Voutilainen x Leijona Försti Diver

Voutilainen x Leijona Försti Diver -sukeltajankellossa yhdistyy suomalaisen Leijona-kellomerkin ajaton design sveitsiläiseen independent watchmaking -osaamiseen.

Försti Diver on Oy Perkon Leijona Heritage 1907 -kellomalliston ja samalla Kari Voutilaisen kanssa tehdyn Voutilainen x Leijona Heritage -yhteistyön neljäs hedelmä, Oiva Classicin, Jalo Sportin ja Urho Chronon rinnalla.

Katso Ranteessa-blogin videoesittely: 

Uniikkia yhteistyötä

Voutilainen x Leijona Heritage -mallisto on ainutlaatuisen yhteistyön tulos, jossa vahvan kädenjäljen etenkin kellojen valmistamiseen on antanut suomalainen mestarikelloseppä Kari Voutilainen tiimeineen. Kellojen tekninen suunnittelu tapahtuu Voutilaisen ateljeessa ja tuotantoprosessin eri vaiheet tapahtuvat Kari Voutilaisen omistamissa piensarjatuotantoon erikoistuneissa tuotantolaitoksissa.

Kari Voutilainen on sydämellä mukana Voutilainen x Leijona -hankkeessa.

Esimerkiksi kellotaulut tulevat Combleminelta ja kellonkuoret valmistetaan ja viimeistellään Voutilainen & Cattinin tehtaalla. Samoin kellojen kokoonpano ja testaaminen tapahtuu Voutilainen & Cattinin toisessa tuotantolaitoksessa. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Voutilaisen oma kellonvalmistus nojaa täsmälleen samoihin tehtaisiin ja tekijöihin.

Suosittelemme

Merkittävimmät ulkopuolelta hankitut palaset ovat sveitsiläisen Sellitan valmistamat automaattikoneistot, sekä sveitsiläisen perheyritys Rhein Filsin teräsrannekkeet, sekä hongkongilaisen Crafter Bluen kumirannekkeet.

Jari Mantila ja Kari Voutilainen keskustelevat Försti Diverin toteutuksesta.

Försti Diver on myös Kari Voutilaisen ja hänen ateljeensa ensimmäinen sukeltajankello, jonka he ovat toteuttaneet alusta loppuun – Perkon ja etenkin Leijona Heritage 1907 -malliston kantavana voimana tunnetun Jari Mantilan suunnitelmien pohjalta. Hauska yksityiskohta projektissa on se, että Kari Voutilaisen ensimmäinen Leijona-kello oli niin ikään sukeltajankello, joten Försti Diver voidaan nähdä eräänlaisena paluuna juurille ja  ympyrän sulkeutumisena.

Voutilainen x Leijona Försti Diver

Leijona Heritage 1907 -mallistoon kuuluva Voutilainen x Leijona -yhteistyömallisto nojaa Kari Voutilaisen myötä vahvaan sveitsiläiseen independent watchmaking -valmistukseen, jossa työn ja viimeistelyn määrässä – etenkin kuoren ja kellotaulun osalta – sekä kellojen tuotantomenetelmissä ja käytetyistä materiaaleista ei ole tingitty. Lopputuloksena on sveitsiläisellä mittapuulla korkealaatuisesta tuotteesta, joka kestää aikaa ja käyttöä.

 

Voutilainen x Leijona Försti Diver on täysiverinen sukeltajankello, jonka design nojaa Leijonan historiasta poimittuun kvartsikoneistoiseen sukeltajankellomalliin. Valitun esikuvan pohjalta Kari Voutilaisen ateljeessa tehtiin rakennesuunnittelu 3D-mallinnuksena, jonka yhteydessä designia hiottiin mekaanisen koneiston ja parhaan mahdollisen käytettävyyden sekä kestävyyden ehdoilla puuttumatta kuitenkaan mittasuhteisiin.

Försti Diver - uusi ja vanha
Kari Voutilaisen ateljeen suunnittelijan työpöydällä on Försti Diver esikuvansa kanssa. Huomaatko erot?

