Bell & Ross BR05 Artline – Huipputyylikästä virtaviivaa

Ilmailuinstrumenteistä innoituksensa hakeva Bell & Ross julkaisi uuden version BR05-kellostaan. Vuonna 2019 esitelty BR05 mallisto ottaa askeleen ennakkoluulottomaan suuntaan rajatun saatavuuden Artline-kellolla, joka on saanut inspiraationsa 1930-luvun Streamline Moderne –tyylisuunnasta. Kellon ulkoasu tuo nopeasti mieleen aerodynaamisen alumiinin aikakauden.

Viime vuosisadan ylellisin aikakausi loppui ensimmäisen maailmansodan ja vuoden 1927 pörssiromahduksen myötä. Huippuylellinen ja koristeellinen art deco -tyylisuunta joutui väistymään pörssiromahdusta seuranneen laman johdosta. Kuohuvan 20-luvun varakkaat joutuivat luopumaan ylenmääräisestä kullasta ja norsunluusta.

Br05 Artline kyljellään
Streamline Moderne -tyyliä edustava BR05 Artline on poikkeuksellisen virtaviivainen.

Saksalaisen Bauhaus-koulukunnan suunnittelijat pakenivat 1930-luvun Saksasta suurin joukoin Yhdysvaltoihin Hitlerin julistettua yksinkertaisen funktionaalisen tyylin rappiotaiteeksi. Atlantin takana Bauhaus-vaikutteet yhdistyivät art decon rippeisiin ja tuloksena oli virtaviivainen, koneiden nopeudesta ja teollisesta tehokkuudesta ammentanut tyylisuunta. Pröystäilevän ylellinen art deco korvautui tyylillä jota kutsuttiin nimellä Streamline Moderne, joka tunnetaan myös nimellä ‘virtaviiva’.

Streamline-kausi on helppo tunnistaa, sillä muotoilussa se ulottui kaikkialle linja-autoista jääkaappeihin, amerikanraudoista periamerikkalaisten dinerien arkkitehtuuriin ja ylipäänsä kaikkiin elämän osa-alueisiin.

Harvoin mikään kellomalli saa vangittua kokonaisen tyylikauden yhteen kelloon yhtä hyvin kuin Bell & Ross BR 05 Artline. Vuoden 2019 Bell & Ross BR 05:n pyöreitä ja nelikulmaisia muotoja yhdistänyt, integroidulla metallirannekkeella valmistettu kello edusti itsessään tuon ajan estetiikkaa harjatuilla pinnoilla ja elegantin minimalistisilla muodoilla.

Kellokehän aaltoileva pinta muistuttaa 1940-luvun lentokoneiden aaltoilevia kylkiä.

Artline-kellossa streamline moderne -kauden lentokoneista tuttu aaltoileva alumiini on tuotu hallitsevaksi tyylipiirteeksi. Kauden voimaa ja harkitun aerodynaamisia linjoja korostanut muoto istuu kelloon hämmentävän hyvin. Aaltoileva pinta rungon päälle ruuvatussa kellokehässä ja integroidun rannekkeen lenkeissä riittää tekemään minimalistisestä BR05:stä koristeellisen ja teollista voimaa uhkuvan kannanoton. Tyyli sopii Bell & Rossille.

Suosittelemme

Lentokoneista lainattu muotoilu istuu Bell & Rossin omaan ilmailutaustaan loistavasti. Virtaviivan hienovaraisemmat yksityiskohdat paljastuvat tauluta tarkastellessa. Osoittimien ja indeksien muotoilussa näkyy Bauhaus-vaikutteinen ‘form over function‘ -ajattelu. Lähes graafista muotoilua lähestyvät symmetrisen pyöreät linjat jatkavat samaa harkittua muotokieltä. Taulussa on tummanharmaa ruteniumpintainen aurinkohionta ja kohotetut indeksit ilman minuuttiasteikkoa, joka antaa kellolle siistin ja pukukellomaisemman yleisilmeen.

Rannekkeen lenkeissä toistuva aaltokuvio yhdistää kellon kokonaisuudeksi.

Bell & Ross vihjailee, että Artline-malli tulee laajenemaan kokonaan omaksi mallistoksi, mikä tarkoittaa että myös muista Bell & Rossin kelloista julkaistaan Artline-versioita. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla.

Teknisesti kello on pitkälti identtinen BR05:n kanssa ja mallin muutokset ovat ulkomuodossa. Kellon koneistona on perusmallin tapaan Bell & Rossin inhouse kaliiperi BR-CAL.321, joka pohjautuu Sellitan SW300-1 koneistoon. Koneiston käyntivara on 38 tuntia. Kuoren koko on hillittyn puolelle taipuva 40 millimetriä ja paksuus sulava 10,5 milliä. Vesitiiveys on ilmailukellolle riittäävä 100 metriä.

Ruteniumharmaa aurinkohiottu taulu on hillitty minimalismissaan.

Kellon on mitä suurimmassa määrin limited edition, sillä sitä valmistetaan ainoastaan 250 kappaletta ja myydään ainoastaan Bell & Rossin boutique myymälöissä, joten kellon Suomeen saadakseen on matkustettava. Toivottavasti B&R jossain vaiheessa tuo Artline-kellot myös jälleenmyyjien saataville.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Bell & Ross
 • Malli: BR05 Artline
 • Koneisto: BR-CAL.321 (Sellita SW-300-1) automaatti
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 40 mm
 • Kellon paksuus: 10,5 mm
 • Lasi: safiiri, heijastesuojattu
 • Vesitiiviys: 100 m / 10 bar
 • Ranneke: integroitu teräs
 • Hinta: 5300 euroa (ainoastaan B&R boutique-liikkeistä)

Kuvat: Bell & Ross

Lue lisää