Uutuus: Oris Big Crown ProPilot X paljastaa sisimpänsä

Kaupallinen yhteistyö: Kultakeskus

Sveitsiläinen kellonvalmistaja Oris julkisti 5. syyskuuta uutuuden, jota vilauteltiin jo kevään Baselworld-messuilla lehdistölle ja kellokauppiaille. Kellossa pääosaa näyttelee uusi mekaaninen ja käsiviritteinen, kymmen vuorokauden käyntivaran tarjoava, Oriksen inhouse-koneisto. Skeleton-runkoinen kello paljastaa hienoutensa niin etu- kuin takapuoleltakin, ja koneistoa todellakin kelpaa katsella.

Skeleton, suomennettuna luuranko, tarkoittaa kelloterminä sitä, että kellon koneisto tuodaan mahdollisimman paljon näkyville ja kaikki muu näyttelee vain sivuosaa. Skeleton ei tosin ehkä viehätä kaikkia ja mielipiteet jakautuvat osapuilleen kahtia. Toiset pitävät sitä upeana teknisenä luomuksena ja toiset vaikeaselkoisena kellona. Vaikka skeletonin tarkoitus on herätellä etupäässä kellon tekniikasta kiinnostuneiden mielenkiinto, näyttää siltä, että nyt Oris on onnistunut tekemään skeletonistaan myös hillityllä tavalla tyylikkään asusteen.

Oris Big Crown ProPilot X sopii hienosti business/smart casual -pukeutumiseen.
Oris Big Crown ProPilot X sopii hienosti business/smart casual -pukeutumiseen.

Oris Big Crown ProPilot X

Oris on uhrannut vuosia kellon kehitystyöhön tuodakseen mahdollisimman paljon uuden, Oris 110 koneiston hengessä suunnitellun, Oris 115 -inhouse-koneiston eri osia näkyviin. Hyvänä esimerkkinä viimeiseen asti ohennetut sillat ja avattu jousikotelo, mikä paljastaa spiraalin, jolloin käyttäjä voi nähdä jousen kiristyvän kelloa viritettäessä. Kello viritetään manuaalisesti ja täyteen viritettynä se tarjoaa huiman 240 tunnin, eli kymmenen vuorokauden käyntivaran. Koneiston rattaista lähes kaikki ovat näkyvillä, ja messinkiset osat, sekä rubiinilaakerit heijastelevat valoa hienosti kelloa pyöriteltäessä.

Koneiston sormituntuma on niin ikään erinomainen, eli kierrelukittava vetonuppi toimii täsmällisesti ja sen asettaminen kierteilleen tapahtuu soljuvasti, suorastaan sametinpehmeästi.

Oris Big Crown ProPilot X:n inhouse-koneisto 115 on kaunista katsottavaa.
Oris Big Crown ProPilot X:n inhouse-koneisto 115 on kaunista katsottavaa.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 - kellotaulu on poikkeuksellisen selkeä skeletoniksi.

Kellotauluun on mahdollisimman vähän koneistoa peittäen istutettu epälineaarinen käyntivaranäyttö, joka näyttää jäljellä olevan käyntivaran sitä tarkemmin, mitä lähempänä se on loppuaan. Kellotaulun vasemmalta puolelta, noin kello kahdeksan kohdalta, löytyy pieni sekuntinäyttö. Osoittimet ja indeksit on päällystetty sinisävyisesti hohtavalla Superluminova BG W9-pinnoitteella, mikä saa kellon näyttämään upealta myös pimeässä.

Oris Big Crown ProPilot X:n halkaisijaltaan 44-millinen kuori on satiinipintaista titaania, mikä toistuu turvalukolla varustetussa rannekkeessa. Kello on myös saatavissa tummalla nahkarannekeella, mikä saa kellon soveltumaan jopa formaalimpaan tilaisuuteen hillityksi huomionherättäjäksi.

