S.U.F Helsinki Myrsky – Ilmavoimien hengessä

Kellontekijä ja kelloseppä Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki -kellomerkin Myrsky-pilottikellomallisto on saanut uuden tulokkaan, tällä kertaa Suomen Ilmavoimien satavuotisen historian kunniaksi.

Finnish Air Force Edition Myrsky -nimeä kantavassa pilottikellossa yhdistyy mainiosti Myrky-kellomallin tarina nimestä, joka on saanut inspiraationsa Suomen ensimmäisestä hävittäjälentokoneesta:

Myrsky on saanut alkunsa toisen maailmansodan melskeissä, kun Marsalkka Mannerheimin johtama Puolustusneuvosto antoi lähestyvän sodan alla Valtion lentokonetehtaalle tehtäväksi oman hävittäjälentokoneen kehittämisen. VL Myrsky -nimen saanut hävittäjän prototyyppi teki ensilentonsa joulukuussa 1941.

Lue alkuperäinen tarina: S.U.F Helsinki Myrsky – suomalainen pilottikello

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

Ilmavoimien Myrsky sai alkunsa, kun Stepan Sarpaneva ehdotti ilmavoimille oman, korkeintaan 100 kappaleen Myrsky-mallin tekemistä. Ehdotus sai myönteisen vastaanoton ja lopputuloksena syntyi Myrsky, joka on Sarpanevan taiteellinen näkemys aiheesta.

Myrskyn kellotaulussa on yhteneväisyyttä ilmavoimien tunnukseen (kokardi), tosin kuitenkin niin, että alla oleva vaaleampi pinta on “Aurinkohiottu” ja alumiinimainen lentokoneiden mekaanisuutta ja materiaaleja kunnioittaen.

Suosittelemme

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

Vaaleansininen, ajankuluttama sävy, muistuttaa suunnittelun lähtökohtana olevaa kokardia, sekä ilmavoimien historiaa ja ikää. Kokonaisuus täydentyy puolihimmeällä mattamaisella kuorella. Kellotaulun indeksit ja liekkisinistetyt osoittimet on käsitelty valkoisella Super-Luminovalla, joka sopii kellon designiin täydellisesti. Rannekkeena on joko nahkaranneke, tai harmaa Grassbay-joustoranneke.

Kaksi sisarmallia

Ilmavoimien Myrskyä on tehty kaksi erilaista, joista alkuperäinen on suunnattu Ilmavoimien henkilöstölle. Tämän mallin tunnistaa kellotaulussa Myrsky-tekstin tilalla olevasta Ilmavoimat-tekstistä, sekä Ilmavoimat-tekstillä varustetuista joustorannekkeista. Lisäksi kellon takakannessa oleva kaiverrus on erilainen, kuin ns. kuluttajamallissa.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky. Kuva: Petteri Kivinummi
S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky. Kuva: Petteri Kivinummi
Ilmavoimien Myrsky-mallin joustorannekkeet.
Ilmavoimien Myrsky-mallin joustorannekkeet.

Molemmat mallit saavuttivat suuren suosion ja ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Yksittäisiä kappaleita voi löytää S.U.F Helsinki -merkin jälleenmyyjiltä, mm. Aseman Kellon Kluuvikadun myymälästä. Kellon hinta on 2.700 euroa.

Yhteenveto

Kuten olen jo aiemmissa esittelyissä todennut, tuntuu Myrsky ranteessa hieman kokoaan suuremmalta. Tähän vaikuttanee osaltaan kellonkehän kapeus, jolloin itse kellotaulu pääsee oikeuksiinsa. Ranteeseen kello istuu hyvin ja varsin ohuena se sujahtaa nätisti hihan alle. Erilaisia rannekkeita käytettyäni uskallan väittää, että parhaan ranneistuvuuden saa Grassbay-joustorannekkeen avulla.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky on jälleen yksi osoitus siitä, miten monipuolinen kellomalli Myrsky oikeastaan on. Sen tyyli ja fiilis muuttuu hyvän suunnittelun ansiosta sotilashenkisestä kellosta jopa puvun kanssa pidettäväksi. Kellontekijän näkökulmasta katsoen Myrskyn designin mukautuvuus on niin ikään hieno asia, koska tämä mahdollistaa tyylikkäiden kollaboraatioiden tekemisen pitkälle tulevaisuuteen.

Pähkinänkuoressa:

 • Koneisto: Soprod A10 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuori: ruostumaton teräs
 • Rungon halkaisija: 42 mm
 • Kellon paksuus:  10,4 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 50 m
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: useita vaihtoehtoja
 • Hinta: 2.700 euroa

Lue lisää