Geneven messujen villeimmät viritykset

Edellisessä SIHH-messuja käsitelleessä kirjoituksessa esiteltiin kellouutuuksia, jotka noudattivat ainakin ulkoisesti enemmän tai vähemmän perinteistä designia. Nyt on aika ihmetellä mitä kaikkea horologian saralla voi puuhastella. Joko kieli poskessa tai sitten tarkasti keskellä suuta. Kellot esitellään satunnaisessa järjestyksessä.

Roger Dubuis Excalibur Spider Pirelli

Roger Dubuis on solminut yhteistyösopimuksen rengasvalmistaja Pirellin kanssa, ja tähän malliin toimitetaan ranneke, joka on valmistettu vuoden 2016 Monacon GP:n voittaja-auton renkaista. Kelloja valmistetaan 88 kappaletta, ja kalliimman tourbillon-mallin (8 kpl erä) ostaja saa VIP-kutsun mihin tahansa valitsemaansa F1-osakilpailuun. Mikä onkin vain kohtuullista, ottaen huomioon kellon noin 146 000 euron hinnan.

Roger Dubuis Excalibur Spider Pirelli
Roger Dubuis Excalibur Spider Pirelli

Ressence

Ressence on päättänyt, että ihmiset katsovat kellostaan pääasiassa minuuttiviisaria. Niinpä erikoislaatuisessa kellotaulussa minuuttiviisari on hallitsevassa asemassa, ja kiekonmuotoiset elementit pyörivät hiljalleen ympäri taulua. Type 3- ja Type 5-malleissa innovaatio on viety vielä pidemmälle.

Ressence Type 3
Ressence Type 3

Kellotaulu on nimittäin täytetty 35 millilitralla öljyä. Nesteen, ja nimenomaan öljyn vaikutus taulun visuaalisuuteen on hätkähdyttävä. Osoittimet pomppaavat silmille ja vaikutelma on kuin lcd-näytössä. Kellotaulu myös näkyy veden alla kaikista kulmista toisin kuin muissa mekaanisissa kelloissa. Öljy ei luonnollisestikaan saa olla kosketuksissa koneiston kanssa, joten koneiston liike kellotaululle välitetään magneettien avulla. Hinnat alkaen 16 000 euroa ja valmistusmäärä noin 300 kappaletta vuodessa.

HYT

Toinen valmistaja, joka on päästänyt nestettä kuoriensa sisään, on HYT. Kelloissa on erikoinen ratkaisu, jossa tunnit näytetään nestettä sisältävän putken avulla. Putki kiertää kellotaulua ja neste putken sisällä. Neste pumpataan säiliöstä toiseen palkeiden avulla. Joissain HYT-malleissa on myös valot, jonka tarvitsema sähkö tuotetaan mekaanisesti ilman patteria. Ottaen huomioon, että kelloissa käytettävä neste maksaa 15 miljoonaa dollaria / litra, alkaa 50 tuhannen lähtöhinta tuntua ihan järkevältä.

HYT H1
HYT H1

Richard Mille RM 50-03 McLaren F1

Roger Dubuisin lisäksi myös Richard Mille on lähtenyt F1-sirkukseen. 10-vuotisen McLarenin sponsorisopimuksen juhlistamiseksi Mille julkaisi huippukevyen krono-tourbillonin joka painaa höyhenenkevyet alle 40 grammaa – hihnoineen päivineen. Hiilikuituperäisestä materiaalista ja titaanista valmistettu koneisto, jossa on yli 600 osaa, painaa vain 7 grammaa. Tätä herkkua valmistetaan 75 kappaletta ja hinnaksi on määritelty 100 neliön asunnon hinta Helsingin Eirasta. Ennen veroja.

Richard Mille RM 50-03 McLaren F1
Richard Mille RM 50-03 McLaren F1

MB&F Aquapod

Nimestään huolimatta MB&F painottaa, ettei kyseessä ole sukelluskello. Sen määreen saadakseen kun pitäisi täyttää tietyt vaatimukset. MB&F sanoo rakentavansa horologisia koneita ranteisiin, joiden inspiraatio ammennetaan vaikkapa lentokoneista tai avaruusaluksista.

MB&F Aquapod
MB&F Aquapod

Niinpä Aquapod on – jos ei sukelluskello – niin meduusa. Kello on rakennettu vertikaalisesti alhaalta ylöspäin, aivan kuin merenelävä esikuvansakin. Bezel törröttää uhkaavasti yli ranteen kuin Saturnuksen rengas, joten mistään ”tool watchista” ei parane puhua. Titaanista versiota valmistetaan 33 kappaletta hintaan 92 000 euroa ja punakultaista 66 kappaletta hintaan 110 000 euroa.

Suosittelemme

Hautlence Playground Labyrinth

Hautlence osaa valmistaa upeita Haute Horlogerie-teoksia, mutta Playground Labyrinth vetää hiljaiseksi. Teos ei nimittäin näytä aikaa ollenkaan vaan Hautlencen mukaan pysäyttää sen. Hintalappu näyttää 12 000 Sveitsin frangia. Kuva kertokoon kaiken.

Hautlence Playground Labyrinth
Hautlence Playground Labyrinth

H. Moser & Cie Swiss Mad Watch

Messujen ehdoton missi. Kello, jonka kuori on valmistettu Vacherin Mont d´Or-juustosta (ja komposiitista). Moserin projekti kannustaa käyttämään kellojen valmistuksessa enemmän sveitsiläisiä raaka-aineita ja työvoimaa. Toki Moser haluaisi, että sveitsiläisiä kelloja myös ostettaisiin enemmän.

H. Moser & Cie Swiss Mad Watch
H. Moser & Cie Swiss Mad Watch

Lehmännahkahihnaisen taideteoksen hinta on 1 081 291 Sveitsin frangia – luku, joka on saatu Sveitsin valtion perustamispäivästä 1.8.1291. Messujen aikana kellolle oli jonossa kolme ostajaa joista onnellinen tuleva omistaja arvotaan. Laktoositonta valkokultaista versiota tehdään 50 kpl ja hinta on jo maltillisempi 19 500 frangia.

Panerai Lab-ID Luminor 1950

Valikoiman perinteisin kello joka sisältää kuitenkin huikeita innovaatioita. 49-millinen hiilikuitukuori pitää sisällään koneiston, joka on valmistettu pääosin hiilikuidusta ja joka ei vaadi voitelua. Panerai myöntääkin koneistolle käsittämättömän 50 vuoden takuun. Kellon taulua kutsutaan nimellä ”Carbon Nanotubes Dial” mikä tekee siitä valoa imevän ja täten mustemman kuin mistään muusta kellotaulusta. Tämä yhdistettynä voimakkaaseen lumeen antaa vahvan vaikutelman lcd-näytöstä. 50 kappaletta, 50 000 euroa.

Panerai Lab-ID Luminor 1950
Panerai Lab-ID Luminor 1950

Lue lisää