Tänään ranteessa: Sinitauluinen Tissot PRX Powermatic 80

Kaupallinen yhteistyö: Tissot

Tissot on perinteikäs sveitsiläinen kellomerkki, joka on perustettu jo vuonna 1853. Tissot ammentaa nyt historiastaan ja toi uudelleen markkinoille PRX-mallin, joka julkaistiin alunperin vuonna 1978. Tutustuin tarkemmin sinitauluiseen Tissot PRX Powermatic 80 -kellomalliin.

Tissot PRX Powermatic 80

Tissot PRX

Olin jo jonkin aikaa etsinyt itselleni kelloa, jossa on integroitu ranneke. Tissot yllätti alkuvuonna 2021, kun se julkaisi Classic-sarjaan kuuluvan PRX-mallin juuri tuollaisella rannekkeella. Tätä kelloa olin etsinyt.

Talvella julkaistussa PRX-versiossa on kvartsikoneisto ja sileä taulu. Myös alkuperäinen on kvartsikoneistoinen ja sileätauluinen. Uusien mallien taulujen värivaihtoehdot ovat valkoinen, sininen ja musta.

Tissot PRX Powermatic 80:n vohvelikellotaulu on eloisa.

Kesällä julkaistiin PRX-mallista automaattiversio, jossa on Swatch Groupin kehittämä ja hintaluokassaan erinomaiset ominaisuudet sisältävä Powermatic 80 -koneisto. Taulujen värivaihtoehdot ovat samat kuin kvartsissa, mutta taulut ovat vohvelikuvioisia.

Automaatti ja sininen

Valitsin automaattiversion mielenkiintoisen kuvioidun taulun ja tietysti koneiston takia. Powermatic 80 -koneisto perustuu ETA 80.111-kaliiberiin. Nimensä mukaisesti kello käy täydellä vedolla 80 tuntia eli yli kolme vuorokautta. Kellon voi jättää vaikka perjantaina pöydälle ja se käy edelleen maanantaina.

Suosittelemme

Powermatic 80 -koneistossa on Nivachron-titaaniseoksesta valmistettu spiraali, joka on antimagneettinen. Mekaaniset koneistot ovat herkkiä magneettisille lähteille, mutta tässä koneistossa niistä ei tarvitse olla huolissaan.

Powermatic 80 -koneistonäkymä
Tissot PRX:n voimanlähteenä toimii antimagneettinen Powermatic 80 -koneisto.

Tissot PRX Powermatic 80

Värivalinta oli itselle heti selvä. Halusin sinisen, en edes miettinyt muita. Sininen on yleisin taulun väri sporttikelloissa, joissa on integroitu ranneke. Sininen taulu tuo kelloon vähän rentoutta. Se ei ole tylsä, mutta on silti monikäyttöinen.

Integroitu ranneke

Integroitu teräsranneke alkoi yleistyä rannekelloissa 1960-luvun lopulla. Tunnetuin tämänkaltaisista kelloista lienee Audemars Piquet Royal Oak vuodelta 1972. Tissotilla oli integroitu ranneke esimerkiksi PR 516 -mallissa vuonna 1970, joten PRX-mallisto nojaa tältäkin osalta valmistajan rikkaaseen historiaan.

Tissot PRX Powermatic 80

Tissot PRX Powermatic 80 on tyylikäs monitaituri.

Integroidussa eli yhdistetyssä tai sulautetussa kellossa ja rannekkeessa ei ole perinteisiä kellonkorvakkeita, joihin ranneke kiinnitetään. Integroitu ranneke käy vain sen kellon kuoreen, johon se on suunniteltu. Integroinnin hyötynä on persoonallinen muoto ja hyvä ranneistuvuus.

Laadukas ja hienostunut ensivaikutelma

Kun sain Tissot PRX:n ensimmäistä kertaa käteeni, siitä välittyivät laatu ja hienot yksityiskohdat. Kellon kehä ja kuoren sivukulma ovat kiillotettua terästä. Muutoin kellon kuori on harjattu mattapintaiseksi. Tissot PRX:n kuori on Tonneau-muotoinen eli se muistuttaa tynnyrin sivuprofiilia. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kuori on 11,3 millimetriä paksu, mutta se tuntuu mittojaan ohuemmalta.

