Tänään ranteessa: SLGH007J ja Grand Seikon olemuksen viiltävä kauneus

Tyyliniekka pääsi testaamaan harvinaisen tyylikästä kelloa Lindroosilla. Grand Seiko Heritage Calibre 9SA5 Platinum SLGH007J on Grand Seikon kärkipään tuntumille hinnoiteltu pukukello vuodelta 2021, joka onnistuu kiteyttämään syvimmän olemuksen Grand Seikon 140-vuotisesta taipaleesta.

Heritage-mallistojen kellot ovat kellotalojen olemuksen kirkkaimpia ilmentymiä. Ilmaus heritage viittaa brändin pitkään perintöön, mutta sana kääntyy suomeksi verrattain kehnosti. Suomen sana ‘perintö’ ei kata yhtä laajasti sanan merkitystä, kun sillä viitataan henkiseen perintöön. Heritage kattaa myös ajan myötä kertyneet perinteet ja ympäröivän kulttuurin, kaikki historiasta ammentavat käytännöt ja toimintatavat, mutta myös nykyiset tavat ja nimeen liittyvät merkitykset. Heritage-mallit pyrkivät tiivistämään kaikki olennaisen brändistä, sen historiasta ja nykyisyydestä. Sen olemuksesta.

Grand Seiko SLGH007J lähikuvassa
Kellon lähes valkoinen platinakuori tuo upean kontrastin kellon mustalle taululle.

Grand Seiko tiivistää olemuksensa lähes runollisen kauniisti yhteen ranteeseen istuvaan pisaraan horologista jaloutta. Usein nämä kirkkaat pisarat kellotalon syvintä olemusta ovat harvojen ulottuvilla ja niin on myös SLGH007J:n kanssa. Grand Seiko Heritage Calibre 9SA5 Platinum SLGH007J on platinakuorinen pukukello, jossa jossa näkyy Grand Seikon koko osaaminen jokaisessa osassa ja pienimmissäkin yksityiskohdissa. Kävimme Lindroosilla tutustumassa.

Grand Seikon olemus tiivistyy

SLGH007J:n inspiraationa on toiminut vuonna 1967 44GS-mallin mukana esitelty Series 9 Design -nimellä kulkeva yleisilme, johon viittaukset on selvästi näkyvillä. Kellokehän yläviisteen pystysuuntainen harjattu mattapinta ja sitä kontrastoivat zaratsu-kiillotetut viisteet. Sama harjatun ja peilikiillotetun pinnan harmoninen vaihtely koristaa myös korvakkeita ja tuo kuorelle dynaamista ilmettä. Kelloa kääntelemällä siitä löytyy hämmästyttävän paljon uusia yksityiskohtia. Kameralle näitä onkin sitten aika paljon vaikeampi tallentaa.

Grand Seiko SLGH007J
SLGH007J:n poikkeuksellisen upea taulu on todella vaikea kuvata.
SLGH007 -rannekellon taulu lähikuvassa.
SLGH007J:n taulun puunsyykuvio on Grand Seikolle tyypillistä luontoestetiikkaa. Shizukuishin temppelin seetripuista lainattu pinta tuo lisää merkityksellisyyttä kelloon.

Kellon 40 millin koko on myös peruja 44GS:stä, mutta teräksisen esikuvansa sijaan kello on valmistettu 950 platinasta. Kirkkaanvalkoinen platina sopii todella hyvin mustavalkoisen kellon värimaailmaan. Suunnittelijat ovat hakeneet tauluun inspiraatiota Shizukuishin temppelin seetripuiden vuosirenkaista. Kellon musta taulu on koristeltu puunsyitä muistuttavalla orgaanisen oloisella pinnalla Grand Seikon tyyliin luontoestetiikkaa lainaten.

Puunsyyt taulussa ovat poikkeuksellisen vaikeat kuvata. Taulu taittaa eri kulmissa eri määrän valoa ja efekti riippuu valon määrästä ja laadusta. Parhaimmillaan taulusta heijastuva valo saa valkokultaiset osoittimet hehkumaan hämmästyttävän upeita lämpimiä sävyjä.

Suosittelemme

Taulussa näkyvät puunsyyt ovat kuin vuosirenkaita joista Kintaro Hattorin vision kasvu on luettavissa. Taulun vähäeleiset sävytetyt puunsyyt tuovat kelloon hienovaraista tyylikkyyttä. Tauluun merkattu tähti kuvaa Grand Seikon ikonografiassa sitä että kellon indeksit ja osoittimet ovat täyttä kultaa.

Grand Seiko SLGH007J
Puunsyykuvioitu taulu heijastaa upeasti lämpimiä sävyjä ympäristöstään osoittimiin ja indekseihin.

 

Grand Seiko SLGH007J soldier-kuvassa.
Musta alligaattorinnahkaranneke korostaa pukukellon luonnetta ja vahvaa monokromaattista värimaailmaa.

Jyrkkien kontrastien vahvistamiseksi kellossa on musta alligaattorinnahkaranneke, joka entisestään korostaa pukukellon luonnetta. Kello on pukukelloille kiitettävästi 100 metriin saakka vestitiivis. Kellossa on koneistona korkeataajuuksinen 9SA5-kaliiperin manuaaliviritteinen koneisto, josta kerroimme korkean käyntitaajuuden kelloista kertovassa artikkelissamme. Kello istuu ranteeseen uskomattoman hyvin ja jyrkillä kontrasteilla varustettuna sopii puvun kuin puvun kanssa.

Koneistokehityksen huippua

9SA5-koneistossa on käytössä Grand Seikon kehittelemä nk. dual impulse -käyntilaite joka on horologinen innovaatio jonka edistyksellisyyttä on verrattu Omegan käyttämään co-axial ratkaisuun. Koneistosta irtoaa yhdellä vedolla korkeataajuista käyntiä 80 tuntia. Kelloja on valmistettu ainoastaan 140 kappaletta maailmanlaajuisesti. Rajatun erän koko viittaa Grand Seikon juhlavuosiin. Tämä Suomeen saapunut yksilö on saatavilla Lindroosilla.

Grand Seiko 9SA5-koneisto takakannen läpi katsottuna.
Grand Seikon mullistavalla dual impulse -käyntilaitteella varustettu 9SA5 ja sen käynti on ihailtavissa safiirilasisen takakannen lävitse.

Grand Seiko Heritage Calibre 9SA5 Platinum SLGH007J ei esittele mitään uutta, vaan osoittaa Grand Seikon hallitsevan omaa perintöään suvereenisti. Lainaamalla huippuyksityiskohtia huippukelloista, SLGH007J tiivistää kaiken sen missä Grand Seiko on parhaimmillaan. Kauneus ja horologinen keihäänkärkiteknologia kohtaavat tässä huippuunsa hiotussa jalokivessä. Sen ei tarvitse selitellä olemassaoloaan. Se on olemassa vain itsensä takia.

Tänään ranteessa: tyylikkäintä Grand Seikoa Suomen rajojen sisäpuolella.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Grand Seiko
 • Malli: SLGH007J
 • Koneisto: 9SA5
 • Käyntitaajuus: 36 000 A/h
 • Käyntivara: 80 tuntia
 • Kellon kuori: Platina 950
 • Kellon halkaisija: 40 mm
 • Paksuus: 11,7 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: musta alligaattorinnahka
 • Hinta: 63000€

Grand Seikoa jälleenmyy Suomessa Lindroos.

Lue lisää