Tudor Black Bay Ceramic – Tarkka askel itsenäisempään suuntaan.

Tudor Black Bay Ceramic on jälleen uusi ennakkoluuloton irtiotto emoyhtiö Rolexin suojasta. Äärimmäisen tyylikäs musta keraaminen sukeltajankello on taattua Tudorin laatua yllättäen Master Chronometer-luokituksella testattuna. 

Vasta aika näyttää oliko Tudorin sertifioiminen Omegan käyttämällä METAS- luokituksella kädenojennus vai tarkka taktinen takakoukku. Muutosta se kuitenkin enteilee.

Viime vuosina Tudorin kelloissa on näkynyt selkeä liike poispäin emoyhtiön Rolexin viitoittamalta tieltä. Tudor Black Bay Ceramic on jälleen kerran askel omalla linjalla, joka on monellakin tavalla merkittävä.

Black Bay Ceramic on Tudorin ensimmäinen keraamista valmistettuun monobloc-kuoreen suunniteltu kellomalli. Luonnollisesti myös kellokehä on keraamia. Vaikka kellossa on myös PVD-pinnoitettuja teräsosia, on se silti oikeutetusti keraaminen kello. Kaikki yksityiskohdat ovat kuitenkin taattua Tudoria. Kellokehän rihlaus, snowflake-osoittimet, musta, kauniin mattapintainen Tudorille ominaisella tavalla kaartuva taulu ja Tudorin ruusu kruunussa osoittavat selvästi kellon olevan Black Bay.

Super-LumiNova pinnoitetut osoittimet ja indeksit tuovat muutoin mustan eri sävyissä vaanivaan kelloon kontrastia, joka tekee tästä kellosta erittäin tyylikkään Black Bayn. Mielestäni Tudor onnistuu tuomaan jälleen kerran työkalukellomaiseen sukeltajankelloon poikkeuksellista hillittyä eleganssia, joka ei hypi silmille, mutta viestii väkevästi laadusta. Musta kello on aina tyylikäs, mutta harvoin se on näin tyylikäs.

Suosittelemme

Takuuvarmasti tarkka askel

Mikäli keraamirakenne itsessään ei riittäisi nostamaan kulmia, poikkeuksellista Tudorin kelloksi tästä tekee sen koneisto. Kyseessä on Tudorin inhousena kehittämä manufacture kaliiperi MT5602-1U, joka on jo spekseiltään vaikuttava, mutta todella poikkeuksellisen siitä tekee Sveitsin kansallisen metrologian instituutin (METAS) myöntämä Master Chronometer -sertifiointi. Koskaan aiemmin ei METAS:n sertifikaattia ole myönnetty muulle kellolle kuin Omegalle.

Kun COSC-kronometriluokitus ei riittänyt Rolexille, talo kehitteli 1950-luvulla entistä vaativamman testikriteeristön, jonka läpäissyt kello saa merkinnän Superlative Chronometer. Sertifikaattia varten kello testataan perinteistä COSC-testausta laajemmin ja tiukemmilla vaatimuksilla. Kun tarkinkaan ei ole riittävän tarkka.

Omegan vastaus Superlative Chronometer -luokitukselle oli Omegan ja METAS:n vuonna 2015 yhteistyössä laatima Master Chronometer -luokitus, jossa COSC-sertifioitu kello altistetaan uudelleen testaukseen. METAS:n kriteerit ovat lähes yhtä tiukat kuin Rolexilla ja antimagneettisuuden suhteen jopa reilusti tiukemmat.

Tudorille olisi ollut Rolexin tyttärenä luontevinta hankkia koneistolle Superlative Chronometer -luokitus, mutta Tudor on ottanut suuren harppauksen pois emonsa hoivista Omegan kehittelemällä sertifikaatilla. Tämä saattaa myös olla erittäin taitava strateginen siirto Rolexilta, aika näyttää.

Tudor Black Bay Ceramicin ja MT5601-1U:n myötä aiemmin ainoastaan Omegan kelloissa käytetty sertifikaatti levinnee vähitellen myös muihin merkkeihin, samalla kun Rolexin Superlative Chronometer saa edelleen paistatella ylhäisessä yksinäisyydessään sertifikaattien kuninkaana.

Luvassa tarkempaa sveitsiläistä

Omega ei missään vaiheessa ajattellut METAS:n sertifikaatin jäävän Omegan yksinoikeudeksi, vaan se suunniteltiin sveitsiläisen kelloteollisuuden uudeksi standardiksi, joka päivittää nykyaikaan vanhan COSC-sertifikaatin. Sertifikaatin vaatimustason takia Omegan lisäksi mikään muu talo ei ollut ottanut sitä käyttöön. Tudorin ottama askel saattaa siis enteillä sveitsiläisissä kelloissa kovempia laatuluokituksia ja parempaa kestävyyttä modernin maailman olosuhteissa.

Ottamatta sen enempää kantaa sertifikaattien paremmuuteen, Master Chronograph -sertifioidun kellon toiminta testataan 15000 gaussin magneettikentässä. Vertailun vuoksi Rolex Milgaussin toiminta on taattu nimensä mukaisesti 1000 gaussin magneettikentässä.

Moderneina aikoina, kun voimakkaita magneettikenttiä löytyy kaikkialta televisioista ja lentokenttien turvaporteista kännyköihin ja kaiuttimiin, on laadukas magneettinen suojaus entistäkin tärkeämpää. COSC-sertifiointi ei ota kantaa antimagneettisuuteen, joten tarvetta päivitykselle on ollut.

METAS:n sertifikaatti edellyttää 0/+5 sekunnin päivittäistä käyntitarkkuutta sekä testattua tiiveysluokitusta, joka Black Bay Ceramicissa on 200 metriä . Tudorin MT5602-1 on niinsanotusti ”viikonloppuvarma”, eli sen käyntivara riittää koko viikonlopuksi ja vähän ylikin, sillä koneistosta irtoaa 28800 A/h käyntitaajuudella 70 tunnin käyntivara. Myös käyntivaran on METAS varmistanut.

Kuoren halkaisija on 41 millimetriä, joka on nykytrendien mukaan hillitty, mutta samalla tarpeeksi iso että kello tulee varmasti nähdyksi. Kellon mukana tulee mustan kumista ja nahasta valmistetun rannekkeen lisäksi myös tyylikäs musta kangasranneke. Tudor myöntää kellolle 5 vuoden takuun.

Koskaan aiemmin ei METAS:n sertifioima kello ole ollut näin kilpailukykyisen hintainen. 4590€ hintaisena Black Bay Ceramic on ensimmäinen alle 5000€ hintaluokassa oleva METAS-kello. Tämä tekee Tudor Black Bay Ceramicista erittäin himoittavan hankinnan piireissä jotka arvostavat äärimmäistä tarkkuutta. Sen voi lukea taulun Master Chronometer-merkinnästä.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Tudor
 • Mallisto: Black Bay
 • Malli: 79219CNU
 • Koneisto: Tudor manufacture Calibre MT5602-1U
 • Käyntitaajuus: 28 800 A/h
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kellonkuori: musta keraami
 • Kuoren halkaisija: 41 mm
 • Lasi: safiiri
 • Takakansi: safiiri
 • Vesitiiviys: 200 m (20 ATM)
 • Ranneke: nahka/kumi ja kangas
 • Hinta: 4590 €

Lue lisää