Vastustamaton Seiko Turtle

Oli mennyt jo vuosi, enkä ollut ostanut uutta kelloa. Se on minulle saavutus, koska viime vuosina olen hankkinut kolme tai neljä kelloa vuodessa. Edellinen ostamani kello oli Orient Mako. Löysin sen kello- ja koruliikkeen loppuunmyynnistä. Minulla ei ollut silloin vielä automaattikoneistoista sukeltajankelloa, joten tartuin tilaisuuteen. Ostin Orientin myös testimielessä, koska olen epäillyt mineraalilasin ja maalatun kellonkehän kestävyyttä. Nyt yli vuoden jälkeen lasi on edelleen naarmuton, vaikka olenkin kova kolhimaan rannettani ovenpieliin. Kehässä on muutama pieni jälki, mutta olen hyväksynyt jäljet. Ne kertovat elämästä.

Orient Mako FEM65003DW
Orient Mako on hintaluokkansa laadukkaimpia sukeltajankelloja.

Kymmenen edullista kelloa on yksi arvokello

Hankkiessani Orientin tajusin, että jos laitan satasen tai muutaman kelloon aina, kun siihen tulee tilaisuus, on minulla jonkun vuoden päästä kymmenen edullisempaa kelloa ja rahaa on mennyt pari tonnia. Muutaman satasen kelloissa ei ole mitään vikaa. Minulla vaan on niitä jo kymmenen. Haluaisin hankkia seuraavaksi arvokellon.

Kevään analyysi

Koitin analysoida keväällä 2018, minkä kellon hankkisin seuraavaksi. Listasin suosikkikellojani ja kirjoitin aiheesta. Pidin todennäköisimpänä, että seuraava hankintani on sukeltajankello. Vahvimmilla olivat Omega Seamaster 300M ja sukellusvedenpitävät TAG Heuerit. Kevään analyysissä mikään Seikon malli ei noussut erikseen esille. Yksi syy on, että Seikon tarjonta on niin laajaa ja moni kello on kiinnostava. Toinen syy on jo hankittu Orient, joka on hyvin samantyyppinen kuin jotkut Seikot.

Kuume iskee

Niinhän siinä sitten kävi, että Seiko alkoi kuitenkin kuumottaa ja malleista sukeltajankello Turtle. Mitään ei ole enää tehtävissä, kun tilillä on hieman ylimääräistä ja joku kello polttelee. En malttanut säästää TAG Heueriin tai Omegaan.

Enää piti saada vaimon hyväksyntä asialle, koska suurperheessä on paljon muitakin menoja. Jopa tärkeämpiä menoja. Tilannettani helpottaa, että vaimo on yhtä lailla kenkien, laukkujen ja korujen perään. Hän ymmärtää kellohulluuttani, mutta hänen hankkimansa tavarat ovat maltillisemmissa hinnoissa.

Seiko SRPC23K1 SRPC23
Tätä kelloa en voinut vastustaa.

Kulta, haluaisitko korun?

Olin keväällä kuvaamassa Lahden Kellokeskuksessa Rolexeja, TAG Heuereita ja Seikoja artikkeleita varten. Vaimo tuli silloin käymään liikkeessä. Hän löysi kiinnostavan Thomas Sabon riipuksen, mutta ei ostanut sitä.

Suosittelemme

En ollut uskaltanut puhua vaimolle Turtle-kuumeesta, vaikka olin jo pyytänyt kellosta tarjouksenkin. Mieleeni tuli koru, josta vaimo oli kiinnostunut. Kysyin häneltä, haluaisiko hän kyseisen korun, ja kerroin, että samassa liikkeessä on myös kello, josta olen kiinnostunut. Hän ei oikein sanonut mitään, mutta katsoimme yhdessä korun mallin.

