Posti ei halua kuljettaa arvopaketteja

Postin viimeisin uudistus on herättänyt runsaasti päänvaivaa ja keskustelua suomalaisten muoti-, kello- ja korumyyjien, sekä ostajien ja harrastajien keskuudessa. Kyse on lähetysten vakuuttamisesta, tai pikemminkin sen tuntuvasta vaikeutumisesta.

Ongelman ydin on siinä, että Posti on madaltanut vakuutettavien lähetysten painorajan kahteen kilogrammaan, sekä pienentänyt lähetysten maksimimittoja. Esimerkiksi rannekellojen kohdalla täysi myyntipaketti (terminä full set) menee usein joko painonsa ja/tai ulkomittojensa puolesta yli Postin antamien rajojen, jolloin tuotetta ei voi lähettää vakuutettuna. Tällöin vaihtoehdoksi jää lähettää paketti omalla riskillä, tai sitten käyttää kuriiripalvelua.

Full-set, joka ei mahdu Postin vakuutetun lähetyksen raameihin.
Full-set, joka ei mahdu Postin vakuutetun lähetyksen raameihin. Kuva: Ranneaika
Full-set, jota ei voi lähettää vakuutettuna Postin kautta. Kuva: Kronometri
Full-set, jota ei voi lähettää vakuutettuna Postin kautta. Kuva: Kronometri

Yritysten lähettäessä pakettia kokorajoitus on 100 x 60 x 60 senttimetriä, johon kellolaatikot yleensä mahtuvat, mutta ongelmaksi muodostuu etenkin arvokkaampien kellojen pakkaamisessa ns. fyllinki, jonka väliin itse kellolaatikko kelloineen laitetaan. Painorajakin tulee helposti vastaan, sillä kellolaatikot ovat usein ihan jo kellon suojaamisen takia massiivisia ja niiden sisällä ovat kellon mukana tulevat oheismateriaalit, kuten ohjekirjat ja vihkoset.

Ongelma kärjistyy yksityisten välisessä kaupassa, jossa maksimimitat vakuutettuna ovat 25 x 35,3 x 3 senttimetriä. Tämä käytännössä sulkee pois yksityisten välisessä kaupankäynnissä tapahtuvat postivakuutetun lähettämisen.

»Anna palautetta Postille.

Aiheesta uutisoi aiemmin Jokamies.fi.

Lue lisää