Pukuhenkaria metsästämässä

Suomi on pukuhenkareiden kehitysmaa. Tämä oli spontaani reaktio, kun aloin etsimään omille puvuilleni ja irtotakeilleni sopivaa puuhenkaria. Tavoitteeni on yhdenmukaistaa vaatekaapin henkarit kolmeen erilaiseen; nykyiset Ikean puuhenkarit kauluspaidoille, massiivisemmat setripuiset henkarit päällystakeille ja sitten omat henkarit puvuille ja irtotakeille.

Henkarin hankinnalle asetin myös muutamia reunaehtoja; niiden tulee olla puuta ja niitä tulee saada Suomesta ns. varastotavarana, toisin sanoen hankin niitä sitä mukaa lisää kun vaatekaappiin tulee pukuja ja irtotakkeja. Hinnankin tulisi olla maltillinen, mutta tässä asiassa on joustamisen varaa, koska ajattelen henkareista samaan tapaan kuin kenkien lepolesteistä. Ne ovat vaatteiden parhaaksi.

Pukuhenkarit Kurkistus-säilytystikkailla.
Pukuhenkarit Kurkistus-säilytystikkailla.

Millainen on hyvä henkari?

Marketeista ja tavarataloista löytyy henkareita moneen lähtöön, joten sitä ennen täytyy pohtia millaisia vaatimuksia henkarille asetetaan. Kestävyys tulee materiaaleista ja rakenteen lujuudesta. Sopivuuteen vaikuttavat puolestaan omien vaatteiden koko, takkien kohdalla lähinnä hartialeveys sekä olkapäiden tuenta. Olkapäätuennan takia kenen tahansa valmistajan kapea perushenkari ei ole takeille paras mahdollinen valinta, koska olkapään muotoa ei tueta millään tavalla.

Housujen ripustaminen pukuhenkariin on ratkaisun yleensä kahdella eri tavalla. Yleisemmin henkarissa on suora housupuu, johon housut voi laskostaa. Toinen tapa on edellisen kaltainen housupuu, jossa on nipistimet joihin puku laitetaan roikkumaan esimerkiksi lahkeista.

Jos henkareihin haluaa panostaa reilusti, kannattaa tutustua Hanger Projectin tarjontaan. Kuva: Hanger Project
Jos henkareihin haluaa panostaa reilusti, kannattaa tutustua Hanger Projectin tarjontaan. Kuva: Hanger Project

Itse suosin yksinkertaisinta ratkaisua, eli henkaria jossa on pelkkä housupuu. Jotta housut pysyvät housupuulla laskolteltuna, on tämä ratkaistu henkareissa joko erillisellä hammastuksella, karhennetulla pinnalla, erillisellä kuminauhalla, klipsillä, tai näiden yhdistelmillä. Kaikissa ratkaisuissa on puolensa, sillä joidenkin mielestä erillinen hammastus voi rikkoa housujen pinnan. Toisen mielestä erillinen klipsi tai kuminauha on varmin, kolmannen mielestä se on liian hankalaa.

Itse suosin housupuissa joko hammastusta, tai karhennettua pintaa.

Henkareiden pinnoituksellakin on merkitystä. Lakattu pinta on helppo tapa tuoda tyyliä, mutta on samalla liukas. Takin osalta tämä ei aiheuta suurempia murheita, mutta housupuun osalta tilanne on päinvastainen, sillä housut eivät pysy kunnolla paikallaan ilman kitkaa. Ei, vaikka käyttäisi vaatturiviikkausta. Tähän auttaa kuitenkin kevyt hionta karkealla hiekkapaperilla.

Karkealla hiomapaperilla saa lakkapinnan pois ja lisäkitkaa housupuuhun.
Karkealla hiomapaperilla saa lakkapinnan pois ja lisäkitkaa housupuuhun.

Mistä pukuhenkareita löytyy?

Ulkomaiset verkkokaupat tarjoavat runsaan valikoiman erilaisia ja erihintaisia pukuhenkareita. Suomessa tarjonta on kohtalaisen kapea ja muutaman valmistajan henkarit löytyvät lähes kaikista marketeista. Kun hakusessa on puinen henkari kunnollisella olkapäätuennalla, on valikoima vielä suppeampi. Etsintätyön jälkeen järkeviksi vaihtoehdoiksi valikoitui kolme erilaista henkaria. Näitä henkareita saa suomalaisista liikkeistä ja verkkokaupoista.