Kysyin vaimolta seuraavana aamuna, voisinko ostaa kellon. “No osta, jos sinulla on siihen varaa”, hän sanoi kyllästyneeseen sävyyn. Kesälomareissurahat olivat kasassa ja minulla oli vähän ylimääräistä säästössä. Pyysin tarjouksen myös korusta. Kävin tekemässä kaupat riipuksesta ja kellosta työpäivän jälkeen. Hain vaimon töistä ja annoin hänelle korun. Hän oli tyytyväinen koruun, mutta ei ollut kiinnostunut kellostani. Vaimo sanoi jälkikäteen, että hänelle tuli sellainen olo, että olin tehnyt jotain epäilyttävää, kun hän sai lahjan ilman syytä. No, minä olin ostanut kellon.

Thomas Sabo Nazar's Eye
Thomas Sabon Nazar’s Eye -riipus vanhassa hopeaketjussa.

Vanha ja uusi Turtle

Seiko Turtle tuli ensimmäisen kerran tuotantoon vuonna 1976, ja sitä valmistettiin silloin vuoteen 1988 saakka. Tuon kellon mallinumero oli 6309. Tätä kelloa edelsi samanhenkinen 6105-malli, joka on tullut tutuksi Martin Sheenin ranteessa Ilmestyskirja. Nyt -elokuvassa.

Seiko otti suositun Turtlen uudistuotantoon vuonna 2015, koska kellotehdas juhli samana vuonna 50-vuotista taivaltaan sukeltajankellojen valmistajana. Selkeimmin uusi Turtle eroaa vanhasta siten, että siinä on 200 metrin vesitiiviys 150 metrin sijaan. Tämä lukee selkeästi taulussa. Molemmissa on ruuvilukittava nuppi ja teräskuori.

Uutta Turtlea on useina väriyhdistelminä, joten mallikoodeja on monia, kuten SRP77- ja SRPC-alkuisia. Oma kelloni on mallia SRPC23K1. Siinä on musta kehä ja harmaa sunburst-taulu, joka heijastelee hienosti valoa. Teräksiseen takakanteen on kaiverrettu Seikon käyttämä tsunami-logo. Pidän teräksisistä ja varsinkin kaiverretuista takakansista enemmän kuin ikkunallisista.

Seiko SRPC23K1 SRPC23
Seiko Turtlessa on kaivetterru teräksinen takakansi.

Konnan kilpi

Olin mieltänyt, että ranteeseeni ei käy yli 44 mm leveä kello. Ajattelin, että se näyttäisi ja tuntuisi liian isolta. Turtle on 45 mm leveä ilman nuppia ja pituussuunnassa 47 mm. Kuorta on pyöristetty reunojen alapuolelta. Kuoren muoto muistuttaa nimensä mukaisesti kilpikonnan kilpeä. Kellon nuppi on upotettu, ja se on lähempänä kello neljää kuin kolmea. Nuppi ei ota kämmenselkään kiinni, jos pitää kelloa vasemmassa ranteessa. Kuoren muodon ja nupin sijainnin vuoksi kello ei tunnu isolta.

Seiko SRPC23K1 SRPC23
Seiko Turtle ei tunnu leveältä, koska nuppi ei ole suoraan sivussa ja kuorta on pyöristetty alareunasta.

Kehä ja lasi

Turtlen kehä on maalattu, ja siinä on 120 klikkausta yhteen suuntaan. Kellon lasi on tasainen ja Hardlexiä. Hardlex on kovuudeltaan safiirin ja mineraalilasin välillä. Minua arvelutti lasin ja kehän kestävyys, mutta niihin ei ole tullut minkäänlaisia jälkiä muutamassa kuukaudessa. Kehän maali on siis kestänyt vielä paremmin kuin Makossa.

Seiko SRPC23K1 SRPC23
Turtlen kehä ja lasi ovat naarmuttomat, vaikka kello on ollut kovassa käytössä.

Ranneke

Edullisempien Seikojen teräsrannekkeita on kritisoitu heppoisiksi. Turtlen lukko-osa on peltinen ja se helisee vähän. Yllätyksekseni rannekkeen päätypalat ovat kiinteät. Olin olettanut, että nekin ovat peltiset. Hankin toisen valmistajan beads of rice -rannekkeen, jotka ovat nyt suosittuja. Täytyy todeta, että tuo ranneke on yhtä helisevä kuin Seikon omakin. Seiko yllätti loppujen lopuksi rannekkeellaan positiivisesti. Suosittelen lyhennyttämään alkuperäisen rannekkeen kellosepällä, koska rannekkeen tapeissa on erikoinen holkkilukitus.