PRX:n sivuprofiili on virtaviivainen.

Tissot PRX:n teräsranneke on ohuempi kuin monessa nykykellossa. Ranneke on samankaltainen kuin joissain vintagekelloissa, joten se tuntuu ja näyttää kellon henkeen sopien 1970-luvun tyyliseltä. Ranneke on harjattu, mutta palojen välit ovat kiillotettuja. Tämä tuo rannekkeeseen pientä ylellisyyden tuntua.

Kellon kuori ja ranneke ovat yhteensulautuva kokonaisuus. Ranneke jatkuu kellon sivulinjan mukaisesti, koska kellossa ei ole perinteisiä korvakkeita. Kuoren ja kellon yhtymäkohta on 28 millimetriä leveä. Yleensä tämän kokoisissa kelloissa rannekkeen leveys noin 20 millimetriä kuoren päästä.

Kellon ja rannekkeen kulmat on viimeistelty mukavan tuntuisiksi ja esteetikon sielua hivelevästi siellä täällä kimaltelee peilihiottuja yksityiskohtia. Kelloa on miellyttävä käsitellä ja pitää ranteessa, joka on yksi onnistuneen kellon tunnusmerkki.

Hohtava taulu yksityiskohdilla

Tissot PRX:n vohvelikuvioinen taulu on hyvin erinäköinen eri valotilanteissa. Auringossa se hohtaa kirkkaansinisenä ja ruutukuvio erottuu kimallellen. Auringonpaisteella taulussa on ‘sun burst’ -efekti eli taulu hohtaa säteiden muodossa. Sisällä vähemmässä valossa taulu on tumma, lähes musta.

Taulussa on tarkasti viimeistellyt metalliset indeksit, joiden viisteet on peilihiottu. Myös päivyrin ympärillä on metallinen ikkuna, jossa on peilihiottu reuna. Nämä yksityiskohdat tekevät kellotaulusta entistä kolmiulotteisemman. Indeksit ja viisarit on päällystetty pimeässä hohtavalla Super-LumiNovalla.

Sopiva joka tilanteeseen

PRX on juuri sellainen 1970-luvun tyylinen sporttikello, jota olen etsinyt. Pidän sen muodosta, joka on melko yksinkertainen ja uskollinen alkuperäiselle. Kellon leveys on 40 millimetriä ja se on minulle juuri sopivan kokoinen. Ranneke on jämäkkä, niin kuin integroidusta rannekkeesta saattaa olettaa ja siinä on tukeva perhoslukko.

Tissot PRX on tyylikäs ja monikäyttöinen kello. PRX sopii sporttiseen menoon, koska se on kestävä, mutta yhtä hyvin se käy pikkutakin tai puvun kanssa. Tissot PRX onnistuu olemaan samaan aikaan sporttinen ja hienostunut.

Sinitauluinen Tissot PRX Powermatic 80 on markkinoiden monikäyttöisimpiin lukeutuva sporttikello.

Rannekellojeni teknisinä vaatimuksina ovat olleet 100 metrin vesitiiveys, teräsranneke ja safiirilasi. PRX-nimen P ja R tulevat sanoista presice ja robust eli tarkka ja kestävä. X on roomalainen kymmenen. Kymmennen kuvastaa kymmentä baria (10 bar) eli 100 metrin vesitiiveyttä.

Tissot PRX:ssä tekniset vaatimukseni täyttyvät mallinimeä myöten. Juuri oikeiden ominaisuuksien lisäksi mukaan tulee etsimääni tyyliä. Kuin pisteenä i:n päälle, tyylin hinta on erittäin kohtuullinen, 695 euroa.

Tissot PRX Powermatic 80

Pähkinänkuoressa:

 • Valmistaja: Tissot
 • Malli: PRX Powermatic 80
 • Mallinumerot:
  • T137.407.21.031.00 (valkoinen)
  • T137.407.11.041.00 (sininen)
  • T137.407.11.051.00 (musta)
 • Koneisto: automaattinen POWERMATIC 80.111
 • Käyntivara: n. 80 tuntia
 • Käyntitaajuus: 21 600 bph
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 40 mm
 • Kuoren paksuus: 10,9 mm
 • Paino: 138 g
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Kellon nuppi: painettava
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 695 € (valkotauluinen malli 725 €)

Lue lisää