MAINOS: Hovisepät

EUREKA!

Hamilton-kellot
nyt Hovisepiltä.

Tutustu ja ihastu

Rubinacci Milano – Luca Rubinaccia tapaamassa

Italian maineikkain klassinen vaatturitalo on Napolista lähtöisin oleva, London Housenakin tunnettu, Rubinacci, joka on laajentanut imperiuminsa Napolin lisäksi Roomaan, Lontooseen, New Yorkiin, Tokioon ja Milanoon. Rubinacci on tunnettu kehittämästään pehmeästä ja miellyttävästä napolilaisesta pukutyylistä, jolla on ystäviä kaikkialla maailmassa. Monen klassiseen pukutyyliin mieltyneen miehen korkeimpana haaveena onkin jonakin päivänä hankkia vaatekaappiinsa Rubinaccin räätälinpuku.

Luca Rubinacci

Tyyliniekka kävi tutustumassa Rubinaccin Milanon liikkeeseen sekä keskustelemassa liikkeen johtajan, omasta tyylistään kansainvälisen ikonin maineeseen nousseen pääsuunnittelija Luca Rubinaccin kanssa. Luca Rubinacci otti meidät vastaan ennen liikkeen aukeamista aamukahvin äärellä, samalla asettaen tahdin rauhalliseen, pitkään keskusteluun taloa esitellen ja Rubinaccin vaatturiliikkeen historiasta kertoen.

Kuninkaiden vaatettaja

Luca Rubinaccin mukaan vaatturitalon historia ulottuu aina vuoteen 1932 asti, jolloin kuuluisa napolilainen dandy, Gennaro Rubinacci, alkoi tarjota vaatturien palveluita sekä tyylisilmäänsä napolilaisille. “Hänet tunnettiin Napolissa lontoolaistyyliin mieltyneenä herrasmiehenä”, kertoo Rubinacci. “Savile Row oli miesten tyylin keskus ja Gennaro Rubinacci teetti lontoolaisen tyylisiä pukuja napolilaisräätäleillä ja sai mainetta myös seurapiireissä”. “Rubinaccin logo LH tarkoittaa London Housea viitaten lontoon tyyliin ja sen päällä on kruunu, koska Gennaro Rubinacci oli Savoijin kuninkaallisten hovihankkija” avaa Luca Rubinacci liikkeen tunnuksen taustaa.

Aatelisten ollessa asemansa vuoksi estyneitä vierailemasta paikallisten vaattureiden luona – olihan luokkaero aivan liian suuri – alkoi Rubinacci tarjota tyylisilmäänsä ja palveluitaan toimien eräänlaisena ”välimiehenä” vaatturien ja asiakkaiden välillä. Näin Gennaro Rubinacci oli Rubinaccin vaatturitalon ensimmäinen pääsuunnittelija. London House piti nimensä aina 1960-luvulle asti, jolloin Gennaro Rubinaccin poika, nykyisin Rubinaccia luotsaava Mariano Rubinacci, päätti nostaa perheen nimen yrityksenkin tunnukseksi.

Suosittelemme


Luca Rubinacci

Rubinacci Milano

Rubinaccin uutta, 2015 perustettua Via del Gesulla sijaitsevaa Milanon-liikettä johtaa Mariano Rubinaccin poika, joka toimii samalla Rubinaccin pääsuunnittelijana. Liike on jopa arvokkaaseen ympäristöönsä – vastapäätä sijaitsee mm. Brionin myymälä ja alueelta löytyvät useimpien muotimerkkien liikkeet – nähden hulppea ja tyylikäs.

Käytännössä voi sanoa Rubinacci Milanon kattavan kokonaisen rakennuksen, sisältäen huoneet niin asusteille, jalkineille, valmisvaatteille, tilausvaatteille, klubille kuin vaatturien työpisteellekin. On välittömästi selvää, ettei kyseessä ole pelkkä tavanomainen myymälä vaan jo itsessään ketä tahansa asiakasta palvelemaan kykenevä kokonaisuus, olipa asiakkaan tarve mikä tahansa.

Aivan tietynlaisella keltaisella – Mariano Rubinaccin lempivärillä – ja miehekkäällä mustalla sisustettuun taloon astuessaan asiakas kohtaa ensimmäisenä asusteet, joiden kirjo on loputon. Tarjolla on niin perinteisiä silkki- ja villasolmioita kuin neulesolmioitakin, runsas valikoima kuvioiltaan sanoinkuvaamattoman kauniita huiveja sekä taiteellisuudeltaan kaiken arvostelun yläpuolella olevia taskuliinoja.

Rubinaccin solmioita

Taskuliinat kuvastavatkin Luca Rubinaccin mukaan parhaiten Rubinaccin ”100 colours of Rubinacci” -ajattelutapaa, joka on kirjaimellinen – taskuliinoja on todella tarjolla sadassa eri värissä. “Taskuliinamme voi taitella kahdella tavalla”, valistaa Rubinacci ja esittelee tavat, joista toisessa taskuliinasta jää näkyviin kulmat, toisessa runsaan ruusumaiseksi taittuva keskikohta.

Rubinaccin taskuliina

Rubinaccin taskuliina

Syvemmälle taloon edettäessä saavutaan seuraavaksi valmisvaatteiden pariin. Valmisvaatteiden osuus on vaatturitalolle kenties poikkeuksellinen, olkoonkin että kokoelma on tarkoituksellisen rajattu ja konservatiivinen.

Rubinaccin valmisvaatteita

Luca Rubinaccin mukaan kyse on eräänlaisesta maistiaisesta – mittapukuasiakas saattaa oman kaavansa mukaan tehtyä pukua odottaessaan haluta ostaa liikkeen valmisvaatteen. Uusimpana lisänä valmiskokoelmiin ovat tulleet Rubinacci Jeans -denimtuotteet, jotka laajentavat tarjontaa vapaa-ajanpukeutumisen puolelle.

Rubinaccin valmisvaatteita

Kaikille, joille Luca Rubinaccin tyyli on tuttu, tullee yllätyksenä valmisvaatteiden suhteellisen konservatiivinen värikirjo. Tarjolla on perinteisiä irtotakkeja sinisenä, harmaana, viininpunaisena ja vihreänä, housuja hillityissä väreissä sekä ylipäätään sangen rauhallista tyyliä. Luca Rubinacci nostaa kuitenkin esille vihreän irtotakin monikäyttöisyyden toteamalla että ”vihreän käyttäminen on kuin sinisen käyttämistä”.

Vastauksena väriskaalan klassisuudesta kummastelevalle Rubinacci sanoo valmisvaatteiden tyylin tulevan häneltä, mutta värien olevan helpommin yhdistettävissä. Värit eivät saa olla itsetarkoitus kenellekään vaan niiden on noustava omasta tyylistä – näinpä pelko siitä, että Rubinacci pakottaisi omaa värikarttaansa kaikille, on turha.

Valmistuotteet päättyvät Luca Rubinaccin tunnusmerkkiin – ns. belgialaisiin loaferkenkiin. Rubinacci sanoo, että tyyli on rentoudessaan hänelle mieluisin puvun kanssa pidettäväksi. Loafereita onkin tarjolla erilaisissa nahoissa ja laajassa värikirjossa.

Rubinaccin Belgian loufereita

Rubinaccin mittapuku, vaatemaailman Ferrari

Vain askelen belgialaiskenkiä kauempaa päästään Rubinaccin liikkeen todelliseen hermokeskukseen. Kangaspakoin – joista useat ovat vanhoja, toimintansa lopettaneiden kutomojen tekemiä ja näin korvaamattomia – vuorattujen seinien keskellä olevan pöydän ääressä luodaan samuraihaarniskojen keskellä mittapuku- ja -paita-asiakkaille heidän mielensä mukaan pukuja, joille ei helposti löydy vertaista maailmassa.

Rubinacci Denim

Rubinaccin mittapuku on käsityön määrässä voittamaton ja samalla napolilaisen vaatturinperinteen kiteytymä. Ja miksei olisi – onhan napolilainen, pehmeä puku syntynyt nimenomaan Rubinaccilla, Gennaro Rubinaccin pyydettyä Vincenzo Attolinia luomaan hänelle äärimmäisen kevytrakenteisen puvun, jotta hänen la dolce vitaa elävä asiakaskuntansa voisi nauttia elämästään pönöttämättä ja hikoilematta liiaksi.

Luca Rubinaccin mukaan talon tyyli on kuitenkin joustava asia. ”Jos asiakas haluaa tweedpuvun, miksi hänen pitäisi mennä Englantiin? Rubinaccilla ei ole yhtä omaa tyyliä, vaan teemme juuri sellaisia pukuja kuin asiakkaat haluavat.” Juuri asiakaslähtöisyys korostuukin jatkuvasti tyylitaiturin puheessa. Asiakkaan makua vastaan ei saa mennä ja ohjauksen tulee olla helläkätistä. Lisäksi talon sisälläkin on pientä vaihtelua – Milanolainen räätäli ompelee milanolaisella tyylillä, napolilainen napolilaisella. Lopputuloksessa näkyy kuitenkin aina Rubinaccin kosketus, josta vastaavat suunnittelijat.

