Tuhat ja yksi sävyä vie täyteläisen sisustuksen sekä vinkkien ja ideoiden ääreen

Kirjaesittely: Sisustusmagiaa, Tuhat ja yksi sävyä (Milla Alftan)

Kuva: Readme.fi Oy

Kevään auringonsäteet herättelevät myös kodin sisustuksen uudistamiseen.  Tuhat ja yksi sävyä matkaa Milla Alftanin mukana kahdeksaan hänen suunnittelemaansa kohteeseen runsain valokuvin. Sekä kirjan että kohteiden myötä pääse hyvin sisään myös Alftanin sisustusestetiikkaan. Tuhat ja yksi sävyä on napakka tietopaketti useasta kodin sisutukseen liittyvästä aiheesta sekä kirja niille, jotka haluavat saada virikkeitä käsin kosketeltavista kuvista näyttöpäätteen sijaan. Mikäli kuitenkin olet pohjoismaisen minimalistisen estetiikan fani, kirjan runsastyyliset kuvat saattaa tarjota sinulle vähänlaisesti mieleistä visuaalista virikettä.

Nykyään enää harvakseltaan sisustusideoiden imemistä varten tulee tartuttua kirjaan. Kuvia ja ideoita löytyy kasapäin esimerkiksi erilaisista sosiaalisen median kanavista, jolloin pääsee helposti hakemaan juuri itseään kiinnostavia ratkaisuja tai värimaailmoja.  Jos olet kuitenkin kyllästynyt selailemaan inspiraatiokuvia vain näyttöruudulta, voit tarttua Milla Alftanin lukupakettiin, jossa lukuisa kuvamateriaali tarjoaa katseltavaa pidemmäksikin aikaa. Erityisesti täyteläisiä kuvia kannattaa pysähtyä tutkailemaan rauhassa ja löytämään niistä hienovaraisia mausteita ja arvostettavia yksityiskohtia.

Kirjan käteen ottaessa huomaa kirjan painosta, että sivuja selattavaksi ja luettavaksi riittää. Kirja tarjoaa kuvien lisäksi paljon kirjallista informaatiota. Vinkkilistoja ja tietopaketteja löytyy useita, myös yleisimpiin vältettäviin virheisiin. Apua saa myös valaistuksen suunnitteluun ja oikeanlaisten verhojen valintaan sekä ”tapetti vai maali” –pohdintoihin.  Mielenkiintoisesti myös taiteesta sisustuksessa on oma aukeamansa kuten myös matoista. Perusohjenuorat löytyvät myös huonekalujen valintaan ja sijoittamisen. Usein pohdintoja herättävä ruokapöytä sekä sen tuolien ja ruokailijoiden vaatima tila on myös saanut neuvonsa kirjaan.

Tuhat ja yksi sävyä -kirjassa merkittävässä roolissa ovat värit ja materiaalit – ja ennen kaikkea erilaiset tekstuurit. Alftan tuo esiin kaksi itselleni mielenkiintoista sisustamisen seikkaa, joita esimerkiksi ulkomaissa lempisisustusohjelmissani rakastan – tekstuurit ja täyteläisyyden. Juuri nämä asiat usein ovat pienemmässä roolissa suomalaisista kodeista, ja myös Asuntomessut-kodeissa. Lisäksi inspiroivat mood boardit tarjoavat konkreettisia ideoita eri sävyjen ja materiaalien yhdistämiseen. Kannattaa myös huomioida, että useissa kohteissa sisäkattoihin on kiinnitetty erityistä huomiota, joka myös herättää pohtimaan kaikkien kodin pintojen hyödyntämisen aiotun tunnelman ja maailman aikaansaamiseksi.

Suosittelemme

Vaikka kirjankuvia ja tekstejä olikin mukana lukea ja selailla, herää usean remontti- ja rakennusprojektin jälkeen mieleen pohdinta kustannuksista.  Kirjan kohteista saa vaikutelman, että suurimmassa osassa on käytetty ratkaisuihin isojakin summia rahaa, vaikka budjetteja ei erikseen ole mainittu. Tästä syystä suoraan toteutettavia vinkkejä Alftanin kirjasta ja sen kuvista voi omasta mielestäni olla hankala löytää – erityisesti, jos mielessäsi on kodin uudistaminen muutamalla satasella. Kirjan kohteiden ominainen täyteläinen tyyli on myös sellainen, että välttämättä yksi poimittu idea ei enää toimikaan yksinään omassa kodissasi, koska Alftanin ratkaisut ovat kokonaisvaltaisia. Jossain vaiheessa juuri tämän seikan toteaminen alkoi latistaa intoa selata kirjaa pidemmällä, koska ideoiden toteutuskelpoisuus pikkubudjettien sisustajille ei vaikuttanut minusta kovin realistiselta. Itse ottaisinkin tämän kirjan esiin pikemminkin ehkä uudisrakentamistilanteissa tai suurten remonttien äärellä. Näissä tilanteissa kirjan ideoita, jotka ovat rakenteellisiakin, olisi helpompi toteuttaa kokonaisvaltaisemmin oikean kokonaisuuden saamiseksi kuin pelkässä kevyessä pintaremontissa. Pieni kritiikin ääni myös pitää antaa sille, että kirjassa värilliset kuvatekstit erottuvat huonosti valkoisilta sivuilta ja niiden lukeminen vaatii jossain kohdin erityisiä lisäponnisteluja silmiltä.

Sisustussuunnittelijoilla on hyvin usein vahva signature-tyyli, joka Alftaninkin kohdalla tulee selkeästi kirjan kuvista esiin. On kuitenkin myönnettävä, että ehkä juuri omaan makuun tai skandinaavisen tyylin rakastajille, kirjan kuvamaailma ei ole niin houkutteleva.  Vaikka itse voin rakastaa pelkkää tyhjää valkoista seinää, johon osuu valo ikkunasta, ja vaikka hetkittäin kirjan kuvia selatessa tuli ”too much”-tunne, kirjaan kuitenkin kannattaa tarttua. Kirjan kuvien mukana pääset täyteläiselle sisustusmatkalle omalta sohvaltasi tai nojatuolistasi. Lisäksi erilaisiin tietopaketteihin ja vinkkilistoihin on hyvä palata aina kodin sisustuksen uusimisen hetkellä.

Lue lisää