Tänään ranteessa: Oris Divers Sixty-Five Cotton Candy

Oris Cotton Candy on perlon-rannekkeella varustettuna uutuusversiona mukava ja rento kesäkello tai kantaaottava kumarrus vintagen suuntaan, jolle löytyy innostunut kannattajakunta pastellinsävyisten kellojen ystävistä.

Sveitsiläisen Oris-brändin suhtautumista kelloihin on joskus luonnehditty insinöörimäiseksi. Tällä on jossain määrin ollut perää, kun ajatellaan Oriksen aiempaa designia ja teknologista suhtautumista kelloihin. Kellojen muotoilu on pysynyt pitkään muutaman malliston kevyessä varioinnissa. Aquiksen tunnistaa kaukaa, vaikka taulu ja ranneke on muuttanut vuosien varrella muotoaan ja kokoaan. Sama koskee useimpia Oriksen mallistoja, joissa totuttu ja turvallinen kuvaa muotokieltä paremmin kuin ennakkoluuloton ja räväkkä.

Oris, joka ei ole ensisijaisesti tunnettu leikittelevyydestään, repäisi kuitenkin viime vuonna lanseeraamalla Divers Sixty-Five -mallistoon ensimmäiset Cotton Candy -pronssikellot. Ensijulkaisussaan kellot oli saatavilla joko pronssisella rannekkeella tai vaalealla nahkahihnalla. Cotton Candy -kellojen suosiosta yllättyneenä Oris jatkoi tätä ennakkoluulotonta ja räväkkää linjaa myös tänä vuonna. Kesällä mallistoon julkaistiin entistäkin kasuaalimmat pastellinsävyisillä perlon-rannekkeilla varustetut mallit.

Täysin ainutlaatuisia pastellisävyiset kellot eivät ole, sillä kellotrendeissä on jo muutamia vuosia nähty Rolexin Tiffany Bluen liikkeelle laittama hidasliikkeinen pohjavirtaus, missä useammilta valmistajalta on julkaistu kirkasvärisiä kelloja. Onneksi maailmaan mahtuu väriä. Cotton Candyä on saatavilla kolmessa eri värissä, hattaranvaaleanpunaisena, mintunvihreänä ja hennon vaaleansinisenä.

Perlon-rannekkeen paluu

Kesän uudella Cotton Candyllä on paikkansa niin kellomaailman virtauksissa kuin Oriksen omassa tarjonnassa. Nylonista punottu perlon-ranneke edustaa omalla tavallaan vintagea. Se kehiteltiin jo 50-luvulla ja oli laajemmassa käytössä vielä 80-luvulla, jonka jälkeen se lähes unohtui joksikin aikaa jääden rannekemateriaalina lähinnä kuriositeetiksi. Muutama vuosikymmen sitten valmistusmenetelmät saivat perlon-rannekkeen näyttämään halvalta, mutta Oriksen valmistama ranneke on korkealaatuisen oloinen eikä tunnu muoviselta.

Suosittelemme

Cotton Candy ja perlon-ranneke sopivat hyvin yhteen, jopa puoli kahteen.
Cotton Candy ja perlon-ranneke sopivat hyvin yhteen, jopa puoli kahteen.

Perlon-ranneke tekee Cotton Candystä erittäin mukavan ranteessa, sillä perlon-punoksen väliin sujahtava salpa on säädettävissä tarkasti oikeaan mittaan toisin kuin rei’itetty nato-ranneke. Se on loistava ranneke kesäkelloon, sillä se ei hiosta toisin kuin nahkaiset tai metalliset rannekkeet. Löyhä perlon-punos on hengittävä helteilläkin. Ranneke on myös kevyt ja pronssikellon raskaampi paino ei tunnu Cotton Candyssä juurikaan. Nato-rannekkeen tapaan kellon alta juokseva ranneke myös suojaa ihoa pronssin kosketukselta joka saattaa värjätä ihon jatkuvassa käytössä, vaikka kellon takakansi onkin ihoa värjäämätöntä terästä.

Pronssisten kellojen trendin korkein aallonhuippu lienee jo takanapäin, mutta Oriksen tapauksessa se on edelleen ajankohtainen. Oris Sixty-Five -mallisto on aina ollut vintageen päin kallellaan ja ajan kanssa patinoituvat pronssikellot tuovat väistämättä mieleen merenkulun kulta-ajat ja meripronssin, joka on erittäin hyvin meriveden korroosiota kestävä materiaali. Pronssikellot ovat olleet pitkään olennainen osa Sixty-Five -malliston vintage-tyylistä viehätystä.