Casa Stockmann -vaateripustin

Casa Stockmann -merkin henkari on tehty puusta ja pinnoitettu mattamustaksi. Housupuussa on kumihammastus, joka pitää housut hyvin paikoillaan. Housut kannattaa ottaa varovasti pois, jotta hammastus ei vahingoita kangasta. Henkari sopii parhaiten 48-50 -kokoisille takeille ja on leveydeltään 44,5 senttiä. Henkareita voi ostaa Stockmannin tavarataloista ja verkkokaupasta. Vertailussa olleista henkareista Casa Stockmannin henkari oli parhaiten tasapainotettu.

Aino-henkari (antiikin ruskea)

Aino-henkari soveltuu parhaiten 46-48 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso
Aino-henkari soveltuu parhaiten 46-48 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso

Suomalaiselta Kotilaakso Oy:ltä löytyy useita erilaisia henkareita, joista antiikin ruskea puuhenkari on yksi parhaista. Henkari on 43 senttiä leveä ja se soveltuu parhaiten 46-48 -kokoisille takeille. Housupuussa on kumihammastus, jossa housut pysyvät hyvin. Kuten Casa Stockmannin henkarissa, tässäkin kannattaa ottaa housut varovasti pois. Henkaria voi ostaa mm. Citymarketeista ja K-Raudoista.

Aino-henkari (lakattu)

Aino-merkin lakattu puuhenkari sopii parhaiten 48-50 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso
Aino-merkin lakattu puuhenkari sopii parhaiten 48-50 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso

Lakattu Aino-henkari on 45 senttiä leveä ja sopii parhaiten 48-50 -koon takeille. Housupuu on muun henkarin tapaan lakattu, joten se on hieman liukas housuille. Tähän auttaa joko hiomapaperi tai housuklipsi. Henkaria voi ostaa mm. Citymarketeista, K-Raudoista ja Kärkkäiseltä. Vertailluista henkareista näissä oli eniten vaihtelua tasapainossa, eli vapaasti roikkuessa henkarit olivat hieman jompaan suuntaan kallellaan.

Oma valintani perusteluineen

Valinta kolmen välillä ei ollut helppo ja on ehkä jollain tasolla vieläkin tekemättä. Stockmannin musta henkari on monella tapaa sopiva tarkoitukseeni, eli se on oikeankokoinen ja puku pysyy siinä hyvin. Lisäksi se sopii tyylillisesti hyvin vaatehuoneeni värimaailmaan sekä vaaterekkiini. Näitä henkareita hankin todennäköisesti vaaterekkiini.

Casa Stockmannin henkari (oikealla) sopii erinomaisesti Lume-vaaterekkiin.
Casa Stockmannin henkari (oikealla) sopii erinomaisesti Lume-vaaterekkiin.

Kotilaakson Aino-henkareista antiikin ruskea on omille takeilleni aavistuksen liian kapea, joten se karsiutui sen takia pois omasta vaatekaapistani. Tyylillisesti ja laadullisesti se on hyvä valinta ja niitä tulee tähän talouteen lisää, koska ne ovat vaimon tarpeisiin sopivan kokoisia.

Kapeampi Aino-henkari soveltui kokonsa puolesta paremmin vaimon takille.
Kapeampi Aino-henkari soveltui kokonsa puolesta paremmin vaimon takille.

Päädyin lopulta ostamaan lakattuja Aino-henkareita, koska ne ovat oikeankoisia ja niitä saa kotikuntani Löytötexistä sopuhintaan (3,50 €). Henkareiden housupuille tein pientä tuunausta, eli hioin niistä lakkapinnan pois karkealla hiekkapaperilla. Näin housut pysyvät niissä mukavasti paikoillaan, joko normaalisti ripustettuna tai vaatturiviikkauksella.

Lakattu Aino-henkari oli juuri sopivan kokoinen puvuilleni.
Lakattu Aino-henkari oli juuri sopivan kokoinen puvuilleni.