ProPilot X:n rannetuntuma on erinomainen.
ProPilot X:n rannetuntuma on erinomainen.

ProPilot X asettuu ranteessa juuri oikeaan kohtaan.
ProPilot X asettuu ranteessa juuri oikeaan kohtaan.

Oma ennakko-odotukseni X:n tehdaskuvien perusteella oli kookkaampi, kuin mitä todellisuus osoitti. Kellonkuoren ja korvakkeiden muotoilu yhdistettynä materiaalien ja skeletoinnin tuomaan keveyteen tekevät kellosta erittäin mukavan tuntuisen ranteessa. Kello asettuu ranteeseeni juuri oikeaan kohtaan, ei sisä- tai ulkosyrjälle, kuten monissa isommissa kelloissa tuppaa käymään.

Yksi onnistuneimmista skeleton-tulkinnoista

Oris Big Crown ProPilot X:n yleisilme tuo mieleen häivehävittäjälentokoneen, mikä on myös yksi huippuun hiotun tekniikan mestariteoksista. Tummanpuhuva ja mattamainen pinta, koneiston sillat ja niiden kulmat ovat kuin osia tutkassa näkymättömästä saalistajasta. Ilme on tumma, mutta ei synkkä, ja kokonaisuus on toteutettu niin mainiosti, että skeletonkellostakin on saatu oikealla tavalla hillitty.

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 on ns. varastotuote, joten sen saatavuus on taattu pitkälle eteenpäin.

Big Crown ProPilot X Calibre 115 on teknisen taidonnäytteen lisäksi Oriksen rohkea ponnistus syvemmälle inhouse-maailmaan ja sitä kautta hyppäys kellonvalmistajana pykälää ylöspäin. Suomalaisittain on myös hienoa, että  kellojen toimitukset ovat jo alkaneet ja niitä voi tiedustella artikkelin lopussa olevilta jälleenmyyjiltä kautta maan.

Pähkinänkuoressa

 • Koneisto: Oris 115 (inhouse-manuaali)
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 240 tuntia
 • Kellon kuori: satiinihiottu titaani
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 44 mm
 • Kuoren paksuus: 12,5 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: titaani, nahka
 • Hinta: 6 800 / 7 200 € (nahkaranneke / titaaniranneke)

Jälleenmyyjät Suomessa

Kultakeskus Outlet
Kaivokatu 7
13100 Hämeenlinna

Olle Andersson LB
Lundinkatu 22
06100 Porvoo

Pirkan Kello Oy
Kuninkaankatu 19
33210 Tampere

Puustjärven Kello ja Kulta
Puijonkatu 23
70100 Kuopio

Salkari Oy
Ylätori 2, Rewell Center Il-Krs
65710 Vaasa

Suomen Kultakello
Aleksanterinkatu 11
00100 Helsinki

Suomen Kultakello
Keskuskatu 3
00400 Helsinki

Timanttiset Hansa
Eerikinkatu 15
20100 Turku

Timanttiset Kellokeskus Lahti
Aleksanterinkatu 25
15410 Lahti

Timanttiset Kulta-Center Jokela
Voimatie 2
80100 Joensuu

Torkkeli Jewellery
Kauppakatu 12
40100 Jyväskylä

Tuomaskulta
Myllystenpohjantie 2
36200 Kangasala

H.J. Suninen
Kauppakatu 33
53100 Lappeenranta

Kello ja Kulta Jokinen
Turuntie 13
24240 Salo

Keskisen Kello
Onnentie 7
63610 TuuriJukka Mykkänen
Jukka Mykkänen on Tyyliniekan toimituspäällikkö, joka kirjoittaa mielellään kiinnostuksen kohteistaan, kuten autoista ja kelloista. Vapaa-aika kuluu perheen parissa, autonäyttelyissä, venettä kunnostaessa tai luonnossa liikkuessa. Itsekehittämisen kohteena tällä hetkellä on videokuvaus- ja editointi, sekä live-tuotanto.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.