Rubinacci korostaakin, ettei hän ole räätäli vaan nimenomaisesti suunnittelija ja että räätäli jäisi liian helposti kiinni siihen, mitä on tottunut tekemään sen sijaan että loisi asiakkaille yksilöllisiä kokonaisuuksia ja kokeilisi uusia ideoita.

Taskun sisältä löytyy ainoa todiste puvun valmistajasta.
Taskun sisältä löytyy ainoa todiste puvun valmistajasta.

Mittatilaushuoneesta lähtee pieni käytävä, jossa on näytteillä Vincenzo Attolinin ompelema ensimmäinen napolilainen puku. Kommentoitaessa puvun klassista, helmaan ulottuvaa rintalaskosta toteaa Luca Rubinacci naurahtaen, että kyseinen laskos ei oikeastaan niinkään tee mitään merkittävää kuin on tavaramerkki.

Napolilainen takki

Käytävä johtaa lopulta Rubinaccin klubihuoneeseen, jota koristavat moninaiset miehiset sisustuselementit. Hyllyllä on mm. Luciano Pavarottin kiittävällä omistuskirjoituksella varustettu kuva. Luca Rubinacci mainitsee, että huonetta käytetään ajoittain myös sovittamiseen.

”Eräs kuuluisa viulisti oli sovittamassa frakkiaan tässä huoneessa. Varmistuakseen siitä, että hän voisi soittaa frakki päällään hän otti käteen soittimensa ja alkoi soittaa, samalla kävellen talon ympäri. Samaan aikaan etuovesta oli tullut ryhmä japanilaisvieraita. Viulisti kierteli vieraita soittaen viuluaan ja toistellen: ‘This is Rubinacci…this is Rubinacci”. Olettaa saattaa, että vierailusta jäi japanilaisille vielä tavanomaistakin ikimuistoisempi mielikuva.

Jussi Häkkinen ja Luca Rubinacci

Laboratorio pihan perällä

Luca Rubinaccin astellessa hengästyttävän kauniin sisäpihan toiseen nurkkaan ei heti arvaisi, mitä tuleman pitää. Koruttomassa, tehtävälleen pyhitetyssä huoneessa sijaitsee Rubinaccin ”laboratorio”, jossa ryhmä vaattureita valmistaa käsin maailman parhaimpiin kuuluvia vaatteita. Kädentaito on uskomatonta yksityiskohtien syntyessä käytännössä täysin käsityönä.

Vintage-napinläpilankoja.
Vintage-napinläpilankoja.

Koneita tilassa on vähän – eikä niitä paljoa tarvitakaan, onhan Rubinaccin puvuissa vain yksi lyhyt koneommeltu sauma, jota käytetään tukikankaan ompeluun. Tilassa tuoksuu prässiraudan kuumentama villa, usein työpajoissa kuuluva puheensorina on poissa ja tunnelma on harras – räätälit tietävät luovansa parhaita saatavilla olevia pukuja.

Räätälimestari työssään.

”Räätälit nurisevat usein”, kertoo Luca Rubinacci. ”Taannoin eräs räätäli moitti kangasvalintaani huonoksi, koska se oli niin ohutta, että hänen oli vaikea ommella sitä. Se on OK – annan ohuet kankaat toisen räätälin ommeltavaksi jatkossa”.

Rubinacci esittelee talon erästä tunnusmerkkiä, Rubinaccin upeasta silkkihuivista tehtyä takin sisävuoria.
Rubinacci esittelee talon erästä tunnusmerkkiä, Rubinaccin upeasta silkkihuivista tehtyä takin sisävuoria.

Vuori syntyy useista huiveista ja kuvion kohdistamiseen käytetään paljon aikaa ja vaivaa. Silkki ei tietenkään kestä käyttöä vastaavalla tavalla kuin viskoosi tai kupro, mutta ei hätää – Rubinaccilla uusitaan puhkikulunut vuori ongelmitta.

Luca Rubinacci – kansainvälinen tyyli-ikoni

Luca Rubinaccin henkilökohtainen tyyli on nostattanut tyylimaailmassa paljon kohua. Nuoren suunnittelijan pukeutuminen on leikittelevää ja kokeilevaa, yleisesti ottaen paljon totuttua värikkäämpää ja tyylillisesti rentoa. Näinpä kritiikki on ajoittain ollut kovakätistä. Rubinacci itse suhtautuu kuitenkin kommentteihin huumorilla.

“Minua pidetään Styleforumilla paholaisena”, toteaa Rubinacci ja nauraa.

