Tänään ranteessa: Longines Spirit Zulu Time

Longines julkaisi viime vuonna titaanisen Longines Spirit -pilottikellon, jota pidettiin erittäin onnistuneena. Keväällä Longines toi jatkoa Spiritille julkaisemalla kaksoisajalla varustetun Longines Spirit Zulu Time -kellon joka on kunnianosoitus merkin ensimmäiselle kaksoisaikakellolle. Tuloksena on yksi vuoden kuumimmista pilottikelloista. 

Longines ja pilottikellot ovat kulkeneet yhtä matkaa lähes yhtä kauan kuin lentokoneisiin on keksitty ottaa kello mukaan. Taskukelloista ohjaamoinstrumentteihin ja lopulta rannekelloihin, Longines mainitaan sellaisten ilmailun historian suurnimien yhteydessä kuin Elinor Smith, Howard Hughes, Charles Lindbergh ja Amelia Earhart.

Ensimmäinen Atlantin ylittänyt yksinlento kellotettiin Longinesilla, ensimmäisellä Tyynenmeren yli Australiasta Yhdysvaltoihin suuntautuneella lennolla käytettiin Longinesin valmistamaa instrumenttia navigointiin, ensimmäisellä maailman ympäri yltäneellä lennolla aikaa mitattiin Longinesin valmistamalla lentoinstrumentilla.

Monella ilmailun pioneerilla 1900-luvun alun vuosikymmeninä Longinesin tarkka aika oli elinehto.

Longinesilla on mistä ammentaa historialliseen perintöönsä. Voidaan sanoa että löytöretkeilyn henki asuu merkissä vahvasti. Tuosta hengestä vuonna 2020 uudelleenlanseerattu Spirit-mallisto onkin saanut nimensä. Aikanaan puhtaan funktionaaliset tarkkuusinstrumentit ovat inspiroineet Longinesin rannekellomallistoa, jossa yhdistyvät moderni kellonvalmistus, tyylikäs design ja ilmailun edelläkävijöiden vaatima tarkkuus ja luotettavuus.

Varhaista kaksoisaikaa Longinesilta

Vaikka moni muu merkki mainitaan ensimmäisten kaksoisaikakellojen kehittäjänä, Longines oli valmistanut kaksoisaikakelloja jo pitkään ennen kilpailijoita. Reilusti ennen Patek Philippeä, Rolexia tai Glycinea, jotka usein vievät kunnian ensimmäisistä GMT-kelloista.

Longines Spirit Zulu Time -mallin nimi viittaa merkin vuonna 1925 julkaistuun kaksoisaikakelloon. Zulu Time tarkoittaa sotilas- ja ilmailukielessä samaa kuin GMT eli Greenwich Mean Time, eli aika +0 aikavyöhykettä. Nimi tulee nk. Nato-aakkosten Z-kirjaimesta Zulu, jolla viitataan ‘zero hours’ aikavyöhykkeeseen.

Suosittelemme

Longinesin historia kaksoisaikakellojen osalta alkaa kuitenkin vielä kauempaa, kahdella aikavyöhykkeellä varustettuun DTZ-taskukelloon vuodelta 1908. Kelloa valmistettiin tilauksesta Ottomaanien imperiumista lähtöisin olleille asiakkaille, jotta näiden olisi helpompaa pitää kirjaa Ranskan, tuon ajan tärkeän kauppakumppanin ajasta. Tuolloin ei kuitenkaan aikavyöhykkeiden yli lentäminen ollut järin tavallista, joten kello vaipui lähes unohduksiin rannekelloversioiden yleistyessä lentämisen myötä.

Longines Spirit Zulu Time teräsrannekkeella.

Longines Spirit Zulu Time ei kuitenkaan muistuta sadan vuoden takaisia esikuviaan. Se on moderni muotoilultaan, joskin runsailla vintagevivahteilla maustettu kello, joka huoletta haastaa tämän vuoden toisen kuuman GMT-kellon, Tudorin Black Bay Pron toiminnallisuudella, koneiston spekseillä ja tyylikkäällä muotoilulla.

Longines-brändin tuntijat tunnistavat runsaasti historiasta lainattuja piirteitä. Selkeimmin esillä lienee takavuosien Admiral-mallista lainatut viisi tähteä. Kellosta on julkaistu kolme versiota, joista kaikki ovat saatavilla sekä metalli- että nahkarannekkeella.

Ilmailuhenkistä vintagedesignia ja modernia teknologiaa

Vähitellen kelloalalla on voimistumassa trendi joka on viemässä taas kohti pienempiä kelloja. Longines Spirit Zulu Time on kuitenkin kooltaan trendiä suurempi 42 millimetriä, mutta istuu kuitenkin käteen loistavasti kaikkein kapeimpia ranteita lukuunottamatta.

Longines Spirit Zulu Time istuu ranteeseen hienosti.
Longines Spirit Zulu Time istuu ranteeseen hienosti.

Klassinen mattamustatauluinen mustalla kellokehällä ja valkoisilla indekseillä valmistettu malli on yhtä lailla tyylikäs ruskealla nahkahihnalla ja konservatiivisella teräsrannekkeella. Säväyttävän sinisellä aurinkohiotulla taululla ja kellokehällä sekä oransseilla yksityiskohdilla aateloitu kello valmistetaan teräsrannekkeen lisäksi tyylikkään sinisellä nahkahihnalla.

