Tänään ranteessa: Montblanc 1858 Iced Sea -sukeltajankello

Montblanc julkisti ensimmäiset sukeltajankellonsa vuosikymmeneen helmikuussa Watches & Wonders -messuilla ja ensimmäiset kappaleet on nyt saatu Suomeen. Montblanc 1858 Iced Sea on kiinnostava sukeltajankelloksi, sillä se hakee inspiraatiota jäätiköiden kylmistä syvyyksistä.

Kynistä ja luksusluokan matkalaukuista parhaiten tunnettu Montblanc mielletään harvemmin kellovalmistajaksi. Kuitenkin Montblanc on valmistanut kelloja jo vuodesta 1997 alkaen. Kovan luokan kellotalo Montblancista tuli viimeistään vuonna 2006 kun legendaarisesta Fabrique d’Horlogerie Minerva SA:sta tuli Montblancin tytäryhtiö.

Monessa arviossa kerrotaan 1858 Iced Sea -malliston olevan brändin ensimmäinen sukeltajankello, mutta tietäjät tietävät Montblancin Meisterstück-sukeltajankellosta, joka oli brändin ensimmäinen, selvästi Blancpainista vaikutteita ottanut elegantimpi sukeltajankello.

Jäätikkösukeltajien jäljillä

Montblanc 1858 Iced Sea -mallisto on kuitenkin ensimmäinen Montblancin ‘sports diver’s watch’ erotuksena aiempaan, selvästi vähemmän urheilulliseen suklariin. Iced Sea on kuitenkin tuore ja tervetullut uudistus kilpailtuun 3000-6000€ sukeltajankellojen segmenttiin, missä suuri osa kelloista muistuttaa enemmän tai vähemmän Rolex Submarineria. Montblancin uutuus sijoittuu segmentin hinnastossa alarajalle ja kumirannekkeella jopa alle tuon haarukan.

Montblanc 1858 Iced Sea -malliston kellot ovat tyylikkäitä työkaluja.

Vaikka Montblancin uusi sukeltajankello, niinkuin monet muutkin sukeltajankellot, muistuttaa kuoreltaan hieman Submarineria, Iced Sealla on kuitenkin persoonallinen ote muotoiluun. Kellon jujuna on sen taulu, sillä sen inspiraationa eivät ole merten syvyydet, vaan jäätiköt. Tarkemmin sanottuna Montblancin massiivissa sijaitseva Mer de Glace -jäätikkö. Montblancin muotoilijat olivat päätyneet tositoimiin inspiraatiota hakiessaan ja kiipesivät Chamonixin laakson kautta matalimmillaan kahdessa kilometrissä sijaitsevalle jäätikölle tutkimaan vuosituhansia vanhan jäätikön syvintä olemusta.

Mer de Glace -jäätikkö on läpeensä jäätynyt, eikä sinne ei pääse sukeltamaan. Maailman jäätikköjärvillä on kuitenkin omat sukeltajansa. Jäiden alle ja vesien täyttämiin jäätikköonkaloihin sukeltavat ihmiset ovat ehkä sukeltajista sitä villeintä osastoa, joten jäätiköstä inspiraation hakeminen sukeltajankelloon ei ole lainkaan kaukaa haettua.

Suosittelemme

Kellon gratté-boisé tekniikalla toteutettu taulu ja kohotetut indeksit luovat yhdessä huikean syvyysvaikutelman.

Poikkeuksellisen tyylikästä taulutekniikkaa

Jäätiköltä suunnittelijat saivat visuaaliset avaimet Iced Sean kellotauluun, jossa on huikea syvyysvaikutelma. Taulun syvyyttä on todella vaikea saada tallennettua kameraan, kellotaulu näyttää livenä heräävän henkiin. Taulu muistuttaa jäätikön syvyyksien halkeamia ja tekstuuria. Montblancin suunnittelijat joutuivat tekemään tosissaan töitä saadakseen syvyysvaikutelman toteutettua ainoastaan 0,5 millimetrin paksuiseen tauluun. Montblancilla kerrotaan tekniikan pohjalla olevan jo lähes unohtunut muinainen gratté-boisé -tekniikka.

Itse tekniikasta ei löydy juurikaan tietoa, mutta makrokuvista tiiraamalla voi päätellä sen olevan yhdistelmä lakkausta, kaiverrusta ja pintaan tulostettua läpikuultavaa kuviota. Olipa tekniikka miten tahansa toteutettu, se on todella hieno. Taulu vaikuttaa todellakin jäätiköltä. Kelloa on saatavilla mustana, vihreänä ja sinisenä, mutta ensimmäisenä käteen päätyi mustatauluinen malli. Kellon kiinnostus yllätti Montblancin väen, sillä tilauksia on kertynyt jonoksi asti.

Montblancin promokuvien perusteella myös sininen versio Iced Seasta on houkuttelevan tyylikäs.

Jään väriksi musta kuulostaa ensialkuun erikoiselta, mutta mustaa jäätä syntyy jäätiköihin etenkin silloin kun lähistöllä on tulivuoria, joiden vulkaaninen tuhka värjää jään. Sininen jää syntyy pienistä ilmakuplissa jäätikössä ja vihreä sävy puolestaan mikroskooppisesta levästä. Vihreää jäätä löytyy etenkin Antarktiksen jäätiköistä.

Kello soveltuu mustatauluisena ehkä voimakkaan vihreää ja sinistä paremmin perinteisempään pukukelloympäristöön. Tällä hetkellä Suomea vaivaavien helteiden kourissa ei juuri kalvosimia halua käyttää, mutta ajatuskin jäätikön viileydestä ranteessa viilentää mielikuvissa. Mustatauluinen malli on kolmesta tarjolla olevasta selvästi konservatiivisin valinta.

