S.U.F Helsinki Myrsky – Ilmavoimien hengessä

Kellontekijä ja kelloseppä Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki -kellomerkin Myrsky-pilottikellomallisto on saanut uuden tulokkaan, tällä kertaa Suomen Ilmavoimien satavuotisen historian kunniaksi.

Finnish Air Force Edition Myrsky -nimeä kantavassa pilottikellossa yhdistyy mainiosti Myrky-kellomallin tarina nimestä, joka on saanut inspiraationsa Suomen ensimmäisestä hävittäjälentokoneesta:

Myrsky on saanut alkunsa toisen maailmansodan melskeissä, kun Marsalkka Mannerheimin johtama Puolustusneuvosto antoi lähestyvän sodan alla Valtion lentokonetehtaalle tehtäväksi oman hävittäjälentokoneen kehittämisen. VL Myrsky -nimen saanut hävittäjän prototyyppi teki ensilentonsa joulukuussa 1941.

Lue alkuperäinen tarina: S.U.F Helsinki Myrsky – suomalainen pilottikello

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

Ilmavoimien Myrsky sai alkunsa, kun Stepan Sarpaneva ehdotti ilmavoimille oman, korkeintaan 100 kappaleen Myrsky-mallin tekemistä. Ehdotus sai myönteisen vastaanoton ja lopputuloksena syntyi Myrsky, joka on Sarpanevan taiteellinen näkemys aiheesta.

Myrskyn kellotaulussa on yhteneväisyyttä ilmavoimien tunnukseen (kokardi), tosin kuitenkin niin, että alla oleva vaaleampi pinta on “Aurinkohiottu” ja alumiinimainen lentokoneiden mekaanisuutta ja materiaaleja kunnioittaen.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

Vaaleansininen, ajankuluttama sävy, muistuttaa suunnittelun lähtökohtana olevaa kokardia, sekä ilmavoimien historiaa ja ikää. Kokonaisuus täydentyy puolihimmeällä mattamaisella kuorella. Kellotaulun indeksit ja liekkisinistetyt osoittimet on käsitelty valkoisella Super-Luminovalla, joka sopii kellon designiin täydellisesti. Rannekkeena on joko nahkaranneke, tai harmaa Grassbay-joustoranneke.

Kaksi sisarmallia

Ilmavoimien Myrskyä on tehty kaksi erilaista, joista alkuperäinen on suunnattu Ilmavoimien henkilöstölle. Tämän mallin tunnistaa kellotaulussa Myrsky-tekstin tilalla olevasta Ilmavoimat-tekstistä, sekä Ilmavoimat-tekstillä varustetuista joustorannekkeista. Lisäksi kellon takakannessa oleva kaiverrus on erilainen, kuin ns. kuluttajamallissa.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky. Kuva: Petteri Kivinummi
S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky. Kuva: Petteri Kivinummi

Ilmavoimien Myrsky-mallin joustorannekkeet.
Ilmavoimien Myrsky-mallin joustorannekkeet.

Molemmat mallit saavuttivat suuren suosion ja ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Yksittäisiä kappaleita voi löytää S.U.F Helsinki -merkin jälleenmyyjiltä, mm. Aseman Kellon Kluuvikadun myymälästä. Kellon hinta on 2.700 euroa.

Yhteenveto

Kuten olen jo aiemmissa esittelyissä todennut, tuntuu Myrsky ranteessa hieman kokoaan suuremmalta. Tähän vaikuttanee osaltaan kellonkehän kapeus, jolloin itse kellotaulu pääsee oikeuksiinsa. Ranteeseen kello istuu hyvin ja varsin ohuena se sujahtaa nätisti hihan alle. Erilaisia rannekkeita käytettyäni uskallan väittää, että parhaan ranneistuvuuden saa Grassbay-joustorannekkeen avulla.

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky on jälleen yksi osoitus siitä, miten monipuolinen kellomalli Myrsky oikeastaan on. Sen tyyli ja fiilis muuttuu hyvän suunnittelun ansiosta sotilashenkisestä kellosta jopa puvun kanssa pidettäväksi. Kellontekijän näkökulmasta katsoen Myrskyn designin mukautuvuus on niin ikään hieno asia, koska tämä mahdollistaa tyylikkäiden kollaboraatioiden tekemisen pitkälle tulevaisuuteen.

Pähkinänkuoressa:

 • Koneisto: Soprod A10 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuori: ruostumaton teräs
 • Rungon halkaisija: 42 mm
 • Kellon paksuus:  10,4 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 50 m
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: useita vaihtoehtoja
 • Hinta: 2.700 euroa
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Voimanpuute ei vaivaa tätä Audia – uudessa ABT RS7-R:ssä on 740 heppaa ja 920 newtonin vääntö

Audi esitteli uusimman sukupolven RS 6:n ja RS 7:n viime syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä. Ne ovat ehtineet jo tuning-pajojen kynsiinkin,...

Autonvalmistajien historiaa: AMC – Taistelija kolmen suuren varjossa

Amerikan Yhdysvalloissa oli aikanaan kolme suurta autonvalmistajaa: General Motors (GM), Ford ja Chrysler. Näiden jälkeen tuli pienempi American Motors...

Upotti poikaystävänsä auton jokeen – samalla löytyi Mazda RX-7 ja viisi muuta autoa!

Vinkki vedenalaisesta autosta voi johtaa mystisiin löytöihin. Näin kävi sukellusryhmälle, joka oli saanut vinkin joen pohjassa köllöttelevästä avolavasta. Mustasukkaisuuden roihahtaessa...

Maailman vähiten ajettu Lamborghini Miura SV tarjolla – auto myytiin uutena Saudi-Arabian kuningasperheelle

Vuonna 1966 debytoinut Lamborghini Miura mainitaan usein maailman kauneimpia autoja listattaessa. Jo ”tavalliset” Miurat ovat nykyään huippukalliita, mutta tämän...

Oletko kuullut BMW E1:stä – tämä sähköauto esiteltiin jo 1990-luvun alussa

BMW:n i8-hybridisportin valmistus loppuu pian, mutta kaupunkikäytössä parhaimmillaan oleva i3-täyssähköauto jää edelleen tarjolle. Harva tietää, että i3:lla oli henkinen...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...