Asuntomessut 2019: Eteisten kolmen kärki

Sisäänkäynti ja eteinen luovat tunnelman mihin tahansa asuntoon astuttaessa. Kodin eteinen ja sisäänkäynti antaa myös ensivaikutelman kodista ja sen asukkaista. Unelmien eteinen toivottaa tervetulleeksi, mutta on myös toimiva säilytyksen näkökulmasta.

Itselle erityisesti Feng shui -oppien lukeminen juuri eteisen kohdalla kiinnittivät huomion siihen, kuinka kukin itse voi jo pienin asioin muuttaa eteisen tunnelmaa. Feng shuissa eteinen ja sen sisustus vaikuttavat talon energiaan. Jos haluat aiheesta lukea enemmän, kannattaa ottaa käteen Riikka Pöntysen ”Tunne kotisi! – feng shuin voima” -kirja, josta teimme alkuvuodesta kirjaesittelyn.

Tämä vuonna talojen niukimmiksi muuttuneet neliöt näkyvät myös eteisten koossa. Käytännöllisinä ihmisinä me suomalaiset usein päädymme miettimään eteistä vain paikkana, josta astutaan taloon ja jätetään kengät ja ulkovaatteet säilöön. Itse unelmoin näkeväni joskus suomalaisissa taloissa ”Ameriikan malliin”, suuren, kauniisti sisustetun aulamaisen tilan, jossa vastaanottamassa olisi vaikka kaunis iso pyöreä pöytä kukka-asetelmineen – ja käytännöllisyydestä siirryttäisiin hitunen myös estetiikan ja tunnelman puoleen.

Me valitsimme tämän vuoden Asuntomessujen kolme suosikki-eteistämme, jotka saivat meidät ihastumaan ja kokemaan positiivista eteiskateutta.

 

Talo Aito, Kohde 3

Talo Aidon eteisen tunnelman luoja on isot ikkunat, jotka vastaanottavat tulijan. Honkatalojen kohteen 3 eteinen on ei ole suuri, mutta se kuitenkin tuntuu boutique-hotellimaiselta, juurikin ikkunoiden vuoksi. Laadukkaat materiaalit, jotka ovat kuitenkin rnäyttävät eivätkä anteeksipyytelevät, tekevät minimalistisesta tilasta mielenkiintoisen. Eteinen kertoo, että on astumassa laadukkaaseen kotiin, jossa rakenteet ja pintamateriaalit saavat loistaa tähtinä ansaitusti krumeluuripiperryksen puuttuessa. Eteisen tunnelmaa täydentää pääoven vasemmalla puolella sijaitseva WC, jossa laadukkaat materiaalit ja upeat ikkunatoteutukset jatkuvat.

Suosittelemme

Talo Aito, Kohde 3

Talo Korea, Kohde 13

Talo Korean ehdoton valtti ovat lasielelementtikatto-osiot, jotka luovat myös eteiseen vahvan tunnelman. Talo Koreassa tuntuu astuneensa suojaisaan oman pesän lämpöön, kuten kotiin tullessa haluaakin tuntea. Kuitenkin syleilevä tunne ei ole pimeä, sillä ylhäältä päin tuleva valo saa aikaan tunteesta vieläkin voimakkaamman ja vaikuttavamman. Koko talon korkuinen aula mahdollistaa, että kodista voi muodostaa helposti parilla silmäyksellä näkemyksen kokonaisuudesta.  Design Studio Taimin Alvor-hattuhylly nahkaisine ripustimeen on käytännöllinen yksityiskohta minimalistisessa eteisessä. Lisäsäilytystilaa tarjoaa peililiuku-ovikaapisto.

Talo Korea, Kohde 13
Talo Korea, Kohde 13

Sievitalo Unto, Kohde 22

Sievitalo Unton eteinen tarjoaa sisäänkäyntiin tilaa. Useimmista Asuntomessujen taloista poiketen, eteinen on jätetty reippaan leveäksi, joka tekee siitä kutsuvamman ja huonemaisemman kapeampiin käytävämäisiin eteisiin verrattuna. Omalla tavalla Unton eteinen on hyvin tavanomainen, mutta juuri nuo muutamat lisäneliöt leveyssuunnassa muuttavat tunnelmaa paljon. Sisustuksessa messujen trendi, pyöreä peili, on sekä miellyttävä katsella että toimiva käytännössä. Jykevällä, mutta virtaviivaiselle, apupöydälle on helppo laskea sisääntullessa tarvittaessa tavaroita ja liukuovikaapistossa on reilusti tilaa säilytykseen. Ja itseasiassa: Sievitalo Untossa liukuovikaapistot tuntuvat luontevilta, sillä usein tällaiset kaapistot ovat helppo sijoittaa myös töksähtelevästi eikä niin sujuvaksi osaksi sisustusta kuten Untossa.

Sievitalo Unto, Kohde 22

Kaikki Asuntomessujen artikkelimme löydät osoitteessa www.asuntomessut.info

Lue lisää