Omega Speedmaster Darkside of the Moon Black Black

Kaupallinen yhteistyö: Suninen

Vuonna 2013 Baselin kellomessuilla esitelty Speedmaster Darkside of the Moon (DSotM) kuohutti kellofaneja. Speedmaster lienee kellomaailman kaikkein aikojen ikonisin mallisarja, jonka halutuin malli on vuosikaudet ollut ns. kuukello eli Speedmaster Professional käsin vedettävällä 1861 (tai aiemmin 321 tai 861) -koneistolla.

Speedmaster-mallisarjaan on vuosien saatossa koitettu tuoda myös teknisesti edistyneempiä malleja (esim. Frederic Piquetin 1285-koneistoon pohjautuvat mallit), mutta klassinen manuaaliviritteinen ja hesaliittilasilla varustettu Professional säilyi sitkeästi sarjan must-have-mallina siihen asti, että Omega esitteli vuonna 2010 uuden 9300-koneiston sisältävän Speedmaster Moonwatchin (ref 311.30.44.51.01.002) josta tuli hetkessä yksi markkinoiden kiinnostavimmista kronografeista.

Kun puhutaan halutuista, keskivertopalkansaajan jotakuinkin vielä ulottuvissa olevista teräksistä kronografeista, Omega on ollut pitkään ”se toinen” vaihtoehto Rolex Daytonan rinnalla, mutta 9300-koneistolla varustettu malli muutti tilannetta selvästi. Nyt käsittelyssä oleva Darkside of the Moon on kuitenkin jotain muuta. Tylsien ja turvallisten kronomallien keskellä uusi DSotM on luonut täysin omanlaisen ilmiön – tuttu ja turvallinen on nyt uutta ja äärimmäisen kiinnostavaa.

Värillä ei ole niin väliä, kunhan se on persoonallinen musta

Ensituntumalta Speedmaster Darkside of the Moon Black Black herättää ristiriitaisia ajatuksia. Tässä versiossa kaikki on mustaa: kuori, osoittimet, ranneke, kaikki. Värimaailma on pysäyttävä jo kuvissa ja kosketuksessa kello herättää samantien tunteita – joko puolesta tai vastaan.

Kuoren materiaali mustaa on keraamia. Kuori on osin kiillotettu, minkä ansiosta se välkehtii päivänvalossa hyvin epätavallisella tavalla, materiaali näyttää kuin ulkoavaruudesta tulleelta. Ranteessa kuori tuntuu hyvin miellyttävältä, ei aivan yhtä painvalta kuin teräs, mutta kuitenkin riittävän painokkaalta, jotta rannetuntuma säilyy hyvänä.

Suosittelemme

Hämmennystä aiheuttaa myös kellon ranneke joka saattaa olla toisille liikaa tai liian vähän. Kello toimitetaan kevlar-tyyppisen tekstiilirannekkeen kanssa ja sen jatkona on kuoren materiaalista valmistettu linkkulukko. Rannekkeen sisäpuoli on vuorattu ohuella nahalla ja se tuntuu käytössä erittäin hyvältä. Tämän hintaisessa kellossa moni odottaisi keraamista tai metallista ranneketta, mutta ratkaisu on itseasiassa äärimmäisen toimiva.

Tavallisesti metallirannekkeisten kellojen eräs varjopuoli on, että kellosta tulee ranteessa kookkaampi ja ranneke saattaa nostaa käytössä kelloa irti ranteesta. Nahka- tai tekstiilirannekkeella tuntuma on yleensä parempi ja etenkin paksukuorisessa kellossa (DSotM on 16 millimetriä korkea) tällä on erityistä merkitystä.

Valitulla rannekkeella kello tuntuu kädessä järkevän kokoiselta, mutta metallirannekkeen kanssa kokonaisuus saattaisi olla turhan massiivinen keskimääriseen ranteeseen. Omegalla on varmasti pohdittu ratkaisua pitkään, sillä on selvää että osa kuluttajista haluaisi kelloon nimenomaan ”kovan” rannekkeen.

Omegan mitat ovat aina olleet sikäli mielenkiintoisia, että lähes kaikki valmistajan kellot istuvat halkaisijaansa ja korkeuteensa nähden paremmin kuin pelkkien lukuarvojen puolesta voisi odottaa. Asiaa on näin myös tämän kellon kohdalla. 44,25 millimetriä kuulostaa halkaisijana erittäin suurelta, jopa kömpelöltä ja yhdistettynä 16mm paksuusuuteen voisi kuvitella että kyseessä olisi lähinnä ranteeseen kiinnitettävä jääkiekko.

Itselleni 40 millimetriä on tavallisesti ollut kellon kokona optimi ja 42 millimetriä maksimi, mutta mitat toden totta hämäävät. DSotM istuu ranteeseen erittäin nätisti ja sujahtaa jopa useimpien paidan kalvosimen alle. Toki kello on kookas, eikä sitä oikein voi suositella ympärysmitaltaan alle 17 senttimetrin ranteeseen, mutta kaiken kaikkiaan kyseessä on positiivinen yllätys.

Korkeatasoista viimeistelyä

Kellon taulu itsessään on erittäin hienosti viimeistelty. 9300-sarjan koneisto on tupla rekistereineen luettava ja perinteisestä Speedmaster Professionalista kokonaan puuttuva päivyri on loogisella paikka kello kuudessa. Kokonaan musta ulkoasu tuottaa kuitenkin luettavuuden suhteen ongelmia. Kello sinänsä on luettava ja siitä saa arkikäytössä selvän melko helposti. Pimeällä ajan erottaminen on kuitenkin välillä työlästä ja hennon lumen vuoksi indeksit eivät loista erityisen kirkkaana pimeällä. Tyylikkään ulkonäön eteen on tehty uhrauksia luettavuuden kustannuksella, minkä vuoksi kellon valinta kertookin persoonallisuudesta ja mausta hyvin voimakkaasti.

