Arjen luksusta lisäämällä kasviksia ja omaa aikaa – testissä apuvälineitä keittiöön

Itselleni arjen pieniä luksuksia ovat aika itselleni ja itselaitettu ruoka tuoreista aineksista. Arjen kiireessä tuoreita aineksia, kuten vihanneksia ja hedelmiä, tulee helposti kuitenkin käytettyä vähemmän, koska kuorimiset ja pilkkomiset tuntuvat vaivalloiselta ja vievät aikaa.

Joulun ja vuodenvaihteen herkuttelujen jälkeen on muutenkin loistava hetki lisätä kasviksien määrää ruuanlaitossa. Laitoin testiin uteliain mielin Iloisen Keittiön monenlaisia apuvälineitä arjen helpottamiseksi. Lisäksi testatut keittiövälineet nopeuttavat ruuanlaittoa isommallekin porukalle ja auttavat loihtimaan vaivattomammin tarjottavaa.

 

Kokeilin kaiken kaikkiaan viittä erilaista Kitchen Craftin valmistamaa välinettä: melonileikkuria, siivuttavaa avokado-kauhaa, omenalohkojaa, spiraalijulienne-leikkuria sekä monitoimileikkuria.

Suosittelemme

Avokado-kauhassa on kaksi erilaista päätä: toisella voi irrottaa hedelmälihan puolikkaasta kokonaisena ja toisella puolella irroitetaan samalla viipaloiden.

Avokado-kauha on jokaiselle avokadon suurkuluttajalle kätevä apu. Kauhan avulla hedelmäliha on helppo irrottaa puolikkaasta helposti kokonaisena ja kauniina. Viipaleista en sen sijaan saanut aivan kuvankauniin täydellisiä, koska avokadoni olivat jo ehkä hieman liian ylikypsiä.

Julienne-leikkuri oli myös helppo ja nopea käyttää. Leikkuri toimii pyörittämällä kasvista sylinterissä, jossa terät sijaitsevat. Terät leikkasivat vaivattomasti myös porkkanaa. Uskon, että itsellä julienne-leikkuri pääsee useimmiten käyttöön kesäkurpitsaa käsitellessä, vaikkapa pastan korvikkeeksi.

Tällä kertaa kesäkurpitsa juliennespiraalit päätyivät pitsan täytteeksi. Missioni oli tehdä kesäkurpitsapitsa, joka maistuisi myös nirsommalle miesväelle. Onnistuin erinomaisesti, sillä nirsoilijat jo hakivat santsipalat siinä vaiheessa kun itse maistelin vasta ensimmäisiä purasuja.

Pitsapohjan päälle laitoin tomaattikastikkeen ja juuston, jonka jälkeen paistoin pitsaa kunnes juusto oli saanut paahtunutta pintaa. Tämän jälkeen lisäsin kesäkurpitsajulliennesuikaleet sekä sinihomejuustoa, ja paistoin noin 10 minuuttia grillivastuksilla. Kun pitsa oli tullut uunista, lisäsin päälle vielä erilaisia kuivattuja kinkkuja. Tämä resepti päätyy ehdottomasti suosikkilistalle ja toteutukseen useamminkin.

Sekä omena- että melonilohkoajat olivat itselleni mielenkiintoiset uudet tuttavuudet.  Omenalohkoajan yksi loistava ominaisuus on, että se poistaa lohkoamisen yhteydessä samalla myös kodan.

Melonilohkoajan toimintaperiaate on sama kuin omenaleikkurissa. Käytettäessä kuitenkin vaadittiin hieman enemmän voimaa. Tärkeää on muistaa leikata sekä pohja että hattu pois melonista, jolloin meloni pysyy tukevasti paikallaan ja leikkaaminen on helpompaa. Erityisesti isompien melonien, joihin veitsenmitta ei oikein riitä, leikkaamiseen tämä on loistava apuväline.

Omaksi suosikikseni tuotteista nousi monitoimileikkuri. Leikkurissa on kaksi erilaista vaihdettavaa terää, joista neliö-terä osoittautui itselleni monikäyttöisemmäksi. Leikkuri oli kätevä käyttää, ei vaatinut voimaa ja myös kovempi porkkana meni palasiksi helposti.

Erityisen loistava monitoimileikkuri on esimerkiksi tomaatin, paprikan ja sipulin paloittelemiseen – yhdessä tai erikseen. Sipuli-paprika-tomaatti -sekoitukselle löytyy salaatin lisäksi hyvät käyttökohteet vaikkapa tacoihin tai piirakan täytteenä.

Paloitellut kasvikset ovat myös kätevä säilöä leikkurin astiassa, johon paketissa tulee mukana kansi. Tämä on ehdottomasti nopein arjen helpottaja.

Tomaattien pilkkominen käy hetkessä ja sipulin saa myös paloiksi nopeasti ilman kyyneliä. Leikkurilla syntyy helposti myös muutakin syötävää kuten esimerkiksi hedelmäsalaatti. Leikkurilla pilkkoo nopeasti myös wokkimaisen kasvislisukkeen pannulle paistettavaksi.

Kaikki testatut laitteet helpottivat ruuanlaittoa sekä nopeuttivat tuoreista raaka-ainesta nauttimista. Itse näin vaikutukset niin henkisinä kuin fyysisinä: ruokaan tulee nyt helpommin lisättyä kätevyytensä vuoksi tuoreita kasviksia -ilman, että se tuntuu vaivalloiselta. Esimerkiksi pitkän työpäivän jälkeen ruokaa on helppo tehdä tuoreista aineksista nopeasti, joskus jopa huutavaan nälkään, mutta aikaa jää myös rentoutumiseen.

Monitoimileikkurilla tomaatti-paprika-sipuli -seos syntyy nopeasti myös piirakan täyteeksi. Tässä quiche-tyylisessä piirakkassa käytin lisäksi BBQ-maustettua nyhtöpossua. Nopeaa ja yksinkertaista, mutta äärimmäisen herkullista.

Iloinen Keittiö maahantuo keittiö-, leivonta- ja ruuanlaittovälineitä sekä liikelahjoja Iso-Britannista ja Saksasta. Iloisen Keittiön juuret ulottuvat vuoteen 2006, jolloin insinööri lähti pohdiskelemaan mitä sitä loppuelämän työkseen tekisi.   Verkkokaupan lisäksi ostoksia pääsee tekemään erilaisten tapahtumien, kuten messujen, yhteydessä ja lisäksi heidän jälleenmyyjiään löytyy ympäri Suomen. Myyntipaikat ja aikataulun löydät Iloisen Keittiön nettisivuilta.

Lue lisää