Viileä kello kovillakin helteillä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kello on erittäin miellyttävä ranteessa. Metalliranneke on hyvin säädettävissä soljessa olevan pikasäädön ansiosta ja korvakkeista solkea kohti 20 millimetristä 16 millimetriin kapeneva teräsranneke istuu loistavasti. Varmistettu linkkulukko on napakan tuntuinen ja lukossa oleva pikasäätö on helppokäyttöinen.

Etenkin näin helteillä pikasäätö on loistava mahdollisuus. Ranneke on helppo säätää helteestä turvonneen ranteen mukaan, ettei metalliranneke ahdista. Harva viitsii alkaa lisäämään rannekkeeseen paloja säiden kuumentuessa.

Pikasäätö on parhaimmillaan helteillä, kun ranteen koko vaihtelee.

Kapeneva ranneke saattaa jakaa mielipiteitä, mutta omalla kohdallani se parantaa kellon istuvuutta olennaisesti. Se myös tekee kellosta siromman näköisen. Onko se hyvä asia, lienee makuasia. Pikasäädön lisäksi kellossa on myös rannekkeen pikakiinnitysmahdollisuus, jolloin kumirannekkeeseen vaihto onnistuu sekunneissa. Kumiranneke tosin pitää kelloon hankkia erikseen.

Ranneke, ja kello muutenkin on erittäin laadukkaasti koneistettu. Toiminnot ovat skarppeja ja viimeistely on yllättävänkin laadukasta. Ruuvilukittu kruunu ottaa kiinni napakasti ja koneiston veto on sulavaa. Kruununsuojia kellossa ei ole, mikä lienee hyväkin, ettei kello muutu liiaksi Submarinerin näköiseksi. Nyt Montblancin logolla varustettu kruunu on yksinäinen kuin esikuvansa vuori keskellä Alppeja. Tietty jos oikeasti sukeltaa kellon kanssa, voi kaivata kruununsuojia ettei vahingossakaan kruunu pääse kiertymään auki. Tavalliselle kellonkäyttäjälle kysymys on puhtaasti teoreettinen.

Rannekkeen pikakiinnitys on loistava lisä tämän hintaluokan kelloon.

Takanteen on laserkaiverrettuna Montblancin lähtökohta, Mont Blanc -vuori jäätiköineen. Tarkkasilmäinen saattaa huomata kaiverruksessa myös sukeltajan, joka selittyy kun kääntää kellon ja katsoo kaiverrusta toisin päin. Silloin kaiverruksessa näkyy jäävuori ja sen alla jäätikkösukeltaja.

Kellokehä on keraamia ja luonnollisesti ainoastaan yhteen suuntaan kiertyvä. Kello 12 kohdalle on upotettu loistepiste helpottamaan kellokehän asennon lukemista pimeässä. Kellon lume on toteutettu sinisellä Super-Luminovalla kiinnitetyissä indekseissä, osoittimissa ja pääilmansuuntien numeraaleissa. Luettavuuteen on selvästi kiinnitetty huomiota, sillä kello on pimeässä poikkeuksellisen selkeälukuinen. Kellon lasi on tämän hintaluokan kellolle lähes itsestäänselvästi heijastesuojattua safiiria. Harmillisesti pinnoite on ainoastaan sisäpuolella, mikä vaikeuttaa kellon kuvaamista olennaisesti.

Vihreätauluinen Iced Sea on tyylikkään erilainen.

Koneistona kellossa 1858 Iced Sea Automaticissa on MB24.17 joka pohjautuu Sellitan SW200-1:n. Koneistosta irtoaa 38 tuntia käyntivaraa. Kellot on altistettu Montblancilla vanhalla Minervan Villeretin tehtaalla 500 tunnin laboratoriotesteihin, jossa testataan kellon toimintoja, tarkkuutta sekä kestävyyttä, mikä takaa että kello kestää sen mitä lupaa. Iced Sea -kellot noudattavat sukeltajankelloille määriteltyä ISO 6425 -standardia.

Nykymittapuun mukaan 38 tuntia käyntivaraa on hivenen vaatimaton lukema, mikä saattaa olla joillekin este kellon hankinnalle. Koneisto-osaamista Montblancilta kuitenkin löytyy, joten ei ole poissuljettua, ettei koneistoa jossain vaiheessa päivitettäisi. Metallirannekkeisena kellon hinta on 3070€ ja kumirannekkeella hinta tippuu 2870€:n.

Hinta voi tuntua kovalta, jos vertaa siihen, että lähes samalla hinnalla voi saada Oriksen 400 kaliiperilla varustetun Aquiksen 120 tunnin käyntivaralla. Kuitenkin taulun gratté-boisé -tekniikka on käsityöintensiivinen ja aikaa vievä, mikä selittää osaltaan kellon korkeampaa hintaa. Taulu on kieltämättä siinä määrin upea, että on vaikeaa sanoa miten vaaka kallistuu. Jos kaipaa persoonallisempaa otetta sukeltajankelloon, eikä edellytä kelloltaan viikonloppuvarmaa käyntiä, Montblanc 1858 Iced Sea on tuore mahdollisuus markkinoilla.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Montblanc
 • Malli: Montblanc 1858 Iced Sea
 • Mallinumero: MB129371 *
 • Koneisto: MB24.17
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 38 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija: 41 mm
 • Kuoren paksuus: 12,9 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
 • Rannekkeen leveys: 20 millimetriä
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 3070 €

* Sisältää affiliate-linkin.

Lue lisää