Lopputuloksena on moderni ja esikuvalleen uskollinen tulkinta sukeltajankellosta, joka soveltuu erinomaisesti tämän päivän kuluttajalle jokapäiväiseen käyttöön. Kari Voutilainen kertoi yhdeksi suunnittelun lähtökohdaksi sen, että kellonkuorta pitää pystyä tarpeen vaatiessa työstämään uudenveroiseksi mittasuhteita ja ulkonäköä muuttamatta. Tämä on vaatinut suunnittelijoiden ja kuoritehtaan välistä kitkatonta kommunikointia, jotta esimerkiksi kellonkuoren erilaiset viimeistellyt pinnat ja viisteet on helppo viimeistellä uudestaan vaikkapa naarmuista tai pienistä kolhuista.

Koneiston valinnan perustelut

Leijona Heritage 1907 -malliston kellot luottavat sveitsiläisen koneistovalmistaja Sellitan koneistoihin. Alkujaan ETA:n alihankkijana toiminut Sellita on yksi alan suurimmista toimijoista, jonka koneistoja käyttävät lukuisat laatukellovalmistajat. Aivan kuten ETA:n osalta, myös Sellita tarjoaa koneistoistaan erilaatuisia versioita, joista Leijona Heritage luottaa Special (Elabore) -laatutasoon, joka lupaa koneistolle ± 7–20 sekunnin vaihteluvälin päivässä. Leijona Heritage -malliston tuotantoprosessin aikana koneistot tarkistetaan ja testataan kolme eri kertaa.

Försti Diveriin tehdään luonnollisesti painetestaus, jossa varmistetaan kellon 200 metrin vesitiiviys.

Sellitan valinnan taustana on kaksi syytä: Ensiksi koneiston saatavuus on taattu, joten siihen on saatavilla varaosia. Koneiston yleisyys tarkoittaa sitä, että sen huoltamiseen kykeneviä kelloseppiä ja kellohuoltoja on runsaasti. Näin ollen kuluttajan saama kokemus mahdollisissa huoltotilanteissa etenkin huoltonopeuden ja -varmuuden osalta voidaan pitää hyvänä. Tämä on asia, jota inhouse-koneistobuumin aikakaudella ei kannata arkikellon käyttäjänä unohtaa.

Esteettisesti funktionaalinen

Toinen, merkittävämpi syy on Leijona Heritagen monella tapaa “japanilaishenkinen” filosofinen lähestyminen kelloihin esteettisinä arjen käyttöesineinä, jossa huomio halutaan kiinnittää enemmän siihen, minkä jokainen voi silmillään nähdä. Tässä ajattelumaailmassa korostuu kellonkuoren ja kellotaulun muotokieli, viimeistelyn taso ja käytetyt materiaalit.

Heritage Leijonan kellonkuoret viimeistellään käsin kokeneiden ammattilaisten toimesta.
Heritage Leijonan kellonkuoret viimeistellään käsin kokeneiden ammattilaisten toimesta.

Försti Diverin suunnitteluratkaisuissa korostuu estetiikan merkitys funktionaalisella tavalla. Jos tarkastallaan vaikka kellotaulua, tuo kohollaan olevat ja voimakkaasti lumemassatut indeksit siihen kauniin kolmiulotteisen vaikutelman – jonka lisäksi kellotaulu on äärimmäisen helppolukuinen kaikissa olosuhteissa. Kun indeksejä ja osoittimia tarkastelee luupilla, on niiden viimeistely korkeatasoista.

Kaiken pohjalla on tämänkin hintaluokan kelloissa poikkeuksellisen korkeatasoinen galvanoitu kellotaulu. Menetelmänä galvanointi tuo samettisesti hehkuvan pinnan, joka edellyttää esteettisesti miellyttävän lopputuloksen saavuttamiseksi materiaalilta ja pinnan viimeistelyltä virheettömyyttä. Mikäli materiaalissa on pienikin virhe, näkyy se armotta lopputuloksessa – mikä on taulun kaltaisessa näkyvässä osassa anteeksiantamatonta.

Istuvuus kunniassa

Kellonkuoren osalta tärkein käytettävyyteen liittyvä asia on istuvuus. Försti Diver on tältä osin onnistunut hyvin saavuttamaan hyvän istuvuuden niin pienempään kuin isompaankin ranteeseen. Tärkeimpiä syitä tälle on kellonkuoren maltillinen 41 millimetrin halkaisija, joka tuntuu ja näyttää ranteessa vielä hitusen kokoaan pienemmältä.

