivaunuista vaikutteensa saaneeseen designiin, jota on vuosikymmenten saatossa jalostettu lukuisten mallien myötä. Ajankohtaisuutensa Tank on onnistunut säilyttämään koko tämän ajan, ollen tänä päivänä kiinnostavampi kuin koskaan.
Cartier Tank -mallisto tänään
Tank-mallisto tarjoaa laajan skaalan erilaisilla materiaaleilla ja koneistoilla toteutettuja kellomalleja, erilaisia tyylejä unohtamatta. Edullisimmillaan Tank-kellomallin saa omakseen noin kolmella tuhannella eurolla – tällöin kyseessä on uuden Tank Must -malliston kvartsikoneistoisista kelloista.
Tank Must
Tank Must on vuoden 2021 suurin uudistus, sillä se korvasi Tank Solo -mallisarjan. Mallisarjan nimi kumartaa hienosti historiaan, sillä vuonna 1976 Cartier esitteli rinnakkaisen brändin nimeltä Les Must, jolla houkuteltiin onnistuneesti nuorempaa ns. diskosukupolvea Cartier-brändin pariin värikkäämmillä ja hedonistisilla tuotteilla, kuten tupakansytyttimillä ja kynille – sekä tietysti kelloilla, jotka perustuivat Louis Cartier -malleihin.
Suosittelemme
Historia toistaa uudessa Must-mallisarjassa itseään siinäkin mielessä, että kyseessä on kuluttajalle edullinen tapa tulla sisään Cartierin omistajaksi. Malliston edullisimman ja siroimman kvartsikellon hinta nahkarannekkeella on reilut kolme tuhatta euroa ja kalleimmankin automaattimallin hinta teräsrannekkeella on vain hieman yli neljä tuhatta euroa. Must-malliston kaikki kellot ovat teräskuorisia. Mallistosta löytyy myös värikkäillä rannekkeilla leikittelevät SolarBeat-mallit, jotka saavat käyttövoimansa valosta.
Tank Louis Cartier
Tank Louis Cartier on signature-mallisarja, johon Tankin maine nojaa ja pitkälti perustuu. Kyseessä on elegantti kattaus kvartsi- ja manuaaliviritteisisiä kellomalleja, joista löytyy niin arkisempia teräskuorisia malleja, kuin myös luksusta henkiviä kultaisia ja timantteja sisältäviä malleja. Malliston hintaluokka on kymmenestä tuhannesta eurosta ylöspäin.
Tank Américaine
Tank Américaine edustaa Cartierin nuoriso-osastoa, sillä se esiteltiin suurelle yleisölle vasta vuonna 1989. Kaarevan vesitiiviin kuoren Tank-mallistoon tuonut Américaine on ehkäpä juuri nuoruudestaan johtuen Tank-malliston monipuolisin mallisarja laajan kokovalikoimansa (korumaisesta 27 millimetrin koosta aina 45 millimetriin saakka) johdosta, johon pääsee edullisimmillaan kiinni reilulla neljällä tuhannella eurolla.
Américaine on myös miehisestä näkökulmasta katsottuna otollisin Tank-mallisarja, koska siitä löytyy kokovariaatioita isompaankin ranteeseen, jonka lisäksi mekaanisuus tuo oman lisänsä niitä arvostaville. Mallisarjan kelloja on saatavilla teräskuorisista malleista timanteilla höystettyihin kultakuorisiin malleihin.
Tank Française
Tank Française -mallisarja edustaa Américainen tapaan Tank-kellomalliston uutta ja samalla sporttisinta näkemystä, jonka keskeisinä elementteinä ovat kellomalliston massiivisin kuoridesign, sekä teräksiset, teräskultaiset tai täyskultaiset rannekkeet.
Française-kellot näyttävät Tank-malliston kookkaimmilta juuri rakenteensa ja rannekkeiden johdosta, vaikka koot vaihtelevatkin korkeuden osalta (joka on Tank-mallistossa ehkäpä se luontevin tapa ilmoittaa kellon fyysinen koko) “vain” 20-36,5 millimetrin välillä. Tank Française on niin ikään houkuttelevan hintaluokan mallisto, joka alkaa teräskuorisena kvartsimallina 3.600 eurosta, päättyen yläpäässä täyskultaisena ja timanttikoristeluin useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.
