Näin teen kotona työskentelystä nautinnollista

Kotitoimisto ja etätyö ovat tällä hetkellä arkea lukemattomille suomalaisille, niin myös minulle. Omalla kohdallani “status quo” on kestänyt kahden vuoden ajan, jonka aikana olen hiljalleen rakentanut kodistani miellyttävän työympäristön. 

Tilanteeni oli siinä mielessä tyypillinen, eli tein yrittäjänä töitä kotioloissa milloin missäkin. Nopeasti havahduin kuitenkin siihen, että työn mielekkyyden kannalta oli hyödyllistä perustaa kotiin “toimipiste” yläkerran aulatilaan, jossa pääsääntöisesti työskentelen. Tämä antaa mahdollisuuden irrottautua työmoodista yksinkertaisesti menemällä alakertaan.

Oman työympäristön etuina näen myös sen, että työhön välttämättömät tavarat saan säilöttyä yhteen paikkaan, jolloin ne ovat poissa silmistä ja sitä kautta mielestä, kun en tee töitä, vaan olen vapaalla. Tätä ratkaisua on perhe kiitellyt vuolaasti.

Eniten ryhdikkyyttä vaativa asia on ollut paikkojen pitäminen siistinä, sillä yksi osa työympäristön viihtyisyyttä on siisteys. Asialla on myös toinen puoli, sillä kukapa haluaisi vaikkapa videoneuvottelun aikana osallistujien mielenkiinnon kohdistuvan sotkuiseen huoneeseen. Niinpä, small talkin aiheita on useita, mutta tämä ei ole niistä parhain. 🙂

Viihtyisyydellä on väliä

Lähtökohta kodin työympäristölle oli se, että siinä on mukava tehdä töitä. Lähes yhtä tärkeää on se, että koska kyseessä on kuitenkin koti, pitää työympäristön olla muuna aikana sellaisenaan perheen käytössä. Pyrin tietoisesti välttämään termiä “kotitoimisto”, sillä työnkuvani sisältää kaikkea kirjoittamisen, kuvaamisen, podcastien äänittämisen, sekä asiakaskontaktoinnin ja -tapaamisten väliltä.

Kotitoimistoympäristössä koen tärkeäksi tietynlaisen harmonian ja viihtyisyyden, jossa voi ottaa armeijan tyyliin taukoja paikalla.
Kotitoimistoympäristössä koen tärkeäksi tietynlaisen harmonian ja viihtyisyyden, jossa voi ottaa armeijan tyyliin taukoja paikalla.
Työympäristöni mahdollistaa nautinnollisten taukojen pitämisen silloin, kun siltä tuntuu. Laadukas kaiutin mahdollistaa musiikin lisäksi podcastien kuuntelun ennen niiden julkaisemista. Töiden jälkeen kuuntelussa ovat usein lasten äänikirjat. :-)
Työympäristöni mahdollistaa nautinnollisten taukojen pitämisen silloin, kun siltä tuntuu. Laadukas kaiutin mahdollistaa musiikin lisäksi podcastien kuuntelun ennen niiden julkaisemista. Töiden jälkeen kuuntelussa ovat usein lasten äänikirjat. 🙂

Rutiinit ovat etätyöskentelyä rytmittävä asia, jota ei sovi unohtaa. Minulle tärkeäksi rutiiniksi, suorastaan mielihyvää tuottavaksi rituaaliksi, on noussut pari kertaa päivässä työpisteeni vieressä sijaitsevassa nurkkauksessa nautittu kupillinen hyvää espressoa. Ne ovat tärkeitä viisiminuuttisia, joiden aikana unohdan työasiat ja lataan akkujani.

Suosittelemme

Kotitoimiston viihtyisyyteen voi vaikuttaa pienillä, itselle tärkeillä asioilla. Kuten kupillisella hyvää espressoa, jota nauttiessa voi kuunnella musiikkia.

Vinkkini etätyöskentelyyn

  • Järjestä itsellesi ensisijainen ja viihtyisä työympäristö
  • Panosta työkaluihin
  • Pidä pieniä taukoja runsaasti
  • Löydä itsellesi jokin nautinnollinen asia (kuten kahvitteluhetki)
  • Pidä työympäristö siistinä
  • Erottele työ- ja vapaa-aika selkeästi

Lue lisää