Tummanvihreällä kellokehällä, antrasiitinharmaalla taululla ja antiikkipatinan sävyisillä indekseillä ja osoittimilla varustettu malli herättää etenkin nahkarannekkeella erittäin vahvoja vintageviboja. Tämä versio varmasti vetoaa ilmailun historian ystäviin parhaiten.

Molemmat rannekkeet ovat pikakiinnityksellä vaihdettavissa. Metallirannekkeessa on varmistettu taittolukko ja nahkarannekkeessa on taittolukolla ja mikrosäädöllä varustettu solki. Longines on käyttänyt aikaa ja energiaa myös rannekkeen suunnitteluun.

Longines Spirit Zulu Timen -teräsranneke ja lukko ovat hyvin viimeisteltyjä.
Longines Spirit Zulu Timen -teräsranneke ja lukko ovat hyvin viimeisteltyjä.

Longines Spirit Zulu Time -takankansi.

Longines Spirit Zulu Time -mallien koneistona on eksklusiivisesti tässä kellossa käytetty Longinesin inhouse kaliiperi L844.4. Koneiston on ETA A31.411 kaliiperin pohjalta kehitetty ja tarjoaa kaikki nykyajan vaatimusten mukaiset ominaisuudet. Koneiston käyntitaajuus on 3,5 hertsiä eli 25200 puoliheilahdusta tunnissa, se on COSC-sertifioitu, käyntivara on 72 tuntia ja piistä valmistetut osat takaavat modernin matkustuksen mukaisen korkean magneettisuojauksen.

Pii on kevyt ja korroosionkestävä materiaali, joka on vähitellen yleistynyt laadukkaimmissa koneistoissa lähes de facto standardiksi. Kellon kruunu on ruuvilukittava, vaikka kyse ei sukeltajankellosta olekaan. Vesitiiveysluokitus on pilottikellolle sopiva 100 metriä.

Longines Spirit Zulu Time

Kellon toinen tuntiosoitin näyttää 24-tunnin aikaa ja varsinainen tuntiosoitin on itsenäisesti säädettävissä aikavyöhykkeen mukaan, mikä on modernille matkailijalle kätevä ominaisuus. Varhaisissa kaksoisaikakelloissa koneisto piti pysäyttää aikavyöhykkeen säätöä varten. Kellokehässä on 24-tunnin asteikko ja se on molempiin suuntiin kiertyvä, joten sille voi asettaa kolmannen aikavyöhykkeen kääntämällä kehää aikaeron verran myötä- tai vastapäivään.

Laatu asuu yksityiskohdissa

Longines Spirit Zulu Timessa ensimmäisenä kiinnittää huomiota hyvällä maulla toteutettuun yksityiskohtien runsauteen. Taulussa on runsaasti syvyyttä luovia elementtejä. Kohotetut viisi tähteä, logo ja indeksit muodostavat hienon kontrastin taulun viistetyn kiinnitysrenkaan loveaviin indeksipisteisiin. Viistettyyn kiinnitysrenkaaseen toteutettu sekuntiasteikko lisää syvyysvaikutelmaa.

Zulu Timen kellotaulu.

Kellokehän keraamiin upotetut numerot ovat tasapainossa taulun mittasuhteiden kanssa, eikä mikään yksityiskohta nouse hallitsemaan kokonaisuutta. Sinisessä ja mustassa mallissa kaksoisaikaa näyttävä nuolenpääosoitin on aksenttivärin ansiosta kuin kirsikka kakun päällä, eikä tunnu itsetarkoitukselliselta.

Kellon lume on toteutettu sinisellä Super-Luminovalla. Indeksien ja indeksipisteiden lume on selkeä ja tarkkarajainen, kellokehällä ainoastaan kello 12:ta osoittava kolmio on valaistu, eikä osoittimien loiste peitä indeksejä. Kello on todella helposti luettava myös pimeässä.

Longines Spirit Zulu Time on tasapainoinen GMT-rannekello.

Longines Spirit Zulu Timen teräskuoressa on särmää.

Zulu Timen yksityiskohdat yllättävät viimeistelyllään. Kellokehän liike on tarkkaa ja ruuvilukittu kruunu nappaa tarkasti kiinni. Kuoressa yhdistyy teräviä särmiä, kiillotettuja viisteitä ja mattahiottuja pintoja, joiden laatu on todella korkealla tasolla. Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että Longines Spirit Zulu Time painii kaikissa kategorioissa itseään raskaammassa sarjassa, eikä tämän vuoden muut GMT-kellot tule pääsemään helpolla kilpailussa tätä tyylikästä ja historiallisesti tukevalle pohjalle rakennettua pilottikelloa vastaan.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Longines
 • Malli: Spirit Zulu Time
 • Mallinumero:
  • L3.812.4.53.2 (musta nahkahihnalla)
  • L3.812.4.53.6 (musta metallirannekkeella)
  • L3.812.4.63.6 (vihreä metallirannekkeella)
  • L3.812.4.63.2 (vihreä nahkahihnalla)
  • L3.812.4.93.6 (sininen metallirannekkeella)
  • L3.812.4.93.2 (sininen nahkahihnalla)
 • Koneisto: L844.4 (inhouse) automaatti
 • Käyntitaajuus: 25 200 V/h
 • Käyntivara: 72 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 42 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: teräs / nahka
 • Hinta:  3180€ / 3070€

Spirit Zulu Time -kellon tarjosi kuvattavaksi Lindroos, joka on yksi Longinesin jälleenmyyjä.

Lue lisää