Tank MC
Tank MC -nimiset mallit edustavat Cartierin horologista kärkiosaamista, sillä niissä on voimanlähteenä valmistajan itsetekemä inhouse-koneistokaliiperi 1904 ja siitä edelleen kehitetyt, eri komplikaatioita sisältävät koneistomuunnokset. Tästä kertoo mallimerkintä MC, joka tulee sanoista Manufacture Cartier. Omaa koneistoa käytetään harkitusti Cartierin eri kellomallistoissa ja ne on helppo erottaa siitä, että MC-koneistoa käyttävissä kelloissa on läpinäkyvä takakansi.
Tank MC -mallin mittasuhteet tuovat jossain määrin mieleen Santos de Cartier -malliston, johon on yhdistetty Américaine-malliston kaareva kuoridesign. Tank MC seisoo kuitenkin omilla jaloillaan ja mekaanisista kelloista kiinnostuneille tyyliniekoille erittäin houkutteleva valinta ranteeseen.
**
Seuraavat mallisarjat ovat osa Cartier Tank -perhettä, mutta eivät ole Suomessa saatavilla.
Tank Cintrée
Tank Cintrée -mallisarja edustaa Cartierin aikaansa edellä olevaa muotoilua, sillä se oli vuonna 1921 ensimmäinen rannekello, jonka kellonkuori mukaili käyttäjänsä rannetta. Mallisarjan nimi Tank Cintrée on kuvaava, sillä se tarkoittaa kurvikasta tankkia.
Ulkoasultaan Cintrée-kellomallit tunnistaa siitä, että ne ovat muita Tank-malleja – jopa Américainea – pidempiä. Tänä päivänä Cintrée on vaikeasti saatavilla oleva kellomalli.
Tank Asymétrique
Tank Asymétrique esiteltiin vuonna 1938, jonka tuorein uudistus (ja samalla paluu takaisin Tank-mallistoon pienen tauon jälkeen) tapahtui vuonna 2020. Mallisarjassa on poikkeuksellisesti vain yksi kokoluokka (47 x 26 mm) kahdella eri manuaaliviritteisellä inhouse-koneistolla ( 1917 MC ja skeleton-malleissa 9623 MC).
Asymétrique-mallisarjan kellonkuoret ovat aina jalometallia, eli kultaa tai platinaa. Rannekkeet ovat alligaattorinnahkaa ja niissä olevat soljet ovat tehty kuoren kanssa samasta materiaalista. Malliston hintahaarukka on 31.200 – 79.500 euroa.
Tank Chinoise
Tank Chinoise -mallisarja esiteltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1922, joka toi kiinalaisia arkkitehtonisia elementtejä viisi vuotta aiemmin julkaistuun Tank-mallistoon. Kellonkuoren ulkomuodon kerrottiin muistuttavan Itä-Aasialaisten temppeleiden sisäänkäyntejä ja vuoteen 2022 saakka kellot olivat myös neliön muotoisia. Tuttu tankkimainen design on siis Chinoise-mallisarjassa tuore tapaus.
Yhteenveto
Cartier Tank ansaitsee kaikki arvonimensä. Se on ikoni, se on klassikko. Yhtenä maailman arvostetuimman luksusmerkin tunnetuimpana kellomallina se on samaan aikaan jollain käsittämättömällä tavalla kultaisessa mainehäkissä saavutettavuutensa osalta. Cartier Tank on hintaluokaltaan mainettaan edullisempi.
Tank on samaan aikaan ehkäpä tunnetuin osa Cartieria, mutta on samaan aikaan valmistajansa varjelluin salaisuus. Jos asiaa peilaa kellomaailmasta käsin, Cartier ja Tank ovat yhdistelmä, jossa kuluttajan ei tarvitse maksaa kohtuuttomasti brändilisää. Ja mitä tyyliin tulee, se ei ole koskaan pois muodista.
****
Suomessa Cartierin kelloja myy Lindroos.