Istuvuuteen vaikuttaa maltillinen 12,7 millimetrin paksuus, josta osan tuo vielä hieman kellonkehästä kohollaan oleva heijastesuojattu safiirilasi. Alkuperäiseen malliin nähden korkeus on identtinen, mutta paremman istuvuuden takia kellon takakansi on safiirilasia vastaavasti matalampi, jolloin kello on hitusen lähempänä rannetta.

Jotta istuvuus on saatu maksimoitua, on Crafter Bluen valmistama kumiranneke valmiiksi voimakkaasti alaspäin kaareva, jolloin ranteen ja kellon väliin ei jää tyhjää tilaa. Samalla kello asettuu luontaisesti hieman ranteen muodosta riippuen keskelle rannetta, eikä epämukavasti ranteen sisä- tai ulkosyrjälle. Kellon teräsranneke pääsee lähes yhtä hyvään istuvuuteen, jonka rannetta vasten oleviin reunoihin kaipaisin hieman lisää mukavuutta tuovaa pyöreyttä. Plussaa teräsranneke saa pienestä hienosäätömahdollisuudesta.

Rannekkeita ahkerasti vaihtavia ilahduttanee tieto siitä, että Försti Diverin korvakeväli on standardi 20 millimetriä, joten sopivia tarvikerannekkeita löytyy markkinoilta pilvin pimein, mikäli kellon mukana tulevat teräs- ja kumiranneke eivät riitä omiin tarpeisiin.

Kaksi mallia, kahdeksan ilmettä

Voutilainen x Leijona Försti Diver on saatavilla ensimmäisessä vaiheessa kahtena erivärisenä mallina, jotka toimitetaan kahdella erivärisellä kellonkehällä, sekä teräs- ja kumirannekkeella. Näin yhdestä mallista saa muokattua neljä ilmeeltään erilaista vaihtoehtoa.

Vaaleatauluista mallia (ref. 21.400.01.521) on valmistettu 50 kappaleen rajoitettu erä ja sen mukana tulee kaksivärinen sininen kellonkehä, sekä yksivärinen tummansininen kellonkehä. Mustatauluinen malli (ref. 21.400.01.220) on sarjatuotantomalli ja sen mukana tulee ns. coke-kehä (mustapunainen), sekä musta kellonkehä.

Hinta ja saatavuus

Voutilainen x Leijona Försti Diver on saatavilla jälleenmyyjien kautta 2.12.2021 alkaen ja kummankin kellomallin hinta on 4.490 euroa. Leijona Heritage -jälleenmyyjät löydät täältä.

Yhteenveto

Oy Perkon reilu kaksi vuotta sitten esittelemä Leijona Heritage on suomalaisittain erittäin kunnianhimoinen hanke, jonka tavoitteena on palauttaa Leijona juurilleen, sveitsiläisen kellonvalmistuksen varteenotettavaan päähän. Tavoitteeseen on valmistamisen osalta päästy, mutta loppujen lopuksi onnistuminen mitataan kaupallisilla mittareilla.

Kunnioitettavaa hankkeessa on ollut se, että alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Leijona ei ole lähtenyt Heritage 1907 -mallistollaan pikavoittojen tielle, vaan kuluttajien silmissä uskottavaa laatu- ja hintapositiota on uskallettu rakentaa kylmäpäisesti. Haaste ei ole helppo, mutta kellojen laadusta asia ei jää kiinni.

Försti Diver on askel oikeaan suuntaan, sillä suomalaiset ovat sukeltajankellokansaa ja myös hillitymmän kokoisten kellojen ystäviä. Tätä taustaa vasten valtavasti käsityötä ja korkealaatuista sveitsiläistä kellonvalmistusta sisältävä yhteistyömalli on hintansa arvoinen rannekello.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistuttaja: Leijona (Oy Perkko)
 • Mallisto: Leijona Heritage 1907
 • Malli: Försti Diver (ref. 21.400.01.521 / 21.400.01.220)
 • Koneisto: Sellita SW200-1 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara: 38 tuntia
 • Kellonkuori: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 41 mm
 • Kellon paksuus: 12,75 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Takakansi: teräs
 • Vesitiiviys: 200 m (20 ATM)
 • Ranneke: teräs- ja kumiranneke
 • Hinta: 4490 €

Lue lisää