Sininen irtotakki sopii jokaiseen tilanteeseen

Kaupallinen yhteistyö: Koiso

Kysyttäessä mikä on monipuolisin vaatekappale niin juhlaan, arkeen kuin työhön, katseeni kääntyy siniseen irtotakkiin. Joose otti sinisen tweed-takkinsa käsittelyyn neljäosaisessa inspiraatiosarjassaan ja esitti takin monia käyttökohteita. Tweed-takin lumo kantaa läpi kylmien päivien, mutta hellepäivien koittaessa on aika kääntää katse sen kevytrakenteiseen serkkuun.

Täydellisen sinisen irtotakin määritelmä

Liikkeissä ja nettikaupoissa olen törmännyt hyvin erilaisiin versioihin sinisestä irtotakista. Tummansininen takki kultaisin tai messinkisin napein tunnetaan kotimaassamme nimellä klubitakki. Tämäkin takki on klassikko, myönnettäkön, mutta onko se täydellinen takki esim. työ- ja arkikäyttöön? Ehkä ei, varsinkaan nuoremmalle miehelle joka ei kuulu pursiseuraan. Tarvitaan siis puvuntakkia ja klubitakkia huomattavasti rennompi versio.

Hakemani takin reseptiikka kuuluu seuraavasti:

  • olkapään kevyemmät toppaukset
  • kangas voi olla muutakin kuin sileää, hienoa villaa
  • puuvilla, pellava tai muut sekoitekankaat joissa elävä tekstuuri
  • puolivuoraus, jotta takki ei hiosta
  • paikkataskut
Etsin tätä mielikuvitukseni takkia pitkään, kunnes eräänä päivänä löysin sen yhteistyökumppanimme myymälästä, Tampereelta Koisolta.

_MG_3811

_MG_3796

Takki on (nimestään huolimatta) saksalaisen Benvenuton valmistama. Leikkauksen ja nimen perusteella olisin veikannut Italiaa valmistusmaaksi. Valmistaja on itselleni täysin uusi tuttavuus. Malli on Black Label –sarjaa, joka on valmistajan mukaan Business-tyyliin suunnattu mallisto. Tätä ei aivan heti uskoisi, sillä takin vuorin kuosi on ilahduttavan pirteä.

Materiaalina takki on valmistettu villasta ja viskoosista. Takissa on kaksi paikkataskua, eli puvun takeista poiketen hieman rennompaan tyyliin ulkopuolelle sijoitetut ja ommellut taskut.

_MG_3830

Yllä: Benvenuton sininen irtotakki (vas.) ja yönsininen puvuntakki. Pelkästään kankaan tekstuuri tekee Benvenuton takista monikäyttöisemmän mm. vaaleiden chinojen kanssa. Puvuntakin sileä, skarppi luonne tekee siitä helposti eriparin farkkujen tai muiden rennompien housujen kanssa.

_MG_3846

Yllä: Täydellisen takista tekee sen muuntautuvuus erilaisiin tilanteisiin. Solmion kera se sopii työhön ja juhlaan. Taskuliinaa vaihtamalla muuttuu kokonaisuuden luonne. Kuvassa yhteistyökumppanimme Herrainpukimon neulesolmio.

Alla:Rentoutta kokonaisuuteen voi lisätä punotulla vyöllä. Vyön ei aina tarvitse kulkea käsi kädessä kenkien värin ja materiaalin kanssa, kuvassa yllä tummansininen vyö valittu korostamaan takin sinisyyttä.

_MG_3829

Yksi tyyliniekan vaatekaapin kulmakiviä

Voin käyttää lähestulkoon missä tahansa tilaisuudessa takkia. Ainoa poikkeus mikä nopeasti tulee mieleen, on hautajaiset, mihin se ei sopisi. Muussa tapauksessa pysyn kesän helteilläkin viileänä, sillä tuuli ja ilma kulkee mukavasti takin mielenkiintoisen tekstuurin läpi viilentäen oloani. Viileämpinä päivinä voin valita paidan ja takin väliin neuleen.

_MG_3888

Kuva: Valitsemalla vaaleammat tai tummemmat housut, tunnelma muuttuu myös nappikauluspaidan kanssa. Kokonaisuus pysyy rentona, oli päällä sitten vaalean sininen, valkoinen tai vaikkapa pinkki paita. Hiljattain minulta kysyttiin neuvoa puvun hankinnassa nuoren miehen valmistujaisjuhlaan. Neuvoin ostamaan tummansinisen puvun sen monikäyttöisyyden vuoksi. Jälkeenpäin mietittyäni aloin pohtimaan, olisiko sittenkin pitänyt neuvoa ostamaan rennompi sininen irtotakki ja neuvoa parittamaan se eriväristen housujen kera. Mitä mieltä olet, kumman itse valitsisit nuorelle miehelle?

Katso myös Joosen neljäosainen ”Sinisen takin inspiraatioita” sarjan osat:

Tommi Puuska
Tommi Puuska on Tyyliniekan valokuvaaja-toimittaja. Hän katosi 2010-luvun alussa mittavaatteiden nirvanaan ja nyt aiheesta kiinnostuneena tuottaa tekstisisällön lisäksi myös valokuvausta Tyyliniekan verkkolehteen. Häntä kiinnostaa lisäksi sisustus, hifi, teknologia ja nörtteily.

2 KOMMENTIT

  1. Piti käydä vilkaisemassa, mutta koko liikkeessä ei ollut minun koossani kuin polyesteri-Turoa 🙁

  2. Onkohan käynyt niin, että hyväksi havaittu takki on käynyt kaupaksi. 🙂 Kauppiasvetoisissa liikkeissä on se hyvä piirre, että niissä voi hyvinkin saada samaa tuotetta lisää jos valmistajalla sattuu sitä olemaan varastossa. Kynnys kun ei ole järjettömän iso, jos kauppias voi itse sen tilauksen tehdä toisin jos vertaa vaikka kauppaketjuun.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

VW julkaisi ensimmäiset tiiserikuvat uudistuneesta Arteonista – tarjolle tulee myös shooting brake -tyylinen farmari

Volkswagen toi mallistoonsa jo yli 10 vuotta sitten CC:ksi nimetyn neliovisen coupén Passatin pohjalta. Sen jalanjälkiin astui kolmisen vuotta...

Frédéric Arnault aloittaa TAG Heuerin toimitusjohtajana

Sveitsiläinen kellomerkki TAG Heuer vaihtaa toimitusjohtajaa, kun 25-vuotias LVMH:n omistajaperheeseen kuuluva Frédéric Arnault ottaa vetovastuun 1. kesäkuuta. Vuodesta 2017 TAG Heuerin...

Flippaaja.fi – kelloharrastajan markkinapaikka

Kelloharrastamiseen kuuluu olennaisena osana flippaaminen, eli kellojen myyminen ja vaihtaminen toiseen. Kellojen flippaamista varten löytyy useita kansainvälisiä palveluita, sosiaalisen...

Retrotyyliä uuteen Porscheen – tässä 911 Targassa on jopa vakosamettiset penkit

Porsche on esitellyt viime vuosina monia erikoismalleja, joiden inspiraatio on haettu menneiltä vuosikymmeniltä. Nyt tähän joukkoon liittyy upouuden 911...

Automaailman ikonin ensimmäinen EV malli markkinoille aikaisintaan 2025

Ferrarin tehdessä julkistuksia automaailmassa katseet ovat siirtyneet melko nopeasti merkin edesottamusten suuntaan. Nyt Ferrari, tuo automaailman yksi ikonisimmista merkeistä...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...