B&O Beoplay A9 – moderni äänentoiston klassikko 10 vuotta

Bang & Olufsen tunnetaan laadukkaiden ja tyylikkäiden kaiuttimien valmistajana. Beoplay-sarjaan kuuluva A9-monihuonekaiutin on ehtinyt kymmenen vuoden ikään.

Olen hurahtanut B&O:n kaiuttimiin ja kuulokkeisiin muutaman viime vuoden aikana. Iso osasyy on ollut valmistajan maine laadukkaiden tuotteiden tekijänä, mutta yhtälailla merkin muotoilu on puhutellut makunystyröitäni voimakkaasti. Olenkin todennut, että laadukas äänentoisto voi olla myös kaunista.

Beoplay A9

Pyöreä Beoplay A9 -monihuonekaiutin tuli markkinoille tasan kymmenen vuotta sitten ja siitä on tullut moderni äänentoiston klassikko, sanoisinpa jopa design-klassikko. Pienellä kyselyotannalla omassa tuttavapiirissäni kyseessä on nimittäin se kaiutin, jonka useimmat tunnistavat nimenomaan Bang & Olufsenin kaiuttimeksi. Myös oma kiinnostukseni B&O:ta kohtaan on saanut ensimmäisen sysäyksensä A9:stä.

Vaikka kyseessä on varsin massiivisen kokoinen kaiutin läpimitaltaan (70,1 cm), ja painoakin on 14,7 kiloa, sopeutuu se hyvin niin pieniin kuin suurempiinkin tiloihin. Kaiuttimen tyyliä voi mukauttaa mieltymysten ja tilan mukaan vaihtamalla jalat tai kaiutinkankaan erivärisiksi. Ja mikä parasta, kaiuttimen näkyvimmän osan – eli mainitun kaiutinkankaan – kohdalla on vaihtoehtojen määrä lähes rajaton.

Skiniplay-verkkokaupasta voi tilata halutunlaisen kaiutinkankaan.

Tämän mahdollistaa Skiniplay-verkkokauppa, josta löytyy runsaasti erilaisia design-kankaita lukuisiin B&O:n kaiuttimiin. Ja mikäli sopivaa ei omaan makuun löydy, on oman yksilöllisen kaiutinkankaan suunnittelu ja tilaaminen helppoa.

Beoplay A9 -kaiuttimen voi sijoittaa lattialle, pöydälle (jos korkeutta vaan riittää) tai seinälle lisävarusteena myytävällä seinäkiinnikkeellä. Koska kaiutin on ilman jalkoja vain 21,3 senttimetriä paksu ja jalkojen kanssa syvyyssuunnan tilantarve on parikymmentä senttiä enemmän, on sen asemointi mittojaan helpompaa.

Suosittelemme

B&O:n monihuonekaiuttimet ovat myös näyttäviä sisustuselementtejä.

Ihan pieneen tilaan en sitä kuitenkaan laittaisi, koska silloin sen silmiähivelevä design-arvo sekä kaiuttimen potentiaalinen äänentoistokyky menee suotta hukkaan. Onneksi tällaisiin tapauksiin B&O:lta löytyy muita kompakteja kaiutinmalleja, joista omasta kokemuksestani voin suositella vaikkapa Beosound Level -monihuonekaiutinta.

Samaan hengenvetoon tunnustan, että en ole mikään hifisti, mutta kun ensimmäisen kerran sain kunnollisen (lue: yläaulan Beosound Balance, sekä telkkarin Beosound Stage) kaiuttimen kotiini ja pistin Haddawayn soimaan, nousi hymy huulilleni. Uskon, että markettikaiuttimista kunnolliseen äänentoistoon siirtyneet tietävät mitä tarkoitan.

Beoplay A9:n äänimaisema on muhkea

Neljänteen sukupolveen ehtinyt Beoplay A9 on teknisesti edistyksellinen kaiutin, jonka käyttöönotto on helppoa. Olen leikilläni sanonut, että B&O:n tyylissä on paljon samaa Applen kanssa, jossa käytettävyys ja langattomuus ovat keskeisessä roolissa. Hyvän soundin saaminen ei vaadi harrastuneisuutta, vaan kaiutin on käyttövalmis lähes pakasta vedettynä muutamassa minuutissa.

B&O Beoplay A9

A9:n kohdalla se tarkoittaa jalkojen ruuvaamista paikalleen, jonka jälkeen asetat kaiuttimen sopivaan paikkaan ja kytket virtajohdon pistorasiaan. B&O:n applikaatiolla kaiuttimeen pääsee nopeasti kiinni Bluetoothilla, jossa kaiuttimen voi kytkeä haluttuun langattomaan verkkoon. Äänen voi tuoda kaiuttimeen langattomien yhteyksien lisäksi myös verkkokaapelilla tai analogisella sisääntulolla, joten myös vanhan liiton hifistelijät saavat uuden A9:n osaksi olemassa olevaa äänentoistoaan.

Bang & Olufsen Beoplay A9:n hipaisupinta.

Beoplay A9:ää voi applikaation lisäksi ohjata myös fyysisesti kaiuttimen reunaan integroiduilla hipaisupinnoilla. Tuettuja toimintoja ovat mm. äänenvoimakkuuden säätö, kappaleesta toineen siirtyminen, sekä musiikin pysäyttäminen ja päälle laittaminen.

Kaiuttimelle kannattaa tehdä myös huoneenkorjaus (eng. room compensation), jossa kaiutin lyhyehkö nousevan äänisignaalin avulla haistelee oman sijaintinsa (onko se esimerkiksi seinän vieressä, nurkassa tai keskellä lattiaa) ja mukauttaa äänentoiston ympäristöön ja sijaintiinsa optimaaliseksi. Tämän jälkeen musiikin kuuntelun voikin aloittaa.

B&O-monihuonekaiuttimet
Beosound Balance, Beosound A9 ja Beosound Level ovat kaikki B&O:n monihuonekaiuttimia.

Koska Beoplay A9 on monihuonekaiutin, voi sen kytkeä toimimaan yhdessä muiden langattomien monihuonekaiuttimien kanssa. Näin oman elämänsä tiskijukka voi soittaa eri huoneissa omaa soittolistaansa. 🙂

Yhteenveto

Beoplay A9 on tyylikäs ja hyvän äänenlaadun tarjoava monihuonekaiutin, jota pitää mielellään esillä. Parhaimmillaan se on avarissa tiloissa, jossa sen äänimaailma pääsee valloilleen ja jossa se toimii itsessään kauniina sisustuselementtinä. Kaunis äänentoisto kuvastaa mainiosti tätä kaiutinta.

Suomessa Bang & Olufsenin tuotteita myyvät mm. B&O Helsinki ja Hifistudio. Beoplay A9:n hinnat mallista riippuen alkavat 3099 eurosta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat