Testissä Breitling Chronomat 44 pilottikello

Vuonna 1884 Saint-Imierissä Sveitsissä perustettu Breitling tunnetaan ilmailu- ja merihenkisistä, ammattilaisille suunnatuista laatukelloista, joihin pitää voida luottaa sataprosenttisesti. Breitling kellot käyvät läpi maailman kovimmat testit ennen pääsyä käyttäjiensä ranteisiin maalla, merellä ja ilmassa. Useammat Breitlingin mallit ovat klassisia ja niiden tyyli on säilynyt hyvin samankaltaisena vuosikymmenistä toisiin, kuten testissämme olleessa Chronomat 44:ssa.

Breitling Chronomat 44
Kello on kuin kotonaan helikopterin laskeutumisalustan tuntumassa!

Breitling Chronomat 44

Tutustuimme yhteen Breitlingin suosittuun kellomalliin, Chronomat 44:ään. Mallin ensimmäiset kappaleet tulivat myyntiin vuonna 1941, joten kyseessä on melkoisen pitkän perinteen omaava klassinen pilottikello. Nykyisen mallin linjat ovat peräisin vuodelta 1984, mutta erilliset sekunti-, minuutti- ja käyntivaranäytöt ovat siirtyneet kellotaulun vasemmalta puolelta taulun alaosaan, ja päivämääränäyttö on pudotettu kello kolmen kohdalta, kello neljän ja viiden väliin.

Chronomatin koneisto perustui pitkään Valjoux 7750 koneistoon, mutta vuodesta 2009 lähtien sen sisällä on tikittänyt Breitlingin itse valmistama COSC-sertifioitu B01-koneisto, mikä tarjoaa automaattisesti virittyen 70 tunnin käyntiajan.

Koekäyttöön saamamme Breitling Chronomat 44 oli varustettu kevyellä, mutta kestävän tuntuisella kangasrannekkeella, mikä hieman keventää melkoisen tuhtia, noin 129 grammaa painavaa kelloa. 44 milliä halkaisijaltaan oleva teräskuori, jykevät ruuvilukittavat painikkeet ja persoonallisesti muotoiltu vetonuppi muodostavat kokonaisuuden, joka huomataan myös kauempaa.

Breitling Chronomat 44

Ruuvilukittavat painikkeet ovat todella jämäkät ja vaativat näppivoimia toimiakseen. Perinteinen vetonupin torpedonkärkimäinen muotoilu on upeaa ja sen ansiosta nuppi ei myöskään paina kämmenselkää missään tilanteessa. Nupin muotoilu ei tosin tue käytettävyyttä ja rasvaisin tai märin sormenpäin sen käyttö on hankalaa. Painikkeiden ja nupin miehekäs koko ja voimaa vaativa käyttö on tosin tämän kellon kohdalla pelkästään positiivista, sillä ainakin kirjoittajan mielestä kyseessä on oikea äijäkello.

Suosittelemme

Breitling Chronomat 44
Indeksit ja osoittimet elävät mukana valaistuksen vaihtuessa tunnelmalliseen.

Chronomat 44:n harmahtava kellotaulu saattaa vaikuttaa ensivilkaisulta tylsältä, mutta väri itseasiassa elää hienosti erilaisen valaistuksen mukaan. Indeksit ja erillisnäytöt ovat hyvin selkeitä ja kello sopiikin erinomaisesti miehelle, joka osaa arvostaa kellossa selkeyttä ja hyvin tulkittavaa ajan näyttöä.

Chronomat 44 sopii ominaisuuksiensa puolesta myös sukeltamiseen, sillä tiukasti pakattu neljänelonen säilyttää tiiveyden valmistajan lupauksen mukaan vielä 500 metrin syvyydessä.

Breitling Chronomat 44
Chronomat 44:n lume mukailee kellon selkeää linjaa.

Breitling Chronomat 44

Breitlingit myy Suninen. Kelloista lisää Tyyliniekka.fi:ssä.

Pähkinänkuoressa:

  • Koneisto: Breitling 01
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 70 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 44 mm
  • Kellon paksuus:  16,95 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 500 m
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: kangasranneke

Lue lisää