TAG Heuerin kirkkain kärki on Carrera Plasma ja sen käsittämättömän korkea teknologia

Watches & Wonders 2023

Geneven Watches & Wonders -messuilla julkaistiin Carreran 60-vuotisjuhlamalleja, joissa oli jokaiselle jotakin. TAG Heuer Carrera Plasman 60-vuotisjuhlamalli ei jätä epäselväksi että TAG Heuer on yksi teknologisesti edistyneimmistä kellotaloista.

Viime vuonna esitelty Carrera Plasma kohahdutti laboratoriokasvatetuilla timanteilla, jotka oli istutettu kellon kuoreen. Tänä vuonna kello on saanut päivityksen, jossa olisi asiallista puhua siitä että timantit on pikemminkin kasvatettu kuoren muotojen mukaan sopiviksi, kuin että niitä varsinaisesti olisi istutettu. Kellon nimi kantaa mystiikkaa: TAG Heuer Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde Chronograph Tourbillon 44mm.

Diamant d’Avant-Garde -teknologian avulla kasvatettuja laboratoriotimantteja kellon rannekkeessa
Diamant d’Avant-Garde -teknologian avulla timantit on kasvatettu juuri oikeaan muotoon.

Muutenkin kello tuo mieleen scifi-kirjailija Arthur C. Clarken lausahduksen siitä kuinka mikä tahansa tarpeeksi edistynyt teknologia on mahdotonta erottaa taikuudesta. Juuri haluttuun muotoon kasvatettuja timantteja kuoressa, kellotaulu joka on itseasiassa levyn muotoon kasvatettua timanttia ja kruunu joka on valmistettu kokonaan laboratoriotimantista. Kaikki tämä kuulostaa lähes taikuudelta. Tai ainakin sen tiede on niin korkealla tasolla, että sitä voi vain hämmästellä.

Science fiction-koneistoteknologiaa

Siinä missä perinteisessä kellosepäntyössä koneistonvalmistus on pääasiallisesti laskettu käsityöksi, TAG Heuer Carrera Plasman koneisto H02 Tourbillon Nanograph on matemaatikkojen, fyysikoiden ja kemistien yhteisponnistus. Tourbillon-koneisto joka itsessään edustaa korkeinta horologista osaamista, on viety vielä korkeammalle vaatimustasolle valmistamalla spiraali nanoteknologian avulla hiilinanoputkista.

H02 Tourbillon Nanograph -kellokoneisto
Kellon tourbillon-koneisto sisältää nanoteknologisia osia.

Hiili on täysin magneettisuudelle immuuni, eikä vaadi minkäänlaista voitelua ja on näin ollen huoltovapaa. Raja käsityön ja tieteen välillä on hämärtynyt. Lähellä on, ettei koneistoteknologia ole ylittänyt rajaa todellisuuden ja science fictionin välillä.

Nanoteknologinen tourbillon-kronografikoneisto antaa kellolle käyntivaraa 65 tuntia ja se on COSC sertifioitu. Sanomattakin on selvää, ettei koneisto pohjaudu mihinkään muuhun kuin timantinkirkkaaseen osaamiseen ja tieteeseen joka lähentelee taikuutta.

Suosittelemme

Timantteja abstraktilla taustalla
Diamant d’Avant-Garde mahdollistaa timanttien kasvattamisen nopeampaa ja suuremmassa määrin kuin aiemmin.

Timantteja kuin tyhjästä

Laboratoriotimantit ovat tulleet jäädäkseen jo muutama vuosi sitten, mutta Diamant d’Avant-Garde -teknologia on osoittanut sen mahdollisuudet paremmin kuin mikään. Carrera Plasman kuori on hiekkapuhallettua ja anodisoitua alumiinia, johon on koneistettu säännöttömän näköisiä koloja.

Näihin koloihin on uuden Diamant d’Avant-Garde teknologian avulla kasvatettu täsmälleen oikean kokoisia timantteja, joiden kemiallinen koostumus ei poikkea millään tavalla luonnollisten timanttien koostumuksesta.

Carrera Plasma -kellon taulu on timanttia
Carrera Plasma -kellon taulu on kokonaan laboratoriossa kasvatettua timanttia.

Teknologian takana lepää myös syy Carrera Plasman nimen sanalle ‘plasma’. Timanttien kasvattaminen tapahtuu sijoittamalla pieni siementimantti tyhjiöputkeen, johon ohjataan hiiltä ja vetyä kaasumaisessa muodossa.

Kun kaasuja kuumennetaan mikroaalloilla, ne muuttuvat plasmaksi, joka joutuessaan kosketuksiin siementimantin kanssa kiinnittyvät timantin kiderakenteeseen kasvattaen sitä haluttuun suuntaan. Tätä enempää teknologiasta ei selviä, eikä tuskin maallikolle olisi mahdollista selittääkään.

Carrera Plasma -kellon timanttinen kruunu
Kellon kruunu on yksittäinen 2,5 karaatin timantti.

Tästä syystä kellon kruunu on timanttia. Kellon taulu ja indeksit ovat timanttia ja koristeeksi on voitu kasvattaa timantteja täysin sattumanvaraisen mutta tarkkaan suunnitellun näköisiin koloihin. Teknologia on käsittämätöntä. Jos ensimmäisen Carreran aikaan joku olisi kertonut, että tällainen on mahdollista, tuskin kukaan olisi uskonut.

Carrera Plasma on todellinen TAG Heuerin kruununjalokivi

Carrera Plasman kaltaisia kelloja ei koskaan valmisteta montaa. Nämä ovat yhtä paljon varakkaiden keräilijöiden himoitsemia sijoituksia, kuin kellotalojen voiman- ja taidonnäytteitä. TAG Heuerin tapauksessa kellon edistynyt teknologia on sille riittävä olemassaolon oikeutus. Talo haastaa kaikki muut haute horlogerie -talot teknologisesti ja kilpajuoksu kuolevaisten ymmärryskyvyn ylittävään teknologiaan jää odottamaan seuraavaa siirtoa.

TAG Heuer ja Diamant d’Avant-Garde -teknologian seuraava läpimurto on jo tapahtunut. Värilliset timantit ovat seuraavana vuorossa.

Mikä tahansa kilpailijoiden seuraava siirto on, TAG Heuer raotti jo salaisuuden verhoa ja näytti vilauksen siitä mihin Diamant d’Avant-Garde pystyy. Loppuvuodesta ilmestyy värillisillä timanteilla koristeltu versio Diamant d’Avant-Garde -koristellusta kellosta. Ensi vuoden Watches & Wonders -messuihin mennessä näemme onko TAG Heuer tässä teknologiassa askelen vai jopa kaksi kilpailijoita edellä.

Lue lisää