Pukupyöräilypäivä 20.5.2016

Perjantaina pyöräillään ykköset päällä, hymy huulilla. Syynä on jo perinteeksi muodostunut pukupyöräilypäivä, joka starttaa 20. toukokuuta kolmannen kerran ympäri Suomea. Osallistuminen on vapaamuotoista ja kannustamme herrasmiehiä ja leidejä taittamaan työ- ja muut matkansa satulassa, tyylikkäästi puku tai pikkutakki päällä.

Postaa oma pukupyöräilykuvasi someen hashtagilla #suitcycling

Esimerkin modernista pukupyöräilytyylistä tarjoaa mainostoimistomies Juhana.
Esimerkin modernista pukupyöräilytyylistä tarjoaa mainosmies Juhana.

Viime vuosina yhä useampi suomalainen on todennut polkupyörän fiksuksi tavaksi taittaa matkaa, oli kyseessä sitten kuntolenkki, terassilenkki, kauppareissu tai työmatka. Pyörällä liikkuminen on tehokasta, taloudellista, nopeaa ja mukavaa etenkin lyhyillä, alle 10 kilometrin matkoilla. Pyöräily kuitenkin mielletään turhan usein hikiliikuntana tai ”harrastuksena”, joka vaatii urheiluvarusteet tai sen kokovartalokondomin.

Normaali vaatetus riittää, eikä tyylistä tarvitse tinkiä

Pyöräily ei kuitenkaan vaadi normaalikelissä erikoisvaatetuksia tai -varusteita. Palaveriin voi sukkelasti heilauttaa puku päällä eikä sitä hikeäkään tarvitse pelätä kun ajelee rauhallista tahtia. Maissa joissa pyöräliikenne on merkittävässä roolissa arkiliikenteessä, kuten Hollannissa ja Tanskassa, tyylikäs puku päällä kaupungilla pyöräilevä mies on normaali näky.

Miltä aiempi pukupyöräilypäivä näytti, katso kuvat täältä.

Salkku kulkee kätevästi tavaratelineellä tai ohjaustangossa. Markkinoilla on myös komeita pyörälaukkuja tai sellaisen voi helposti tuunata itse lisäämällä soveliaaseen laukkuun parit nahkahihnat kiinnikkeiksi.

Pukupyoraily-Tuukka-1

Normaalikelissä, rauhallisessa vauhdissa ei normaalikuntoinen ihminen myöskään hikoile sen enempää kuin kävellessään tai kuumassa autossa istuessa. Kesähelteellä leppoisa ilmavirta myös viilentää mukavasti. Ja eikä sitä kevyttä hikeäkään tarvitse pelätä, jos asun materiaali siirtää kätevästi kosteuden pois iholta ja hygienia on muuten kunnossa. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi klassinen verkkopaita.

Suosittelemme

Puvun tyylin ja leikkauksen sanelee oman polkupyörän tyyppi ja etenkin ajoasento. Nojaavampi asento vaatii väljempää leikkausta, mutta pysty ajoasento mahdollistaa pyöräilyn myös napakammin istuvammassa puvussa. Ja kun lahkeensuut eivät herrasmiehellä muutenkaan lepata, ei housujen tahriintumisesta ketjurasvaankaan ole pelkoa. Pyöräilytyylin voi viimeistellä esimerkiksi ajohanskoilla.

Pyöräilytyylin voi viimeistellä Kämmenen ajohanskoilla. Kuva: Kämmen
Pyöräilytyylin voi viimeistellä Kämmenen ajohanskoilla. Kuva: Kämmen

Lain mukaan kypärä on suositeltava, mutta ei pakollinen turvavaruste. Kypäränkään ei tarvitse olla se sporttimalli. Tyylikästä kypärää etsivä voi löytää hillityn mallin mm. Bern-, Yakkay- ja Nutcase -mallistoista.

Markkinoilla on runsaasti herrasmiehen tyyliin oivallisesti sopivia kulkuneuvoja, esimerkkinä kotimainen Pelago, jonka tyyli on klassisen ajaton ja hillitty, mutta tekniikka on moderni ja tarkoituksenmukainen. Klassisen tyyliin polkupyöriä, varusteita ja asusteita myy Suomessa myös Classic Bike sekä verkossa, että kivijalassa Helsingissä. Turusta löydät klassisia valikoimia Zygedelikiltä ja Velotemasta.

Lyhyesti:

Pukupyöräilypäivä 20.5.2016
Alue: koko Suomi
Hashtag: #suitcycling

Lue lisää Facebook-tapahtumasivulta.

Artikkelin kirjoittaja Tero Rantaruikka on turkulainen mainonnan ja markkinoinnin sekatyömies ja intohimoinen arkipyöräilyn liekinkantaja.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat