S.U.F Helsinki Myrsky – Ilmavoimien hengessä

Kellontekijä ja kelloseppä Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki -kellomerkin Myrsky-pilottikellomallisto on saanut uuden tulokkaan, tällä kertaa Suomen Ilmavoimien satavuotisen historian kunniaksi.

Finnish Air Force Edition Myrsky -nimeä kantavassa pilottikellossa yhdistyy mainiosti Myrky-kellomallin tarina nimestä, joka on saanut inspiraationsa Suomen ensimmäisestä hävittäjälentokoneesta:

Myrsky on saanut alkunsa toisen maailmansodan melskeissä, kun Marsalkka Mannerheimin johtama Puolustusneuvosto antoi lähestyvän sodan alla Valtion lentokonetehtaalle tehtäväksi oman hävittäjälentokoneen kehittämisen. VL Myrsky -nimen saanut hävittäjän prototyyppi teki ensilentonsa joulukuussa 1941.

Lue alkuperäinen tarina: S.U.F Helsinki Myrsky – suomalainen pilottikello

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

Ilmavoimien Myrsky sai alkunsa, kun Stepan Sarpaneva ehdotti ilmavoimille oman, korkeintaan 100 kappaleen Myrsky-mallin tekemistä. Ehdotus sai myönteisen vastaanoton ja lopputuloksena syntyi Myrsky, joka on Sarpanevan taiteellinen näkemys aiheesta.

Myrskyn kellotaulussa on yhteneväisyyttä ilmavoimien tunnukseen (kokardi), tosin kuitenkin niin, että alla oleva vaaleampi pinta on “Aurinkohiottu” ja alumiinimainen lentokoneiden mekaanisuutta ja materiaaleja kunnioittaen.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

Vaaleansininen, ajankuluttama sävy, muistuttaa suunnittelun lähtökohtana olevaa kokardia, sekä ilmavoimien historiaa ja ikää. Kokonaisuus täydentyy puolihimmeällä mattamaisella kuorella. Kellotaulun indeksit ja liekkisinistetyt osoittimet on käsitelty valkoisella Super-Luminovalla, joka sopii kellon designiin täydellisesti. Rannekkeena on joko nahkaranneke, tai harmaa Grassbay-joustoranneke.

Kaksi sisarmallia

Ilmavoimien Myrskyä on tehty kaksi erilaista, joista alkuperäinen on suunnattu Ilmavoimien henkilöstölle. Tämän mallin tunnistaa kellotaulussa Myrsky-tekstin tilalla olevasta Ilmavoimat-tekstistä, sekä Ilmavoimat-tekstillä varustetuista joustorannekkeista. Lisäksi kellon takakannessa oleva kaiverrus on erilainen, kuin ns. kuluttajamallissa.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky. Kuva: Petteri Kivinummi
S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky. Kuva: Petteri Kivinummi

Ilmavoimien Myrsky-mallin joustorannekkeet.
Ilmavoimien Myrsky-mallin joustorannekkeet.

Molemmat mallit saavuttivat suuren suosion ja ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Yksittäisiä kappaleita voi löytää S.U.F Helsinki -merkin jälleenmyyjiltä, mm. Aseman Kellon Kluuvikadun myymälästä. Kellon hinta on 2.700 euroa.

Yhteenveto

Kuten olen jo aiemmissa esittelyissä todennut, tuntuu Myrsky ranteessa hieman kokoaan suuremmalta. Tähän vaikuttanee osaltaan kellonkehän kapeus, jolloin itse kellotaulu pääsee oikeuksiinsa. Ranteeseen kello istuu hyvin ja varsin ohuena se sujahtaa nätisti hihan alle. Erilaisia rannekkeita käytettyäni uskallan väittää, että parhaan ranneistuvuuden saa Grassbay-joustorannekkeen avulla.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky on jälleen yksi osoitus siitä, miten monipuolinen kellomalli Myrsky oikeastaan on. Sen tyyli ja fiilis muuttuu hyvän suunnittelun ansiosta sotilashenkisestä kellosta jopa puvun kanssa pidettäväksi. Kellontekijän näkökulmasta katsoen Myrskyn designin mukautuvuus on niin ikään hieno asia, koska tämä mahdollistaa tyylikkäiden kollaboraatioiden tekemisen pitkälle tulevaisuuteen.

Pähkinänkuoressa:

 • Koneisto: Soprod A10 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuori: ruostumaton teräs
 • Rungon halkaisija: 42 mm
 • Kellon paksuus:  10,4 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 50 m
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: useita vaihtoehtoja
 • Hinta: 2.700 euroa
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Onko se Mustang? Onko se Tesla? Ei, vaan venäläinen sähköauto!

Venäläisfirma nimeltä Aviar Motors rakentaa Teslaan pohjautuvaa klassisen Mustangin näköistä sähköautoa. Onko kyseessä menestysosista rakennettu hitti vai huti? Automalli kehitetään...

Tyyliniekka tutustuu – Uudenkaupungin automuseo tarjoaa Saab-nostalgiaa ja eksoottisia yksittäiskappaleita

Kotimaan matkailu on tänä kesänä suositumpaa kuin koskaan, joten mekin kävimme tutustumassa Suomen ainoan autotehtaan yhteydessä sijaitsevaan museoon. Ulkoapäin varsin...

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Ei ravistettu, eikä sekoitettu: Aston Martin -viski toimitetaan pullossa, jota koristaa aito DB5:n mäntä

Autonvalmistaja Aston Martin on päättänyt tehdä yhteistyötä brittiläisen Bowmore-tislaamon kanssa. Tuloksena on varsin erikoinen ja harvinainen skottilainen mallasviski. Black Bowmore...

Kiinan vastaus luksuslimolle on pidennetty Hongqi H9+

Ainakin näin länsimaalaisittain erikoisesta nimestään huolimatta tällä normikorisesta autosta pidennetyllä mallilla on tarjota parasta mahdollista luxusta Kiinan suunnalta. Jutun kuvat...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...