Testissä pinkki unisex-unelma

Vaikka Cotton Candysta on saatavilla vaaleansininen ja mintunvihreä malli, vaaleanpunainen lienee näistä kuitenkin kaikkein kiinnostavin ja voimakkaimmin kantaaottava. Vaaleansininen ja -vihreä ovat jossain määrin konservatiivisempia kellovärejä, jotka istuvat nikottelematta ranteeseen sukupuolesta riippumatta.

Vaaleanpunainen väri jakaa varmasti enemmän mielipiteitä. Osan mielestä miehen käytössä Cotton Candystä tulee statement, joka viestii siitä ettei mikään uhkaa kantajansa maskuliinisuutta ja sopii täydellisesti yhteen vaikkapa puvun ja vaaleanpunaisen rusetin kanssa. Toisten mielestä kello on yksinomaan naisellisen värinen, eikä osaa kuvitellakaan Cotton Candyä miehen ranteeseeen. Oris on sitä mieltä että kello on ylpeästi unisex, sillä kello toimitetaan kahdella eri mittaisella perlon-rannekkeella, yksi naisten ranteelle sopivana ja toinen miehen mittoihin valmistettuna.

Oris Cotton Candy on ranneistuvuudeltaan erinomainen rannekello.
Oris Cotton Candy on ranneistuvuudeltaan erinomainen rannekello.

Cotton Candyn 38 millimetrin koko soveltuu myös molemmille sukupuolille loistavasti. Pienempi rungon koko myös on osa kellon koossa tapahtuvaa hidasta vuorovesien liikettä, sillä viime vuosina vuoksi on ollut laskussa ja kellot ovat vähitellen kutistuneet huippuvuosien jättiläisistä. Vintage-kokoiset alle 40mm kellot ovat entistä trendikkäämpiä.

Kellon koneistona on Sellitan SW200-1 -pohjainen Oris 733, mikä antaa kellolle 38 tunnin käyntivaran. Tämä sopii rennolle kesäkellolle, sillä Oriksen inhouse-kaliiperi 400, mitä Oris usein käyttää uusissa malleissaan, olisi nostanut Cotton Candyn hintaa reilusti.

Divers Sixty-Five -mallistolle uskollisesti kellossa on yhteen suuntaan kiertyvä kellokehä, jossa on reliefinä minuuttiasteikko. Kruunu on ruuvilukittu ja kellon voimakkaasti kupera lasike on safiiria. Vaikka Cotton Candy kuuluu Divers Sixty-Five -mallistoon, sen vesitiiveys on luokitettu ainoastaan 100 metriin, mikä kertoo siitä ettei kelloa ole tarkoitettukaan täysiveriseksi sukeltajankelloksi vaan pikemmin rennoksi rantakelloksi.

Oris Cotton Candy

Yhteenveto

Oris Divers Sixty-Five Cotton Candy ei ole rajoitettu saatavuudeltaan, joten Oris selvästi odottaa kellolta pitkää juoksua. Uusia malleja lienee syytä odottaa. Kesä tulee joka vuosi ja rantakellot eivät poistu muodista, vaikka kuumin kesä menikin jo ohitse.

Jos kellon käytöllä haluaa ottaa kantaa tyylin puolesta tai muuten vaan nauttii mukavista, leikkimielisistä kelloista, jotka palauttavat mielen lapsuuden kuumiin kesäpäiviin ja hattarantahmeisiin tivolimuistoihin, Oris Cotton Candy on täydellinen kello ranteeseen vuodenajasta riippumatta.

Pähkinänkuoressa:

 • Valmistaja: Oris
 • Malli: Divers Sixty-Five Cotton Candy – Perlon
 • Mallinumerot:
  • taivaansininen 01 733 7771 3155-07 3 19 02BR
  • vihreä 01 733 7771 3157-07 3 19 03BR
  • vaaleanpunainen 01 733 7771 3158-07 3 19 04BR
 • Koneisto: Oris 733
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara:  38 tuntia
 • Kuoren materiaali: pronssi (patinoituva)
 • Kuoren halkaisija:  38 mm
 • Lasi: molemmin puolin kupera safiiri, heijastesuojattu sisäpuolelta
 • Vesitiiviys: 100 m
 • Ranneke: kierrätysmateriaalista valmistettu Perlon-kangasranneke
 • Hinta: 2400 euroa

****

Kelloja myyvät Oriksen jälleenmyyjät.

Lue lisää