Hän kuitenkin ymmärtää sen taustan, josta kommentit nousevat, mutta ei halua sitoutua jäykän formaaliin tyyliin. Kysyttäessä värikkyydestä ja yllättävistä yhdistelmistä Rubinacci käyttää vastauksena erittäin italialaista vertauskuvaa: “Olen jäätelöntekijä. Aina makuyhdistelmät eivät osu kohdalleen, mutta kokeilematta yhteensopivuutta ei tiedä ikinä.”

Luca Rubinacci, maestro.

Tyylillisen monipuolisuuden takana on harrastustausta. Nuoruudessaan huippuluokan purjehtijana kilpaillut ja nykyisin lumilautailusta sekä leijasurfauksesta nauttiva Rubinacci on tottunut väreihin rinteissä ja aalloilla. Kaikkiin tilanteisiin räikeys ei kuitenkaan sovi. “Koska rinteessä tausta on valkoinen, on sinne luontevaa tuoda suuren kontrastin värejä. Kaupunkien värimaailma on kuitenkin vähäkontrastisempi, joten hillityt värit toimivat paremmin”, kertoo Rubinacci näkemyksestään.

Tästä huolimatta myös eleganssi viedään rinteeseen – ”Herrasmies on herrasmies vaikka sortsit jalassa”, toteaa Luca Rubinacci, viitaten siihen ettei tyylin ja käytöksen tule rajautua vain pukupukeutumiseen.

Epäloogisilta mutta kuitenkin yhteensopivilta tuntuvat värimaailmat ovat Luca Rubinaccin eräs selkeimmistä tavaramerkeistä. Taito ei ole syntynyt sattumalta. Kun Rubinacci huomasi nuorena liikkeen asiakkaiden haluavan aina asioida hänen isänsä, Mariano Rubinaccin, kanssa, hän päätti nostaa pukeutumisensa arvostettavammalle tasolle. Näinpä kaulaan oli laitettava solmio ja aluksi Mariano Rubinacci antoi pojalleen viisi solmiota käytettäväksi ja harjoiteltavaksi.

Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja Luca Rubinacci päättikin käynnistää suuremman kokeilun – hän käyttäisi päivittäin erilaista solmiota vuoden ajan. “Isäni sanoi minulle, etten pysty siihen ja että viikon jälkeen haluaisin palata johonkin aiempaan solmioon. Niin halusinkin, mutta olin jo päättänyt viedä kokeilun loppuun. Tuon vuoden aikana opin yhdistämään minkä tahansa solmion mihin tahansa takkiin”, kertoo Rubinacci vaihtuvien solmioiden vuodestaan.

Oikeastaan Luca Rubinaccin tyylin salaisuudet ovat siis yksinkertaisia: Pettämätön värisilmä, lyömätön tekstuurien taju sekä täydellinen, mukava istuvuus yhdistettynä leikkisään luonteeseen ja kokeilunhaluun – sekä mahdollisuuteen toteuttaa kokeilunsa – luovat pukeutumisikonin. Ne tekijät, mitä muodollisesti pukeutuvat inhoavat, tekevät napolilaissuunnittelijasta kenties tämän hetken kiinnostavimman pukeutujan joka näyttää aina olevan sinut ulkoasunsa kanssa.

Rubinaccin väriharmoniaa.

La dolce vita milanolaisittain

Rubinacci Milano -liike on tyylistä nauttivalle Milanon-kävijälle suositeltava vierailukohde. Sen laajan ja kauttaaltaan korkealaatuisen valikoiman lisäksi itse rakennus ja liiketila ovat huomionarvoisia. Liikkeessä voi todella aistia napolilaisen makean elämän, la dolce vitan, kauniit sävyt.

Erittäin korkeatasoisille liikkeille kenties poikkeuksellisesti tunnelma ei ole jäykän galleriamainen vaan toivottaa jokaisen tulijan tervetulleeksi kunnioittavan kohteliaalla mutta rennolla tavalla. Luca Rubinaccin kädenjälki näkyykin kenties juuri tässä – nuoren suunnittelijan kyvyssä ulottaa oma rento ja mukava tyylinsä myös liikkeeseen, turhan virallisuuden ja jäykkyyden karkottaen.

Teksti: Jussi Häkkinen, Anu Rautalin
Kuvat: Anu Rautalin

 

Rubinacci Milano
Via del Gesù 1
Milano
Aukioloajat: ma 11-19, ti-pe 10-19, la 11-19
Kaikki miesten pukeutumiseen tarvittava valmismallistossa ja räätälöitynä, asusteet ja räätälinpuvut myös naisille.

Lue lisää