Koneiston puolesta rahalle saa kellossa vastinetta tuntuvasti. 9300 on koneistona osoittanut luotettavuutensa ja sen ominaisuudet ovat sanalla sanoen erinomaiset. Pitkä käyntivara, co-axial-käyntilaite ja piistä tehty jousi takaavat, että teknisessä mielessä lippulaiva Speedmaster edustaa huippulaatua. Ainoastaan koneiston paksuus mietityttää hieman, sillä siitä johtuen myös kuoresta on jouduttu tekemään verrattain korkea. Hieno Geneve-raitainen viimeistely arabialaisella tvistillä kruunaa kokonaisuuden, etenkin kun pakettia voi ihailla lasikannen läpi.

Mietteitä herättävä keraaminen kuori

Keraamiset kellonkuoret ovat jo pitkään puhuttaneet. Käyttäjän näkökulmasta merkittävin etu keraamin suhteen on kovuus – kuoreen on melkein mahdoton tehdä naarmuja. Materiaalina se on myös melko kevyttä ja lämmönjohtavuusominaisuuksiltaan miellyttävää. Keraamisessa kuoressa on kuitenkin kaksi varjopuolta. Ensinnäkin vaikka keraami ei ole materiaalina kallista, on sen työstäminen vaikeaa. Tämän vuoksi keraamiset kellot ovat lähtökohtaisesti terässerkkujaan kalliimpia. Toisekseen, mikäli keraamikuori osuu riittävän kovaan materiaaliin (esim. kiveen) riittävällä voimalla, saattaa se murtua. Tällainen on käytännössä harvinaista ja arkioloissa äärimmäisen epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista.

Omegan keraamikuori on äärimmäisen hienosti työstetty. Kuori on poikkeuksellisesti osin harjattu ja osin kiillotettu – tällaista työstöjälkeä ei oikeastaan muissa keraamiskuorissa ole tullut vastaan. Valmistajan materiaaliosaamisesta kertoo myös se, että niin krono-painikkeet kuin rannekkeen linkkulukko ovat valmistettu samasta materiaalista – tavallisesti keraamisissa kelloissa nämä osat ovat DLC-pinnoitettua terästä.

Harrastamisen näkökulma

Keraamisia kronoja ajateltaessa ei oikeastaan tule kuin yksi kello mieleen joka voisi olla jollakin tavalla kiinnostava vaihtoehto Darkside of the Moonille. IWC:n Pilot’s Chronograph on kuitenkin tyyliltään ja tarinaltaan hieman erilainen vaihtoehto. Laadukkaita keraamisia kronoja on lopulta tarjolla melko vähän ja tästä johtuen on mahdollista, että tästä kellosta tulee aikanaan hyvinkin haluttu erikoisuus.

Erityisesti Black Black –malli on omaleimaisuudessaan ja kompromissittomuudessaann erityisen kiinnostava, sillä näitä tuskin ostetaan ainoiksi kelloiksi ja sitä myöten niiden saatavuus tulee olemaan jälkimarkkinoilta muita malleja haastavampi. Kellon ohjevähittäishinta on melko kova, 10 900 euroa. Odotettavissa kuitenkin on, että Omega pyrkii nostamaan teräsmallistonsa hintaa kohti samoja lukemia, mikä harrastajan näkökulmasta nostaa odotuksia myös DSotM:n hinnan noususta. Tästä huolimatta tätä kelloa ei voi pitää kovin varmana sijoituksena – ellei kellosta muotoudu ajan saatossa keräilijöiden himoitsemaa kulttimallia.

Kenelle DSotM sopii?

Omega Speedmaster Darkside of the Moon Black Black on kello jota ei ole tarkoitettu kaikille. Ei todellakaan. Kellossa on mojova annos persoonallisuutta ja tämän kellon valitsevatkin henkilöt jotka oikeasti syttyvät muotoilulle, tyylin ja käytettävyyden kompromisseille ja toisaalta haluavat ranteeseensa jotakin erilaista, mutta varmasti laadukasta ja toimivaa. Darkside of the Moon mallisarjasta löytyy myös erilaisia värivaihtoehtoja jotka ratkaisevat luettavuushaasteita.

Äkkiseltään ajateltuna DSotM tuskin on omistajansa ainoa kello – se ei nimittäin ihan joka tilanteeseen sovi, ellei tyylisääntöjä ole valmis venyttämään ainakin hieman. Mustan alligaattorihihnan kanssa kello toimii tietysti jo vähän formaaleimmissakin tilaisuuksissa, mutta kevlar/tekstiilirannekkeella kello on olemukseltaan hyvin raffi.

Mikäli kello kolahtaa, niin DSotM on kaikin puolin erittäin hyvä kello joka tarjoaa vastinetta rahalle. Perinteisten, tylsien mutta turvallisten teräskronojen maailmassa se on piristävä poikkeus, joka on aidosti jotakin muuta mitä esimerkiksi Breitling tai Rolex pystyvät tällä hetkellä tarjoamaan – vieläpä legendaarisella Speedmaster-tarinalla varustettuna. Eikä sovi unohtaa, että kronoa miettivän kannalta DSotM:ssa on eräs käytännöllinen ominaisuus jota esimerkiksi Rolex Daytonassa ei ole. Se on päivyri.

Kiitos Suniselle kellon kuvauslainasta.

Lue lisää