Seiko SRPC23K1 SRPC23
Seiko Turtle beads of rice -rannekkeella.

Koneisto

Uuden Turtlen koneisto on mallia 4R36. Siinä on hacking-ominaisuus eli se pysähtyy, kun nuppi vedetään ulos. Tämä helpottaa kellon asettamista aikaan. Vanhan 6309-mallin koneisto pysähtyi vasta vedon loppuessa. Molemmissa on automaattikoneisto, mutta uuden Turtlen koneisto on myös nupista vedettävä. Kelloni on käynyt tarkkuudella +5 sekuntia vuorokaudessa. Se on hyvin tämän hintaluokan kellossa. Koneistolle luvataan noin 40 tunnin käyntivara.

K vai J

Joidenkin Seikon mallisarjojen perässä on K ja joidenkin J. Tämä Turtle on K. Olin siinä uskossa, että K-mallit on tehty Malesiassa ja J-mallit Japanissa. J-malleja ei juurikaan myydä suomalaisissa liikkeissä. Jos olisin ostanut Seikon aikaisemmin, olisin tilannut J-mallin ulkomailta.

Viime aikoina on kuitenkin liikkunut tietoja, joiden mukaan myös J-mallit on tehty Malesiassa, mutta japanilaisen työnjohdon alaisuudessa. Seiko ei ole vahvistanut tai kieltänyt tietoa. On myös Made in Japan -versioita, jotka varmasti on valmistettu Japanissa.

Toisille kellonostajille tällaisilla asioilla ei ole merkitystä. Itse ajattelin, että Japanissa valmistettu kello on hieman laadukkaampi, mutta nyt tuo J-merkintä ei takaakaan sitä. Oli tiedoissa perää tai ei, asialla ei ole minulle enää merkitystä. Uskon, että molemmat versiot ovat yhtä laadukkaita. Haluan myös tukea suomalaista kellokauppaa. Lisäksi takuuasiat toimivat Suomesta ostetussa kellossa.

Plussat ja miinukset

+ Oma muotoilu
+ Oma koneisto
+ Hyvä rannetuntuma
– Helisevä rannekkeen lukko
– Ei keraamista kehää
– Ei safiirilasia

Pähkinänkuoressa

 • Malli: SRPC23K1
 • Koneisto: Seiko 4R36 automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: noin 40 tuntia
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 45 mm
 • Kellon paksuus: 14 mm
 • Lasi: tasainen Hardlex
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 489 euroa
Seiko SRPC23K1 SRPC23
Seiko Turtlesta ei juurikaan löydy moitittavaa, jos ottaa huomioon kellon hintaluokan.

Mitä seuraavaksi?

Ostin taas muutaman satasen kellon. En pystynyt hallitsemaan kellokuumettani. Olin suunnitellut säästäväni enemmän ja ostavani ainakin yli tuhannen euron kellon.

En pystynyt vastustamaan Turtlea. Siinä kiehtoo Seikon oma 1970-luvun muotoilu. Myös sillä on vaikutusta, että ensimmäinen versio tuli markkinoille syntymävuotenani. Kellossa arveluttivat lasin ja kehän kestävyys, rannekkeen laatu ja valmistusmaa, mutta pääsin yli näistä kaikista asioista. Olin siis tehnyt paljon tutkimus- ja ajatustyötä kellon eteen. Se auttaa itseäni hyväksymään ostopäätöksen.

Entä seuraavaksi? Onko minulla kuitenkin kohta 20 edullisempaa kelloa? Minä yritän kehittyä. Yritän säästää ja olla ostamatta muutaman satasen kelloja.

PS Miten saan vaimoni nauramaan? Sanon, että ostan seuraavan kelloni vasta muutaman vuoden päästä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Tyyliniekan uusimmat