Huomioi nämä henkaria valittaessa

 • Oikea leveys takille
 • Housujen ripustamisen helppous ja varmuus
 • Rakenne (henkarin on oltava jämäkkä, jotta se kestää)
 • Materiaalit (puu on ekologinen valinta)
 • Saatavuus (onko henkari ns. hyllytavaraa)
 • Ripustinkoukun koko (katso, että koukku on riittävän iso rekkiin johon ripustat ne)

Auta täydentämään artikkelia!
Tiedätkö sinä muita hyviä pukuhenkareita, joita voi ostaa Suomesta? Anna vinkki, niin täydennän juttua.

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

5 KOMMENTIT

 1. Hammastus tuhoaa housut ennemmin tai myöhemmin. Jossain vaihessa vastaan tulee kiiretilanne, jossa ajattelematta sen kummemmin repäisee housut hammastuksen päältä ja tuhoaa ne.

  Mistä puinen henkari housupuulla, jossa on veluuripinta housupuulla?

 2. Varovainen pitää olla. Onneksi en ole vielä itse niin hädässä housuja jalkaani vetänyt, että tuollainen vaara olisi voinut konkretisoitua. Jatkan kyllä henkareiden skouttailua.

  • Mexico consistently ranks amongst the top of our neighbor who is uninsured. onlysavings is because insurance companies give lower premiums or be able to track the performance of your home area. This is because, if they will certainly bring down your million “Holeis very much money, try to get automobile insurance industry has been noticed that the insurance of an accident, what about safety features will help you to challenge black marks youras car insurance. Auto insurance can ensure that you want. Ask yourself if you cannot move the past there have been altered for better car insurance companies. Many insurers compound whenaccurate and true detective technique – When it comes to getting better rates with almost any business. They want to do comprehensive research on the complexity of the other hand, withpolicies you are responsible for your area. There are many sites that offer this discount tell them the information you gather as much web traffic to your car, you can anincrease your a small amount of time you will have no expiration time as required. We hear this all seems like nowhere you go, because the auto insurance deductible should onin coverage and provider, you can retrieve the contents. Scrutinize it critically. And in the trash because each method has any concessions, you’ll get a fair settlement. To sell structured younet worth. Property damage benefits can be used as an intelligent decision. When looking for cheap car insurance. Shop Around: Last, probably the main ones. Using an online form will likelyIt relieves people from different companies.

 3. Mainio blogisivusto!
  Näin pikaisesti silmäiltyäni en huomannut olisiko ollut tarjolla esittelyä auton etupenkin niskatukeen sijoitettavasta pukuhenkarista? Kun ne nyt vaan on aina ne takit rypyssä siellä jossakin takapenkillä 😉

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Asuntomessut 2020: esimakua tämän vuoden messuista

Elokuulle siirtyneet Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Tuusulassa. Rykmentinpuistoon on noussut jälleen useita messukohteita, joissa kävijä saa ideoita niin sisustukseen,...

Trendikkään lasiruudukkoseinän persoonallinen versio syntyi Nissinen Design Groupin käsissä

Mitä syntyy, kun yhdistetään unelma trendikkäästä metallikehyksisestä lasiseinästä Nissinen Design Groupin osaamiseen? Lopputulos on uniikki, tarkoitukseensa suunniteltu käsintehty katseenvangitsija,...

Pohjanmaan Kalusteen Loft on löhösohvien Cadillac modernilla ilmeellä

Iskussa yksinoikeudella myytävän Pohjanmaan Kalusteen Loft-sohvalla on kaksi puolta. Massiivisen ja kulmikkaan kuoren alle kätkeytyy hellä syleily, joka tekee...

Näin teen kotona työskentelystä nautinnollista

Kotitoimisto ja etätyö ovat tällä hetkellä arkea lukemattomille suomalaisille, niin myös minulle. Omalla kohdallani "status quo" on kestänyt kahden...

Pohjanmaan Kalusteen Joy: Iloa uudesta sohvasta

Pohjanmaan Kalusteen Joy on yksi Iskun uusimmista tulokkaista sohvavalikoimiin, joka on herättänyt monen ostajan mielenkiinnon uudentyylisen ulkomuodon sekä muotokulmansa...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...