Podcast: Bulgari ja ohuiden kellojen metsästys

Tyyliniekka Podcast kävi tutustumassa Bulgarin ohuiden kellojen maailmaan. Selvitimme, miksi Bulgari on niin kiivaasti mukana maailman ohuimpien kellojen tavoittelussa. Ohuus ei ole itseisarvo, vaan se on tapa sekä projisoida brändin teknologista osaamista, mutta myös tyyli- ja käyttömukavuuskysymys.

Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic
Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic on 3,95mm paksuudellaan maailman ohuin tourbillonilla varustettu automaattikello.

Kilpailu maailman ohuimman kellon valmistajan tittelistä käy kuumana. Kärkisija vaihtaa omistajaa tiiviisti ja vaikka podcastin nauhoitushetkellä kärkisija olikin Richard Millen vuonna 2022 julkaisemalla 1,75mm paksulla RM UP-01 Ferrari -kellolla, Bulgari nappasi tittelin itselleen huhtikuussa 2024 uudella 1,70mm paksulla Octo Finissimo Ultra COSC -kellollaan. Kilpailua kärkisijoista käydään tällä hetkellä millimetrin sadasosissa.

Monien keräilijöiden Graalin maljana pitämät Bulgarin Octo Finissimo -kellot ovat tätä kirjoitettaessa keränneet yhdeksän ennätystä maailman ohuimmista kelloista. Bulgarin ohuimpien ennäytysten listalta löytyy mm. ohuin tourbillon, ohuin minuuttirepeeteri, automaattikello, kronografi, perpetuaalikalenteri, tourbillon kronografi ja luonnollisesti jälleen kerran maailman ohuin kello. Lista on vaikuttava osoitus siitä, ettei kyseessä ole Bulgarille ainoastaan markkinointitempaus.

Bulgarin ohuiden kellojen tavoittelu ei ole itsetarkoituksellista, vaan se on tapa osoittaa brändin teknistä osaamista, mutta kumpuaa myös brändin vahvasti muotoiluun nojaavasta menneisyydestä.

Octo Finissimo Tourbillon Automatic sivusta kuvattuna
Octo Finissimo Tourbillon Automatic -kellon paksuus näyttäytyy vasta sivusta katsottuna. Tuorein ennätyskello on vain alle puolet tästä paksuudesta.

Bulgari ratkoo ohuempia kelloja suunnitellessaan monia teknisiä kysymyksiä, jotka palvelevat suuremmassa mittakaavassa kaikkea kellonvalmistusta ja osoittaa korkean luokan teknologista osaamista niin koneistonvalmistuksen kuin materiaalitekniikan saralla. Kellon tiivistäminen luottokorttia ohuemmaksi edellyttää reippaasti laatikon ulkopuolelta ajattelua ja koko kellokoneiston käsitteen uudelleen synnyttämistä.

Sen lisäksi että ohuet kellot ovat kilpailutekijä, ne ovat myös tyylikysymys. Vaikka kellojen halkaisija on suurikokoinen, ohut kello ei tunnu suurelta ranteessa. Ohut kello on 1950-luvun muotoiluihanteisiin nojaten tyylikäs ja miellyttävä ranteessa. Tuohon aikaan ohuus oli vallitseva trendi huippukelloissa.  Tällä tavalla Bulgari kannattelee haltuunsa hankkiman Gérald Gentan kellotalon historiallista perintöä.

Suosittelemme

Kuuntele podcast

Kuuntele Tyyliniekka Podcastin tuorein jakso Bulgarin ohuiden kellojen tavoittelusta, missä toimittajamme Samu Salmenkangas haastattelee Ilpo Harjutsaloa Bulgari-kellojen historiasta ja sielunelämästä. Suomessa Bulgarin kelloihin voi tutustua Lindroos Kämp Gallerian myymälässä.

Suora Spotify-linkki: https://open.spotify.com/episode/79KYcL0oVRA7ZfQkOsNzyX?si=a3098050c9294ac4

Lue lisää