MAINOS: Hovisepät

EUREKA!

Hamilton-kellot
nyt Hovisepiltä.

Tutustu ja ihastu

Seiko Prospex 1986 Quartz Diver’s 35th Anniversary Limited Edition – Syvän pään sukeltajankello

Seikon vuoden 1986 Quartz Diverin uusintapainos on edelleenkin huipputekninen ja rosoisen kaunis kunnianosoitus syvänmerensukeltajille, jotka elävät viikokaupalla uskomattomissa oloissa.

Seiko jatkaa takavuosien klassikkokellojen uusien painosten julkistamista tällä legendaarisen vuoden 1986 Quartz Diverin uusintamallilla. Vuonna 1986 kvartsikoneisto oli tarkkuudeltaan lähestulkoon ainut kuviteltavissa oleva vaihtoehto kelloon joka oli suunniteltu ammattilaisten saturaatiosukelluksissa sukelluksissa käytettäväksi. Elettiin aikaa ennen sukellustietokoneita, tarkka ja kestävä kello oli elämän ja kuoleman kysymys.

Sukellus syviin vesiin vuonna 1986

Saturaatiosukelluksessa sukeltajien elimistö totutetaan laivan kannella heliumin ja hapen seosta sisältävässä painekammiossa yli puolen kilometrin syvyyttä vastaaviin paineisiin, jonka jälkeen paineeseen tottuneet sukeltajat lasketaan painetta vastaavaan syvyyteen työskentelemään jopa kuukausiksi kerralllaan. Usein öljy- ja kaasuteollisuudessa toimivat saturaatiosukeltajat ovat mertemme kovimpia tyyppejä.

Alkuperäistä Seikon Quartz Diveria ei oltu suunniteltu ulkonäkö edellä, mutta harrastajien keskuudessa kello on rakastettu ja tunnetaan nimellä ‘Golden Tuna’.

Elämä pohjalle upotetussa terässäiliössä kun yläpuolella on satoja metrejä vettä, asettaa vaatimuksia niin sukeltajalle kuin sukeltajan kellolle. Kellon täytyi pysyä tarkkana sukellusten keston mittaamista varten ja säilyttää tarkkuus myös helium-happi-ilmakehässä. Niinkuin kaikki heliumpalloilla leikkineet tietävät, asiat eivät värähtele heliumissa samalla tavalla kuin ilmassa. Kello oli myös pystyttävä tasaamaan paineesta jottei sen sisälle päässyt helium hajottaisi kelloa painetta tasatessa sukeltajan palattua pinnalle.

Alkuperäisessä Seiko 1986 Quartz Diverissa ei estetiikka ollut suunnittelussa mukana kuin alaviitteenä. Sinänsä koruton ulkoasu ja tuhannen metrin syvyysluokitus, mikä oli tuohon aikaan erittäin poikkeuksellista, kertovat mistä oli kyse. Kelloa pidettiin ja pidetään edelleen yhtenä Seikon merkittävimmistä sukeltajankelloista.

Suosittelemme


Esikuvana tälle vuoden 1986 sukeltajankellon omintakeiselle muotoilulle oli 70-luvulla kehitetyn tonnikalapurkin muotoinen runkomalli, eli Seikofanien rakastama ‘tuna’. Runko oli yhdestä titaanikappaleesta valettu. Tekniikka pakotti luopumaan lugeista ja ranneke on kiinnitetty lugien sijasta kellon pohjaan.

Kellon karu utilitaarinen ulkomuoto kätki kuitenkin paljon suunnittelutyötä. Haitarin palkeitten muotoon taivutettu silikoniranneke oli yksi näistä innovaatioista, sen funktio ei ole kosmeettinen vaan sen venyminen ja kokoonpuristuminen varmisti että kello pysyi tiukasti ranteessa missä tahansa syvyydessä.

