Aurelia Ambera II: tyylikkään kotihifin ytimessä

Suomalainen Aurelia on vuodesta 2006 suunnitellut ja valmistanut Suomessa kaiuttimia. Yrityksen tuotteissa tunnuspiirteinä ovat sisustukseen sopiva siro muotokieli, tarjoten kokoaan suurempaa ääntä, joka on vakaumuksellisen uskollinen, puhdas ja tarkka. Valmistajan lattiakaiuttimista pienimmän ja edullisimman pään Ambera II ei ole poikkeus.

Aurelia Ambera on ehtinyt päivittymään ensimmäisen kerran vuonna 2017, jolloin lanseerattiin Ambera II -malli, jossa oli ensimmäisen versioon nähden mm. uusittu bassoelementti ja koteloa oli jäykistetty. Tämän jälkeen kahta vuotta myöhemmin markkinoille tuli Ambera II isomatrix -malli, jossa bassoelementeissä uudella kartion muodolla hallitaan kartioresonansseja paremmin, kertoo Aurelian suunnittelija Antti Louhivaara.

Toimittajamme ehti ostamaan Ambera II -mallin ennen Isomatrix-mallin tuloa markkinoille, eli käymme tässä artikkelissa läpi kokemuksia edellisestä Ambera II -mallista. Tämä saattaa olla erinomainen aika löytää poistuva Ambera II nyt edullisemmin. Ambera II isomatrix -parin suositushinta on 2 180 €.

Ambera II tarjoaa kauniin hillittyjä yksityiskohtia.

Amberan muotokieli sopii suomalaiseen kotiin

Ambera on hillityn tyylikäs valinta musiikista nauttivan kotiin, johon sisustukseen ei istu rumat isot mustat laatikot kuuntelun paraatipaikalle kuten olohuoneeseen. Mielenkiintoiset yksityiskohdat jalustalevyn kiinnityksessä saavat kaiuttimet näyttämään kauempaa aivan kuin ne levitoivat ilmassa. Sirosta ulkomuodostaan huolimatta Amberat tarjoavat kokoaan suurempaa ääntä.

Ambera antaa anteeksi jonkin verran huoneen akustoinnin ongelmia, sillä äänikuva on hieman suuntaava. Suuntaavuuden takia erityisesti keskialue ja korkeammat äänet kuuluvat parhaiten suoraan kuuntelupaikalla kuin sivusta kuunnellen. Tämä ei tee kaiuttimista kuitenkaan huonoa valintaa isompaan tilaan, jossa halutaan kuunnella musiikkia epäsuorasti kaiuttimiin nähden.

Hieman yli metrin (1025 mm) korkeat Amberat eivät dominoi liikaa sisustusta olohuoneessa. Saatavilla mustan ja valkoisen värisenä.

Suuntaavuudesta on apua äänen matkalla kaiuttimesta kohti kuulijan korvia. Lattian, katon tai lähellä kaiutinta olevien paljaiden ja suorien seinien pinnoilta aiheutuvat heijastukset saadaan vähennettyä tällä tavoin järkevästi suunnittelun avulla.

Suosittelemme

Päädyin valitsemaan Ambera II lattiakaiuttimet loppuvuodesta 2018 kun etsin jalustakaiuttimille korvaajaa. Tarve tuli suuremman television päivityksen myötä, jolloin TV-tasolle ei enää mahtunut yksinkertaisesti mitkään kaiuttimet ja etsin kaiuttimia seisomaan lattialle TV-tason viereen.

Tasaisen varmaa suorituskykyä

Poikkesin kuuntelemassa Amberoita Hifihuoneella Tampereella, jossa sattui olemaan demokappaleet myynnissä houkuttelevalla hinnalla. Saman hintaluokan kilpailijoihin nähden Amberat erottuivat edukseen todella tarkalla ja selkeällä erottelulla.

Tarkkuus ja neutraalius saattaa jopa ärsyttää joitakin, mutta allekirjoittaneelle se oli toivottu piirre. Sointi on hyvin analyyttinen ja eheä. Ambera toistaa erittäin napakasti matalat alueet ja tyydyttää monenlaisen musiikin ystävät rytmikkyydellään. Olenkin löytänyt monet musiikkikappaleet aivan uudella tavalla.

Bassopäässä löytyy potkua 38 hertsiin asti, mikä on riittävästi monelle musiikinkuuntelua varten. Matalan pään kaiuttimissa hoitaa kaksi 5,25 tuuman kokoista elementtiä. Elokuvien ystävät haluavat parittaa kaiuttimet subwooferin kanssa, eikä Amberoiden kanssa ollut mitään ongelmia oman subwooferini kanssa, vaan yhteinen sävel löytyi helposti.

