Seikon uudet Astron GPS Solar -mallit edustavat kevyttä huipputekniikkaa

Seiko julkaisi Astron GPS Solar-mallistoon neljä uutta kelloa. GPS-satelliiteista ajan tarkistava high-tech mallisto on nyt entistä kevyempi ja näyttävämpi. Uuden designin ytimessä on sulavalinjainen titaaninen kuorirakenne ja näyttävä safiirilasinen kellokehä.  

Satelliittipaikannus GPS-satelliittien avulla on nykyisin arkipäivää. Lähetin mahtuu nykyisin vaikka avaimenperään, jolla voi seurata avainten sijaintia maailmalla. Tekniikka on perusperiaatteeltaan hyvin yksinkertainen. GPS-satelliitti seuraa toisilta GPS-satelliiteilta saamansa radiosignaalin Doppler-ilmiön aiheuttamaa vääristymistä ja pystyy sen perusteella laskemaan hyvin tarkasti sijaintinsa kiertoradalla. Tietokoneen lisäksi satelliitti tarvitsee ainoastaan atomikellon. Tästä syystä sijainnin lisäksi GPS-satelliitti tietää hyvin tarkasti myös ajan.

Alkuaikojen epäkäytännöllisen kokoiset GPS-vastaanottimet ovat pienentyneet vuosien aikana lähes olemattomiin. Vuonna 2012 Seiko Astron GPS ratkaisi kellojen aikavyöhykkeeltä toiselle siirtymisen aiheuttaman tarpeen siirtää kellonaikaa mahduttamalla GPS-vastaanottimen rannekelloon. Kello tarkistaa ajan GPS-satelliitista kahdesti päivässä ja päivittää ajan vastaamaan atomikellon aikaa. Seiko Astron GPS Solar-kelloissa tähän tarvittava energia tulee aurinkokennosta ja käytännössä kello pysyy aina ajassa ja käynnissä, kunhan sillä on tarvittava määrä auringonvaloa käytössä.

Uusi Astron-mallisto on solakampi, kevyempi ja tyylikkäämpi

Uudet Astronit ovat selvästi aiempaa solakampia.

Nykyisin GPS-vastaanotin on entistäkin pienempi ja se näkyy Seikon uusimmissa Astron-malleissa.  Seikon uusin GPS Solar-koneisto 5X53 Dual-Time on saatu kutistettua niin ohueksi, että uusien mallien paksuus on ainoastaan 12,2 millimetriä. Tämän ansiosta kellojen ilme on suunniteltu uudelleen. Kellojen kuori on valmistettu titaanista, ehkä peilaten hieman Grand Seikon uusien Evolution 9 Spring Drive -kellojen henkeä.

Tyylikkäänä piirteenä uusissa Astroneissa on safiirilasinen kellokehä. Insertin alla näkyvä UTC-ajan osoittavat numeraalit näkyvät poikkeuksellisen hienosti safiiribezelin läpi. UTC-merkintöjen fontti muistuttaa myös uusien GS Evolution 9 -kellojen fonttia, mikä sinänsä on ymmärrettävää kellojen yhteisen perimän myötä.

Uudet mallit vasemmalta alkaen SSH109, SSH111 ja SSH107

5X53 Dual-Time koneisto mahdollistaa atomikellosynkronoidun ajan lisäksi myös toisen aikavyöhykkeen näytön. Nappia painamalla kellon voi vaihtaa kotiaikavyöhykkeestä paikalliseen. Kello myös tahdistuu automaattisesti kesä- ja talviaikoihin. Koneisto tarkistaa ajan satelliitista kaksi kertaa päivässä, mutta myös silloin kun hetken varjoissa oleskelun jälkeen kellon aurinkopaneelilla varustettu taulu saa tuntumaa valoon. Kello siis aktiivisesti ylläpitää tarkkuutta, joka on ilman GPS-synkronointiakin vaikuttava ±15 sekuntia kuukaudessa.

Suosittelemme

Kello on 100 metriin saakka vesitiivis ja sen magneettisuojaus on nykyoloihin kevyesti riittävä 4800 A/m. Satelliittisynkronoinnin ansiosta myös kalenteri pysyy ajan tasalla ja Seiko mainitsee kellon kalenterin olevan perpetuaali vuoden 2100 helmikuuhun saakka. Tarina ei kerro mitä sen jälkeen tapahtuu.

Seiko Astron SSH113:n väritys on suunniteltu titaanin sävyjä silmällä pitäen.
Seiko Astron SSH113:n väritys on suunniteltu titaanin sävyjä silmällä pitäen.

Uusista malleista kolme jää tuotantoon ja neljäs on rajoitetun saatavuuden malli, jota valmistetaan ainoastaan 1500 kappaletta. Astron GPS Solar Limited Edition -malli (SSH113) on tekniikaltaan samaa kuin muutkin, ainoastaan harmaan eri sävyissä raidoitettu ulkonäkö eroaa joukosta. Harmaan sävyillä hienovaraisesti leikkivä SSH113 erottuu edukseen, sillä sävyt ovat linjassa titaanin himmeän kiillon kanssa.

Saatavuus ja hinta

Seiko Astron -uutuudet maksavat 2750 euroa. Limited Edition -malli on saatavilla Seiko Boutique -myymälöistä ja valittujen jälleenmyyjien liikkeistä toukokuussa. Tuotantoon jäävät mallit ovat saatavilla heinäkuussa 2022.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Tyyliniekan uusimmat