Tissot Heritage Visodate

Copyright: Tissot (Heritage-Visodate)Moni nykyaikainen mies on valitettavasti unohtanut rannekellon käytön kokonaan. Kello on kuitenkin enemmänkin kuin aikaa näyttävä esine. Se palvelee käytännössä miehen ainoana näkyvänä koruna mahdollisen kihlasormuksen lisäksi. Näinpä kelloa kannattaa käyttää ja sen valintaan uhrata riittävästi aikaa.

Pelkän visuaalisen tyylin lisäksi kelloa valittaessa merkitsee tekniikka ja rakenne. Klassiset mekaaniset, jopa automaattisesti liikkeestä käyttövoimansa saavat kellot ovat miniatyyritekniikan taidonnäytteitä. Jo niiden toiminta siirtää ajatukset digitaalisen ajan ulkopuolelle.

Tissot Heritage Visodate

Vuodesta 1853 ajannäyttimiä valmistanut Tissot julkaisi alkuperäisen Visodate-kellonsa 1950-luvulla. Muotoilunsa 1957-vuoden mallista ammentava, Heritage-sarjaan kuuluva Visodate henkiikin 1950-1960 -lukujen “Mad Men” -tunnelmaa. Kauniisti kaartuva safiirilasike, “pie pan” -tyyppinen reunoiltaan kevyesti laskeva kellotaulu selkeine tuntimerkintöineen sekä puhdasmuotoiset tikarimaiset osoittimet vievätkin mielen nykyistä kauniimpaan aikaan.

Kellotaulussa ei ole mitään ylimääräistä. Valmistajan päätös käyttää Tissotin vanhaa logoa on erittäin onnistunut. Hivenen alkuperäistä suuremmasta 40 millimetrin koostaan huolimatta kello näyttää puhtaan ajattomalta.

Tissot Heritage Visodate laatikoineen.
Tissot Heritage Visodate laatikoineen.

Muotoilussa on tunnelman lisäksi paneuduttu selkeyteen. Reunoiltaan viistettyjen tuntiviivojen erottuvuus on hämärissäkin olosuhteissa erinomainen. Pimeässä hohtomaaliton kello ei näy, joskin tätä ominaisuutta harva varsinaisesti tarvitseekaan. Normaaliolosuhteissa ajan voi nähdä lyhyelläkin vilkaisulla ongelmitta.

Koneisto ja kotelointi

Kellon sydämenä sykkii koeteltu ja luotettava 25-kivinen ETA 2836-2 automaattikoneisto, joka tikittää 28 800 lyönnin tuntinopeudella. Sekuntiviisarin liike on näin lähes puhtaan yhtäjaksoinen. Kahdella näyttövaihtoehdolla varustettu päivyri naksahtaa kohdalleen juuri vuorokauden vaihtuessa, välttäen näin monen edullisemman automaattikoneiston monituntisen ryömimisen.

Suosittelemme

2836-2 on ns. “hacking”-tyyppinen koneisto. Tällöin sekuntiviisari pysähtyy kun kruunu nostetaan ylös, jolloin tarkka aikaanasettaminen on mahdollista. Kauniisti T-kirjaimella koristeltu kruunu toimii aikaanasettamisen lisäksi vetimenä.

Kellon kuoren on merkitty olevan 30 metriin asti vedenpitävä. Käytännössä tämä tarkoittaa roiskevesitiiviyttä – ajoittaiset pulahdukset veden alle eivät siis haittaa. Takaosa on kiinni painettavaa mallia kierteisen kuoren sijaan, joten uimiseen ei kelloa voi suositella. Tämä on jo tyylikielenkin huomioiden itsestäänselvyys.

Tyyliltään monipuolinen

Tissot Heritage Visodate soveltuu lähes kaikkiin tilanteisiin ja asukokonaisuuksiin. Mustan vaihtorannekkeen hankkimalla kello onkin varsinainen moniottelija, ulottuen aina tumman puvun kumppaniksi asti. Mikäli aikeena on hankkia vain yksi laatukello, on käsillä siis vahva ehdokas.

Kello toimitetaan krokotiilikuvioidulla nahkarannekkeella, joka sulkeutuu perhoslukolla. Ranneke on suhteellisen neutraali ja kellon tyyliin mainiosti sopiva. Perhoslukon etuna solkilukkoon nähden voidaan katsoa olevan nahkarannekkeen pysyminen suorana. Laadultaan ranneke on kellon hintaluokan hyvää perustasoa. Remborde-rakenteinen vaihtoranneke voi kuitenkin nostaa kellon tyylin vieläkin korkeammalle tasolle.

Kellon mukana tulee mm. mainio pieni historiikki Tissotista.
Kellon mukana tulee mm. mainio pieni historiikki Tissotista.

Heritage Visodate on monella tavalla Tissotin voimannäyte. Muotoilultaan ja tyyliltään kello on lähes ikuinen, eikä moni valmistaja empisi hinnoitella sitä monin verroin kalliimmaksi. Tissot onkin onnistunut nykypäivänä erittäin harvinaisessa järkevän hinnan, tyylin ja absoluuttisen laadun yhdistämisessä.

Erinomainen hinta-laatusuhde, ajaton muotoilu ja tyylillinen monipuolisuus nostavat Tissot Heritage Visodaten loistavaksi ostokseksi itselle tai lahjaksi.

Lue lisää