Kaikki kellossa oli suunniteltu syvyyksiä varten. Koska sukellukset kestivät viikkoja tässä sukeltajankellossa myös kalenteri oli olennainen toiminto. Koneisto valikoitui tarkkuuden ja vääntömomentin mukaan. Koneistossa piti olla tarpeeksi vääntöä jotta kello säilyy tarkkana kovassa paineessa vaikka se pyöritti raskaita luminoituja osoittimia, joiden luettavuus syvyyksissä oli maksimoitu.

Estetiikalla päivitetty työkalu

Uusintapainos on aivan yhtä paljon työkalu kuin aiemmin, mutta uusintapainoksessa on päivitetty materiaalitekniikkaa modernimmaksi ja muotoilussa on jopa aavistus koristeellisuutta raa’an käytännöllisyyden rinnalla.

Vuoden 2021 malli on säilyttänyt titaanisen monokokkirakenteen, mutta kellokehää suojaava rakenne on toteutettu zirconium-keraamista, mikä on seitsemän kertaa terästä vahvempaa. Näin rakenteen iskunkestävyyttä on saatu parannettua.

Aiemmin kuminen paljeranneke on päivitetty erikoisvalmisteiseksi silikoniksi, joka ei ole yhtä altis meriveden vaikutuksille kuin perinteisen mallin kuminen. Hardlex-lasike on vaihtunut safiirilasiseen ja minimalistista koristeellisuutta edustava kellotaulu on sävytetty sinisestä mustaan taittuvalla liukuvärillä, joka kuvastaa meren pimenemistä syvemmälle laskeuduttaessa.

Kaikki muu vähänkään koristeellinen on myös funktionaalista. Ruuvilukitun kruunun lukitussuunta on kuvattu selvästi syvällä luettavalla keltaisella sävyllä, samoin kuin ulos ruuvatun kruunun varsi on keltainen, jotta myös syvällä sukeltaja näkee jos kruunu on ulkona. Taulua hallitsevat suurikokoiset Lumibritet-täplät ovat myös luettavuuden kannalta tärkeät, sillä satojen metrien syvyyksissä on pimeää ja kellon tulee tulla toimeen pitkiä aikoja ilman valoa.

Kelloa pyörittää kuitenkin sama Caliber 7C46-kvartsikoneisto kuin vuoden 1986 kelloakin. Tarkkuus on +/-15 sekuntia kuukaudessa, mikä on aika vähän suhteutettuna saturaatiosukellusten kestoon. Tuon heiton kestossa voi vaikka pidättää hengitystä. Tässä kellossa oli jo 80-luvulla tehty niin paljon asioita oikein että hyvää voitiin ainoastaan parantaa. Jos se ei ole rikki, sitä ei kannata korjata.

Tätä kelloa voi hyvällä omatunnolla sanoa kunnianosoitukseksi merenpohjan ammattilaisille. Vaikka elämme sukellustietokoneiden aikaa, on syvänmerenoloihin suunniteltu kvartsikello käyttövarmuudeltaan omaa luokkaansa. Samalla tavalla kuin saturaatiosukellus on ajan saatossa ja robottien kehityttyä koko ajan harvinaisempi ammatti, myös tämä kello on limited edition jonka hankkii vain ne jotka ehtivät. Kelloa valmistetaan 1200 kappaleen sarja maailmanlaajuisesti, joten jos haluat osaksi tarinaa, kannattaa toimia pian.

Pähkinänkuoressa

  • Valmistaja: Seiko
  • Mallisto: Prospex 1986 Quartz Diver’s 35th Anniversary Limited Edition
  • Malli: S23635J1
  • Koneisto: Seiko 7C46 kvartsi
  • Kellonkuori: titaanimonokokki
  • Kuoren halkaisija: 49,4 mm
  • Kellon paksuus: 16,3 mm
  • Lasi: safiiri (heijastuksen esto sisäpuolella)
  • Magneettisuojaus 4800 A/m
  • Vesitiiviys: 1000 m (100 ATM)
  • Ranneke: silikoni
  • Hinta: 2800 €

Lue lisää