Seiko taipuu moneksi

Aikani seurattuani kellofoorumeiden Seikoilua tein heräteostoksen ja ostin Seiko 5 Sports -automaattikellon, tarkemmin ottaen mallin SNZH57. Seiko 5 on suosittu entry level -mallisto josta löytyy lukuisia eri vaihtoehtoja sukelluskelloista pukukelloihin ja kaikkea siltä väliltä. Suositushinnat ovat varsin maltilliset ja maailman nettikaupoista voi tehdä löytöjä pilkkahintaan.

https://www.instagram.com/p/BI0gqpHhu0N/

Oma Seikoni on viikonpäivällä ja päivyrillä varustettu suklari. Mustan kellotaulun kaverina ovat kultaiset osoittimet, ja taulumerkinnät sekä vastapäivään pyörivä bezel noudattavat samaa värimaailmaa. Musta ja kulta sopii erinomaisen hyvin teräksisen kuoren kanssa. Samasta kellosta on tarjolla myös sini- ja mustatauluinen versio, molemmat valkoisilla taulumerkinnöillä sekä mustakultainen malli kultapinnotteisella kuorella. Kellon koneistona toimii Seikon oma 7S36 -automaatti 23 jalokivellä. Vedenkestävyyttä on 100 metriä, tosin kellon nuppi ei ole ruuvattava eli kovin syvälle ei parane kello ranteessa sukellella. Koneistoa ei voi käsin vetää eikä se pysähdy kellonajan asettamisen ajaksi. Näiden toimintojen puuttuminen on varsin tyypillistä tämän hintaluokan automaattikelloille.

Tästä kyseisestä mallista tekee erityisen se, että sen on huomattu muistuttavan huomattavan paljon Blancpainin legendaarisia ensimmäisiä Fifty Fathomseja. Onko se tarkoituksellista, siitä ei ole täyttä varmuutta. Nettifoorumeilla on käyty tästä paljon keskustelua, ja tälle kyseiselle Seikon mallille – kuten ylipäänsä monelle muullekin Seikolle – on suunniteltu omia jälkimarkkinakellotauluja, jotka tuovat niitä merkittävästi lähemmäksi niiden oletettuja esikuvia. Modifioimalla saa mukavasti lisämaustetta kellokokoelmaan.

Tilasin oman uuden kellotauluni Hongkongista. Taulu on uskollinen alkupään Fifty Fathomseille olematta kuitenkaan suora kopio; Blancpainin logoa tai mitään muutakaan suoraa viittausta ei löydy, ja lisäksi kellotaulu on nimetty FiftyFiveFathomsiksi. Five tulee Seiko 5:stä ja FiftyFive kellon vedenpitävyydestä eli 55 fathomia (syliä) eli n. 100 metriä. Varsin hauska uudelleennimitys jälkimarkkinataululle!

Suosittelemme

Seiko on hieno japanilainen perinteinen kellomerkki, joka varmasti tarjoaa jokaiselle jotakin edullisimmista mekaanisesta kelloista aina Grand Seikon kymmenientuhansien eurojen arvoisiin huippukelloihin. Valmistusmäärät ovat huimia  ja erilaisia malleja on lukematon määrä. Vintage-puolella on myös valtavasti hienoa erilaisia suklareita, King Seikoja ja Grand Seikoja ja niin edelleen. Seikoilijat on oma heimonsa kelloharrastajien keskuudessa, Facebookissa heidät löytää Seikoholistit-ryhmästä. Vahva suositus!

7 KOMMENTIT

 1. “aina Grand Seikon tuhansien eurojen arvoisiin huippukelloihin” on aika vaatimattomasti sanottu. Kalleimmat Grand Seikot maksavat kymmeniä tuhansia, ja Seikolta löytyy boutique merkeistä sekä satoja tuhansia maksavia (mm. tourbillon) että jopa aikoinaan pari miljoonaa maksanut malli. Itselläni on Spring Drive GMT, joka on siitä mukava arvokello että sitä ei kukaan pane merkille. Lisäksi muutama titaaninen kvartsikuklari ja pukukello. Tuskin mikään muu kelloforma tekee niin laajaa skaalaa kelloja kuin Seiko, vaikka ne kalliimman pään kellot ovatkin vain harrastajien tiedossa.

 2. Olet oikeassa! Olisikohan Grand Seikojen arvostus suurinta juuri tuolla Japanissa ja Aasiassa…

  • Jenkkisivustoilla on alkanut pukata pintaan näkemys, että Grand Seikot päihittävät osapuilleen kaikki alle $10000 hintaiset perinteiset merkit/mallit mitä laatuun ja viimeistelyyn tulee. Samaa sanovat nekin suomalaiset sepät joita olen asian tiimoilta päässyt jututtamaan, ja saman vaikutelman saa maallikkokin päältäpäin kelloja vertaamalla. Arvostusta siis on niitten joukossa, jotka merkin tuntevat, mutta moni tietysti ohittaa Seikon pelkällä olan kohautuksella, vaikka Grand olisikin.

   • Osallistunpas minäkin tähän kommentointiin. Grand Seikot ovat olleet jo pitkään laadullisesti ja viimeistelyn osalta ihan huikeita pelejä, korkeaan hintaansa nähden niistä on saanut paljon kelloa. Ehkä se suurin haaste on ollut se, että GS:n brändiarvo ei ole samalla tavalla globaali kuin esim. Rolexissa, jolloin isot ostajamassat eivät näe asiaa samalla tavalla kuin me asiaan vihkiytyneet.

    Mitä Baselissa nopeasti GS:ää katselin, niin onhan ne ihan jäätävän hienoja pelejä ja ei tekisi tiukkaakaan (raha poislukien) omistaa sellainen. Grand Seiko on oivallinen valinta kaikin puolin ja jotenkin on sellainen näppituntuma, että nyt niitä saa vielä halvalla…

 3. Pikainen huomio Grand Seikojen uusista (korvaavista) malleista: teksti SEIKO on jätetty kokonaan pois kellotaulusta, tilalla lukee joko Grand Seiko (joka oli ennen alareunassa) tai joissain malleissa tilan puutteen takia vain GS. Ilmeisesti tarkoituksena on saada GS brandinä enemmän erilleen perus-SEIKOista. Kaikki mallinumerot ovat ilmeisesti menneet uusiksi tämän takia, vaikka itse kelloissa ei mitään muuta olisi tapahtunutkaan.

  • Näin olen huomannut. En taida olla kovin innoissani tästä kehityssuunnasta…näytti mun mielestä paremmalta Seiko “Grand Seiko” kuin pelkkä “Grand Seiko”. No, makuasioita!

   • Jossain määrin samaa mieltä. Entinen “Seiko vaan…” -tyyli oli osa Grand Seikojen viehätystä. Hyvän mielen hyrinä tulee kellon laadusta, ei “ökyilystä”.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Tyyliniekan uusimmat