Kun toimittaja sai kunnon kengät jalkaansa – esittelyssä Saint Vacantin pukukengät

Kaupallinen yhteistyö: Saint Vacant

Kotimainen Saint Vacant on laadukkaita kenkiä valmistava helsinkiläinen pienyritys, jonka perustaja ja kengäntekijä Janne Lax on hakenut oppia muun muassa Englannin Northamptonshirestä. Saint Vacantin tavoitteena on pysyä sivussa valtavirrasta ja trendeistä, sekä tehdä yksinkertaisia, tyylikkäitä, ajattomia ja laadukkaita kenkiä, jotka oikealla huolenpidolla kestävät jopa koko elämän.

Olin tähän asti uinut kenkävalinnoissani valtavirran mukana ja ostanut lähes aina sitä merkkiä mikä oli päällimmäisenä jäänyt mainoksista mieleen. Ulkonäön vuoksi en koskaan uhrannut mukavuutta, enkä tehnyt sitä tälläkään kertaa. Kun ensimmäinen kosketus jalan ja Saint Vacantin “dress shoen” kanssa syntyi, tiesin heti että olen nyt jonkun hyvän äärellä.

Kun kengät hellivät jalkoja

Kun Saint Vacantin pukukengät sujahtivat ensimmäistä kertaa jalkoihini, muistan ajatelleeni, että miten nämä sopivat näin täydellisesti jalkaani, vaikka kyseessä eivät olleet käyttäjän jalan mukaan räätälöidyistä mittatilauskengistä. Kengät yksinkertaisesti loksahtivat kohdalleen. Toinen ihmettelyn aihe oli kengän kantaosa, joka seurasi jalkaa askel askeleelta, kuin huippuunsa koulutettu vahtikoira isäntäänsä. Kannan muotoilu ja sen kohdalla käytetty mokkanahka pitivät kantapään kengässä ja lipsuvien kenkien jälkeen kävely tuntui hetken täysin erilaiselta.

Saint Vacantin pukukengän lestiosa on myös miellyttävä ja riittävän leveä – onhan ne suunniteltu suomalaisen Janne Laxin toimesta suomalaisille jaloille sopiviksi, kuitenkin linjakkaasti niin, että kengistä ei tule ns. sämpyläfiilistä.

Konjakinruskean väriset Saint Vacant -pukukengät.
Konjakinruskean väriset Saint Vacant -pukukengät.

Tositestiin Saint Vacantit pääsivät tuoreeltaan, sillä kengät olivat jalassa ensimmäisen kerran kymmenisen tuntia putkeen, kun Kultakeskuksen 100-vuotisjuhlallisuudet jatkuivat avaussanoista aina pikkutunneille asti. Jalat eivät väsyneet menossa ja aiemmin tutuksi tulleelle uusien kenkien sisäänajolle ei tässä kohtaa tuntunut olevan tarvetta.

Suosittelemme

Tyylistä ei tingitä

Saint Vacantin pukukenkien mukavuus on siis kohdallaan, mutta entä ulkonäkö? Konjakin väriset pukukenkäni herättivät ihastusta ja esittelin niitä päivän ja illan mittaan asiasta kiinnostuneille. Tästä hieman hämmentävästä kokemuksesta rohkenen vetää sellaisen johtopäätöksen, että laadukkaat kengät kiinnostavat tänä päivänä suomalaisia miehiä.

Kenkien ulkonäkö on yrityksen ideologian mukaista ja sitä kuvaa sanat: ajaton, tyylikäs ja laadukas. Kenkien nahkapalat on liitetty toisiinsa tuplatikkauksin, joka on tehty mahdollisimman lähelle reunaa, jolla estetään reunojen rispaantuminen. Marginaalit ovat pieniä ja työ on vaatinut tinkimätöntä tarkkuutta tekijältään.

Saint Vacant pukukengat

Laadukkaiden materiaalien, tuotekehityksen ja käsityön määrä näkyy toki kenkien hinnassa, mutta hintaa ei kannata verrata teolliseen tusinakenkään, koska Saint Vacantin kengät on tehty kestämään. Sanonta “Köyhän on ostettava parasta, koska ei ole varaa ostaa jatkuvasti uusia.” sopii tähän hyvin, sillä investoinnin jälkeen kengistä voi niiden ajattomuuden ja kestävyyden ansiosta nauttia todella pitkään. Toki hyvänkin saa pilattua huonolla pidolla ja kenkien hoito on tärkeä osa niiden elinkaarta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Saint Vacantin kenkävalikoimaan kuuluu klassisten pukukenkien lisäksi myös rennompia nahkakenkiä. Mallistoon tutustumalla voi huomata, että fiksun kenkäkaapin saa rakennettua maltillisella määrällä erilaisia jalkineita. Tähän rakoon on Saint Vacant onnistuneesti iskenyt omalla “Five soles” -filosofiallaan.

Saint Vacantin kenkiä voi ostaa verkkokaupasta, sekä valittujen jälleenmyyjien lisäksi Saint Vacantin käsityöläishenkisestä kivijalkamyymälästä, osoitteesta Rauhankatu 2 C, Helsinki.

Lue lisää