Tyylitaiturointia ikkunoilla | Asuntomessut 2017

Itselleni yksi mielenkiintoisimpia messujen tirkistelykohteita on ikkunoiden käyttö. Saattaa kuulostaa todella oudolta fetissiltä, mutta annapa minun tarkentaa hieman.

Ikkunoiden koko-, muoto- ja asetteluvalinnoilla on äärimmäisen suuri merkitys käytännöllisyyteen ja valon jakautumiseen, tämä nyt on aika itsestään selvää. Tämän lisäksi ikkunat ovat tyylikeino, ja oikeilla valinnoilla saadaan aikaan yksinkertaisia mutta vaikuttavia arkkitehtonisia yksityiskohtia, joka saattaavat olla koko huoneen tai tilan kruununjalokiviä. Ikkunavalinnoilla voidaan myös luoda erilaisia tunnelmia tilaan.

Ikkunaideathan ruokkivat erityisesti uudisrakentajien ideapankkia. Valmiin talon ikkunoiden muodon ja koon muokkaminenkaan ei kuitenkaan ole niin hankalaa kuin saatat kuvitella. Erityisesti ikkunakoon suurentaminen aukkoa madaltamalla on usein rakennusteknisesti kantavat rakenteet huomioiden yksinkertaista.

Wave, kohde 5

Waven ikkunapinta-alaa ei ole olohuoneessa säästelty. Luonto siirtyy upeasti osaksi sisätiloja. Makuasia on sitten tuntuuko “lasilaatikko” kotoisalta. Itse olohuoneessa kaipaan myös sellaista pesämäistä kotoisuutta, joka akvaariossa ei toteudu.

Villa Saimaanhelmi, kohde 28

Villa Saimaanhelmessä etupihan puolelle avautuva työhuone (yllä) on toteuttu niin, että ulkoseinät on korvattu isoilla, lattiasta kattoon ulottuvilla, laseilla. Villa Saimaanhelmessä esitellään hyvin Honkatalojen patentoitua painumatonta hirsirakennetta, joka mahdollistaa suurien lasipintojen käytön. Makuuhuoneessa (alla) on myös käytetty isoa lasipintaa, josta näkymä on olohuoneen läpi järvelle.

Villa Saimaanhelmi, kohde 8
Passiivikivitalo Skaala, kohde 20

Passiivikivitalon Skaalan makuuhuoneen ikkuna on sijoitettu juuri herkullisesti niin, että ulos tarjoutuu sängystä näkymä. Pitkänmallinen, mutta, poikkeuksellisen matala ikkuna, luo huoneeseen aivan tietynlaista kotoisuutta – sen sijaan, että ikkuna ulottuisi kattoon asti. Tila kuitenkin on erittäin valoisa. Tunnelmoi tämä paikan päällä!

Suosittelemme

Casa Wellikulho, kohde 18

Casa Wellikulhon keittiönikkuna on ehdottomasti yksi messujen suosikeistani. Koossa ei ole säästelty ja arkiseen aherrukseen keittiössä on lisätty pala luksusta sillä, että näkymät ovat mitä upeimmat.  Kun omaa taloa ostatessani tein keittiöremonttia, myös minulla näkymät ulos olivat toivelistallani. Onneksi hyvän suunnittelun jälkeen liesitason paikan sain siirrettyä ikkunan eteen. Lisää kuvia omasta ratkaisustani näet täältä.

Fiskarhedenvillan Ajaton, kohde 15

Makuuhuoneen ikkunoista Fiskarhedenvillan Ajattoman asettulussa on käytetty erityistä taiturointia. Sen sijaan, että seinä olisi yhtä lasiseinää, on keskelle aseteltu palkki ja ruudut myös jaettu listoin. Tästä syntyy heti viimeistellympi ja harkitumpi kokonaisuus, joka täydentää makuuhuoneen boutique-hotellin henkeä.

MinunVALO, kohde 24

Myös MinunVALOn makuuhuoneen iso ikkuna (yllä) tarjoaa rauhoittavan näkymän järvelle. Tätä maisemaan katsellessa voisi sängyssä viihtyä aamukahvin kera viikonloppuisin pitkäänkin.

Olohuoneessa (alla) on yksi mielenkiintoisimmissa järvelle avautuvien kohteiden ikkunatoteutuksista, sillä täällä koko seinä ei ole lasia, vaan nurkkaan on jätetty myös umpinaista seinään. Monissa rantakohteissa näkymät on maksimoita koko seinän kokoisin lasein. Tämä näyttävä toteutus ei kuitenkaan häviä ulkonäössä, tuo näkymät osaksi sisustusta ja on lisäksi huomattavasti kotoisampi kuin esimerkiksi Waven olohuone.

MinunVALO, kohde 24
Talo Vahvaselkä, kohde 27

Talon Vahvaselän sisäänkäynnissä on käytetty hyvin suurta lasipintaa, joka eroaa ehdottomasti positiivisesti.

Kannustalon Harmaja Saimaa, kohde 6

Ikkunoilla ja lasipinnoilla saadaan myös sisätilojen välillä aikaan upeita ratkaisuja. Tässä kopioitavan arvoinen mallinäyte Kannustalon Harmaja Saimaan eteisen ja keittiön välistä seinästä. Ratkaisu tuo valoa eteiseen useammasta suunnasta, mutta toimii myös näyttävänä sisutuksellisenakin elementtinä. Hieman vastaavanlainen toteutus syntyi omassa kodissani remontin aikana, kun pimeään portaikkoon haluttiin johtaa enemmän valoa. Kurkkaa kuvia täältä.

Wave, kohde 5

Vaikka suuret lasipinnat ovat entistä enemmän esillä tämän vuoden Asuntomessuilla, Wavesta löytyy myös loistava esimerkiksi siitä, kuinka pienemmilläkin ikkunoilla voi taituroida.

Rauhan ja Onnin Jukkatalo, kohde 25

Mikkelissä sekä Rauhan ja Onnin Jukkatalossa että MinunVALOssa nähdään samantyylinen valinta sijoittaa lasipinnat tilan kulmaan. Jukkatalossa ratkaisun löydät olohuoneesta, MinunVALOssa alakerrasta.

Wave, kohde 5

Parhaimpien saunanäkymien palkinto menee kohteelle 5. Itse usein ihmettelen, miksi suomalaisessa saunassa on yleensä vain pieni ikkuna sen sijaan että näkymistä voisi nauttia saunoessakin.

Vuoden 2011 Asuntomessuilla (katso kuva) oli myös mielenkiintoinen saunanikkunatoteutus, jossa pienessä saunassa oli käytetty taitavasti isoa ikkunaa, joka oli pystysuuntainen. Waven näkymien osalta jäin kyllä miettimään, mahtaakahan naapurin terassilta olla yhtä hyvät näkymät saunaan päin kuin saunasta ulospäin.

MinunVALO, kohde 24

Viimeisenä se ratkaisu, joka saa haukkomaan henkeä. MinunVALOn kylpyhuoneen ikkuna saa minut kyllä ihastuksen jälkeen kiemurtelemaan kateudesta vihreänä. Voiko ihminen paljon enempää tarvita kuin vaahtokylvyn, lasin shampanjaa ja tuon näkymän järvelle. Voi autuus!

Onko sinun kotonasi tyylitaituroitu ikkuna, joka voisi olla hyvä lisä ideapankkiin? Lähetä meille kuva Facebookin juttupostaukseen kommentoimalla ja ideasi myös muille.

Lue lisää