Tarkkuus mm. elokuvien nopeatempoisissa toimintakohtauksissa luo upean tunnelman siitä, että olen oikeasti elokuvan miljöössä, enkä vain kuuntele siltä “kuulostavaa” äänimaisemaa. Amberat tuovat hienovaraisetkin yksityiskohdat erinomaisesti esiin.

Olen useamman kuukauden ajalta kerännyt kokemusta, jolloin olen ”testannut ja kuunnellut”, sekä vain kuunnellut nautiskellen erilaista musiikkia ja katsellut elokuvia. En ole toistaiseksi löytänyt mitään piirrettä, joka ärsyttäisi kaiuttimissa.

Betoniseinillä varustetussa olohuoneessani pelkäsin akustiikan aiheuttavan ongelmia sointiin. Ambera on varustettu refleksiputkella, jonka voi tukkia jos kaiuttimia ei voi sijoittaa riittävän kauaksi seinistä. Itselläni kaiuttimet ovat n. 27 senttimetriä takaseinästä ja huomasin pientä korostumaa bassoissa. Tyypillisesti kaiuttimen etäisyyden kasvaessa basson korostuma pienenee ja Aurelian ohjeistuksessa suositellaan minimissään 50 cm etäisyydeksi seinäpinnoista.

Päädyin kuitenkin parittamaan kaiuttimet subwooferin kanssa ja määrittelin jakotaajuuden juuri tälle ongelmalliselle alueelle, josta syntyi korostumaa huoneen muodon ja akustiikan takia. Tästä siis pitää enemmän syyttää huonetta ja huoneen akustiikkaa, kuin itse kaiuttimia. Voisin kuvitella, että jos takaseinänä on kipsilevyrakenteinen väliseinä, basson korostuma olisi kurissa sen myötä helpommin.

Diskanttielementti sijaitsee korvan korkeudella istuttaessa sohvalla/nojatuolissa, mikä on optimaalinen sijainti. Vanha jalustakaiutin joka kökötti TV-tason päällä, oli aavistuksen liian alhaalla.

Laadukasta ääntä myös kotiteatteriin

Ambera II:n diskantti- ja bassoelementit ovat identtiset kuin Magenta II jalustakaiuttimessa eli näiden kahden mallin sointi tulisi olla hyvin lähellä toisiaan. Kotiteatteria rakentava saattaa valita Amberat pääkaiuttimiksi ja Magentat esimerkiksi keski- ja takakaiuttimiksi, jotta ne sulautuvat saumattomasti yhteen.

Tällä hetkellä itselläni keskikaiutin on vielä toisen valmistajan kaiutin, jonka päivitän jossain välissä todennäköisesti juuri Magentaan. Vanhan keskikaiuttimen utuisuus korostuu, kun vieressä on jumalattoman tarkasti soivat Amberan tornit.

On helppo ymmärtää miksi Aurelian Amberat ovat voittaneet vuosien aikana lukuisia testejä, sillä kaiuttimista on itseasiassa todella vaikea löytää mitään huonoa sanottavaa. Etenkin kun allekirjoittaneen laitteisto on hyvin vaatimatonta kotiteatteri-vahvistin -osastoa, peruskaapelein varustettuna.

Viimeistely on hillityn vähäeleinen, laatuvaikutelma on erinomainen.

Varauduin, että olen seuraavaksi päivittämässä kaapeleita kaiuttimien oston jälkeen, mutta yllätyin kuinka Amberat soivat upeasti myös aivan peruslaitteistollani.

Yksi laadun mittari oli koekuunteluun osallistuneet kissamme. Aiemmilla kaiuttimilla kissat eivät juuri reagoineet elokuvien tai soittimien ääniin, mutta nykyiset Amberat ovat selvästi niin uskottavat, että sylissä olevan kissan pää ja korvat pyörivät uteliaisuudesta mitä ympärillä tapahtuu, kun kaiuttimien tuottama ääni on niin aitoa ja tarkkaa.

Jos en itseäni voi kutsua täysin kultakorvaksi, voin luottaa ainakin näiden karvaisten ystäviemme kykyyn tunnistaa uskollinen äänentoisto.

Kiitämme:

– Tarkkaa, napakkaa ja neutraalin jämäkkää suorituskykyä

– Ulkonäkö on sopivan eleetön ja siro, jonka WAF-kerroin (Wife Acceptance Factor) on korkea

Jälleenmyyjät:

Katso jälleenmyyjät Aurelia.fi sivustolta.

Lue lisää