Seiko Prospex SLA017J1 – elegantti sukeltajankello, jolla on keräilyarvoa

Japanilainen Seiko on pitkän historian omaava kellonvalmistaja, joka tekee kaiken itse alusta loppuun saakka; suunnittelun, koneistot ja kokoonpanon. Tässä huomioitavan arvoista on se, että perinteisesti in-house -koneistolla varustettuja kelloja on pidetty kalliimman hintaluokan tuotteita, mutta Seiko tarjoaa in-housea parista sadasta eurosta ylöspäin.

Seikon kellomallisto on poikkeuksellisen laaja ja se kattaa lähes kaikkien hintaluokkien rannekellot entry level -käyttökelloista aina ammattikäyttöön soveltuviin kelloihin asti. Tämän lisäksi Seiko on eriyttänyt high end -kellot Grand Seiko -brändin alle. Voidaankin perustellusti sanoa, että Seiko täyttää kellonkäyttäjän kaikki tarpeet maalla, merellä ja ilmassa.

Seikon syömähammas on Prospex-mallisto, jonka sisällä sukeltajankellot näyttelevät merkittävää osaa. Kellomaailmassa trendinä olevan heritage-buumin seurauksena myös Seiko on kaivanut arkistojensa kätköistä parhaat palat ja tehnyt niistä paranneltuja versioita tämän päivän teknologialla. Yksi puhutuin uudelleenversiointi on vuoden 2017 Baselworldin messuilla esitelty Seiko Prospex SLA017J1.

Seiko Prospex SLA017

Seiko Prospex SLA017

Seiko Prospex SLA017

Suosittelemme

Uudelleenversiointi alkuperäisestä

Esiteltävän Seiko Prospex SLA017:n kohdalla on huomioitava, että kyseessä on uudelleenversiointi Seikon ensimmäisestä, vuonna 1965 markkinoille tulleesta sukeltajankellosta (Seiko 62MAS). Tästä johtuen SLA017:n suunnittelussa ei ole lähdetty keksimään pyörää uudelleen, vaan tunnistettavat design-piirteet ovat säilyneet ennallaan tai saaneet kevyen ehostuksen.

Tämän päivän vallitsevaan trendiin verrattuna SLA017 on hillityn kokoinen sukeltajankello, joka tuntuu ilmoitettua kokoaan (39,9 mm) pienemmältä. Tähän vaikuttavat mm. kellon matala korkeus sekä kapeahko kellonkehä, joka osaltaan tekee kellosta astetta siromman näköisen.

Seiko Prospex SLA017

SLA017 on yksi harvoista Seikoista, joiden vetonupissa lukee SEIKO.
SLA017 on yksi harvoista Seikoista, joiden vetonupissa lukee SEIKO.

Tässä kohtaa esille pomppaakin ruuvilukittava vetonuppi, joka näyttää hieman ylisuurelta kellon kokoon nähden. Nupin osalta kyse on paitsi käytettyvyydestä – nuppia on helpompi käyttää kylmillä käsillä tai kumihanskat kädessä – myös edellä mainitsemastani alkuperäisen kunnioittamisesta. Nupin kokoon ei ole kajottu, mutta sen hammastusta on esikuvaansa verrattuna jatkettu nupin päähän asti.

Kellon käyttöergonomia on kohdallaan. Helposti kierrelukittavan vetonupin tuntuma on täsmällinen, joten kellonajan ja päivämäärän asettaminen on vaivatonta. Sama viimeistelty linja jatkuu vastapäivään kiertyvän kellonkehän osalta, eli naksut ovat tunnokkaita ja sahalaitaisesta kellonkehästä saa jämäkän otteen vaikka hanskat kädessä.

Seiko Prospex SLA017

Seiko Prospex SLA017:n lume on kirkas ja se "latautuu" pienestäkin valosta.
Seiko Prospex SLA017:n lume on kirkas ja se “latautuu” pienestäkin valosta.

SLA017:n kellotaulu kunnioittaa alkuperäistä esikuvaansa myös selkeiden ja kohollaan olevien indeksien sekä viisareiden osalta. Indeksit ovat kohotetut, niiden reunat on kromilla viimeistellyt ja lume on erinomainen. Kellotaulu on niin ikään seikomaiseen tyyliin pieteetillä tehty ja antrasiitinharmaa sunburst-taulu luo kellolle upean ilmeen. Kokonaisuuden täydentää kevyesti kohollaan oleva, ns. box-shaped safiirilasi.

Seiko Prospex SLA017:n koneistona toimii Seikon 8L35, joka perustuu Grand Seikon 9S55-koneistoon. Suurin ero GS:n aiempaan lippulaivakoneistoon on matalampi viimeistelytaso, joka Seikon mittapuulla ei ole kuitenkaan vähäinen. SLA017:ssa käytetty koneisto on osoittautunut varmatoimiseksi ja kestäväksi Seikon MarineMaster 300-sarjan uusimmissa malleissa.

