Rajamäen Kellotehtaan mielenkiintoinen uutuus: 18M

Rajamäen Kellotehdas julkisti The Watch Show Finland 2018 -tapahtuman yhteydessä uusimman 18M-kellonsa. Kello herätti persoonallisella ilmeellään ja poikkeuksellisilla kellotaulun ratkaisuilla runsaasti kiinnostusta.

18M-kellossa on upea monikerroksinen kellotaulu. Päällimmäisenä olevaan kerrokseen on tehty aukkoja, joiden läpi pilkistävät alempaan kerrokseen painetut tunti-, sekunti- ja päivämäärämerkinnät. Kellossa aika luetaan perinteisten osoittimien sijaan kolmionmuotoisten nuolenkärkien avulla. Keskellä olevassa kiekossa on kolmion mallinen avaus, joka osoittaa tunnit. Minuutit osoittaa ulompana kiertävä punainen kolmio ja  keskellä pyörivä sininen kolmio näyttää sekuntien kulumisen.

Rajamäen Kellotehdas M18
Rajamäen Kellotehdas M18

18M-kellossa on niin sanottu big date eli iso päivyrinäyttö kello kolmen kohdalla. Tätä ideaa on viety eteenpäin niin, että myös tunti-indeksien kohdalla on päivyriluukun omaiset avaukset ja tunnista kertova numerointi on päällimmäisen taulun alla olevassa levyssä. Sama idea toistuu myös minuuttikehällä viisiminuuttijaksotuksin.

– Katsojien katse kiinnittyy helpoimmin tauluun ja osoittimiin ja tässä 18M mallissakin on niihin panostettu. Tarkoituksena on ollut löytää erilainen, omintakeinen mutta silti tunnistettava look. Se mistä kaikki kuitenkin uuden mallin suunnittelussa lähti, oli visio erilaisesta ja muotoilullisesti puhdaslinjaisesta kuoresta. Siinä vahvasti kaareutuvat koverat muodot kohtaavat sylinterimäiset pystysuorat pinnat ja juurikin näiden pintojen kohtaamispaikkojen kaaria on haettu pitkään. Tämä antaa istuvuutta ranteeseen ja särmää ulkonäköön. Kestävyyttä tuo materiaalivalinta: lämpökäsitelty ruostumaton teräs, kertoo Simo Ylitalo.

The Watch Show Finland -tapahtumassa nähtiin kuvissakin näkyvä ETA 2896 -koneistoon perustuva 18M:n prototyyppi. Varsinaiset tuotantokappaleet numeroidaan ja ne voidaan toimittaa asiakkaan haluamalla taulun värillä. 18M:n kehitykseen ja valmistukseen käytettävä suurempi työmäärä nostaa myös kellon hintaa aiempiin malleihin verraten ja sen arvonlisäverollinen hinta tulee olemaan hieman yli 10 000 euroa. Kello toimitetaan sitä varten suunnitellussa ja tehdyssä upeassa ikkunallisessa puulaatikossa.

Rajamäen Kellotehdas M18
Rajamäen Kellotehdas M18 puisessa säilytyslaatikossaan

Rajamäen Kellotehdas on perustettu vuonna 2007 tarjoamaan Suomessa ja Sveitsissä pitkään haalittua kellosepän ammattitaitoa. Monimutkaisten kellojen restauroinnilla ja protovalmistuksella aloitetun toiminnan pääpaino on vuonna 2011 lanseeratun oman kellomallin myötä siirtynyt kellojen valmistukseen.

Suosittelemme

Rajamäen Kellotehdas on valmistanut historian aikansa noin kolmisenkymmentä kelloa. Tehtaan perustaja, Kelloseppäkoulun mikromekaniikan opettaja Simo Ylitalo, kertoo tuotantovauhdin jatkuvan hillittynä myös tulevaisuudessa. Kellojen valmistuksen pääajatus on valmistaa oman näkemyksen mukaisia selvästi valtavirrasta poikkeavia yksilöitä, joissa varsinkin taulun kolmiulotteinen veistoksellisuus erottaa kellot pelkästä tavallisesta ajannäyttäjästä.

Rajamäen Kellotehdas M18
Rajamäen Kellotehdas M18 puisessa säilytyslaatikossaan

Lue lisää