Kellon takakannessa on alkuperäisestä esikuvasta tuttu delfiinin kuva. 2000 kappaleen rajatun erän numerosarja löytyy niin ikään takakannesta.
Kellon takakannessa on alkuperäisestä esikuvasta tuttu delfiinin kuva. 2000 kappaleen rajatun erän numerosarja löytyy niin ikään takakannesta.

Rannekkeilla erilaista ilmettä

SLA017:n toimitetaan teräs- ja silikonirannekkeella. Seikon teräsranneke on laatuvaikutelmaltaan hyvä, joskin se helisee hieman käytössä. Tämä onkin SLA017:n osalta suurin miinus, sillä noin neljän tuhannen euron kellon rannekkeelta odottaisi hieman enemmän.

Seiko Prospex SLA017

Sen sijaan mukana tuleva silikoniranneke on laadultaan erinomainen ja se tuntuu ranteessa selvästi mukavammalta, kuin Seikon kumirannekkeet. Elastinen silikoniranneke on myös pitkä, joten se mahtuu paksumpaankin ranteeseen tai märkäpuvun päälle. Ranneke on likamagneetti, mutta peseminen on toisaalta helppoa, sen kun pistää hanan alle huuhtelee.

Pukeutumisen näkökulmasta

Rannekkeilla kellon ilmeeseen saa erilaista tyyliä ja vaihtelua. Omassa käytössä silikoniranneke peittosi teräsrannekkeen täysin käyttömukavuutensa osalta. Lisäksi SLA017:n pukukellomaiset mitat yhdistettynä rentoon rannekkeeseen soveltuvat hyvin rentoon pukupukeutumiseen. Nahkarannekkeella tyyliä saisi vielä formaalimmaksi.

Seiko Prospex SLA017J1

Pukeutumisen näkökulmasta katsottuna Seiko Prospex SLA017 on elegantti sukeltajankello, joka on kotonaan niin toimistolla kuin vapaa-ajan riennoissa. Sopivasti vintage-henkisenä – ja tätä kautta hillittynä – rannekellona SLA017 on ranneketta vaihtamalla sovitettavissa arjen erilaisiin tyyleihin. Kokonsa puolesta kello sujahtaa tilanteen niin vaatiessa hihan alle piiloon.

Yhteenveto – mitä jäi käteen?

Seiko Prospex SLA017 on hienosti viimeistelty, elegantti sukeltajankello, joka nojaa vahvasti esikuvansa suunnitteluratkaisuihin. Tähän päivään hillitysti kasvatettu koko, upea kellotaulu ja safiirilasi muodostavat yhdessä laadukkaan koneiston kanssa kiinnostavat tuotteen, jonka hankintaa kannattaa hieman pohtia.

Neuvoa-antava helpottaa päätöksentekoa.
Neuvoa-antava helpottaa päätöksentekoa.

Kuten aiemmin mainitsin, Seiko tarjoaa samalla koneistolla MarineMaster 300:sta, joka on puhdasverinen ja laadukas sukeltajankello noin puolella hinnalla SLA017:ään verrattuna. SLA017:n kohdalla hintaa selittävät historialliset syyt ja rajoitettu 2000 kappaleen erä, joista Suomeen on saatu peräti 10 kappaletta. Lisäksi SLA017:n vaakakupissa painavat edellä mainituista syistä potentiaalinen keräilyarvo, sekä kellon monikäyttöisyys pukeutumisessa.

Seiko Prospex SLA017 on elegantti sukeltajankello.
Seiko Prospex SLA017 on elegantti sukeltajankello.

Jos kilpailevia elegantteja sukeltajankelloja haluaa nostaa rinnalle, nousevat tällöin esille mm. Rolex Submariner sekä Omegan Seamaster Professional -sarjan rannekellot. Tätä vertailua vasten SLA017:n vajaan neljän tuhannen euron hintalappu on kilpailukykyinen.

Mikäli hakusessa on sukeltajankello elämän eri tilanteisiin, on Seiko Prospex SLA017 varteentettava vaihtoehto.

Seiko Prospex SLA0171J:n suositushinta on 3.990 euroa.
Kelloja myy mm. Keskisen Kello ja Salkari.

Pähkinänkuoressa

  • Koneisto: Seiko 8L35 (in-house)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 50 tuntia
  • Kuori: ruostumaton teräs (kovetettu pinnoite)
  • Rungon halkaisija: 39,9 mm
  • Kellon paksuus: 14,1 mm
  • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
  • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: silikoniranneke ja teräsranneke

Lue lisää