Mondaine

Kaupallinen yhteistyö: Mondaine

Sveitsi tunnetaan paitsi kelloistaan ja vuoristaan, myös tarkasti tasaminuutein asemilta lähtevistä junistaan. Junien tarkan lähtöajan takana on erityinen sveitsiläinen asemakello, joka on hoitanut tehtävänsä uniikilla tavallaan jo vuodesta 1944 alkaen.

Insinööri Hans Hilfiker suunnitteli 1944 kenties maailman tunnistettavimman kellon. Kellon erityispiirteiksi muodostuivat sekä keskuskellon ohjaama kahden sekunnin pysähdys tasaminuutein että erityisen selkeä, kaukaa luettava kellotaulu. Kellotaulun äärimmäisen funktionaalinen tyylikieli nosti sen sveitsiläisen täsmällisyyden symboliksi kaukana Sveitsin rajojen ulkopuolellakin. Design siirtyi luontevasti julkisista tiloista ranteisiin – sveitsiläisen Mondaine-merkin tuomana.

Mondaine Official Swiss Railway Swatch

Mondainen ikoninen Swiss Railway Swatch/SBB -mallisto kantaa taulunaan asemilta tuttua ikonista kellotaulua. Malliston kantavana ajatuksena on yksinkertainen, selkeä tyylikieli, joka sopii yhtäläisesti niin naisen kuin miehenkin ranteeseen. Vaikka malleja onkin useita, designistä ei voi erehtyä.

[quote type=”center”]Classic-malliston Mondaine on edullinen tapa saada tyyliä ranteeseen.[/quote]

Erityislaatuisen muistutuksen alkuperästä tuo mukanaan Stop2go-malli, jonka sekuntiviisari juoksee 58 sekunnin ajan hieman tavanomaista nopeammin, pysähtyäkseen tasaminuutein kahdeksi sekunniksi. Kellon käyttäjä voi näin ajastaa omat toimensa sveitsiläisten junien tapaan tasaminuuteille.

Mondaine Stop2Go -rannekello.
Mondaine Stop2Go -rannekello.

Swiss Railway Swatchista on, tietenkin, saatavana myös seinämalli, SBB Clock. Se soveltuu erityisen hyvin toimistoihin, mutta tuo luettavuudessaan täsmällisyyttä myös koteihin, sisustustyylistä huolimatta.

Sveitsiläisyyden airut

Sveitsiläisyys on lähtökohtana kaikessa Mondainen kellomuotoilussa. Siinä missä muut sveitsiläisvalmistajat luovat designinsä brändiensä mukaan, nostaa Mondaine design-elementtinsä maan yleisestä tyylistä ja muotoiluperinteestä. Rautatiekellon lisäksi myös taide ja kirjasimet ovat olleet Mondainen mallistoissa vahvasti mukana.

12-15-Mondaine-watch-8

Mondaine on myös teknologiassaan nolostelemattoman moderni. Valtaosa kelloista toteutetaan kvartsikoneistolla, mikä paitsi takaa tarkkuuden myös mahdollistaa esimerkiksi Stop2go -kellon uniikin käynnin.

Helvetica – modernein Mondaine

1957 suunniteltu Neue Haas Grotesk -kirjasin on tunnettu vuodesta 1960 alkaen Sveitsiä tarkoittavasta latinankielisestä nimestään: Helvetica. Fontti kuvastaakin Sveitsiläisiä täsmällisyyden ja selkeyden hyveitä vahvalla tyylillään erinomaisesti. Mondainen Helvetica-sarja tuo nämä hyveet kelloihin.

Designiä voi pitää suunnittelullisilta tavoitteiltaan epäortodoksisena – tyyli on tarkoituksellisen epäpersoonallinen ja puhtaasti funktionaalisuudesta nouseva. Minimalistinen, vain muutamalla tyylielementillä luotu kokonaisuus onkin ajannäyttäjälle täydellinen. Kello täyttää työnsä eikä ole vieras kenenkään ranteessa.

mondaine-smartwatch

Helvetica on myös edelläkävijä. Helvetica Smartwatch, Mondainen ensimmäinen älykello, seuraa MotionX-teknologiallaan käyttäjänsä unirytmiä ja aktiivisuutta sulassa sovussa omistajansa älypuhelimen kanssa.

Tyylin edelläkävijöille

Mondaine on saavuttanut rannekelloillaan kulttiaseman. Swiss Railway Swatch -kellon ikoninen kellotaulu löytyy useiden graafisten suunnittelijoiden sekä muiden tyylikkään elämän ammattilaisten ranteista – sekä lisensoidun kellotaulunsa vuoksi myös usein näiden puhelimista. Tämä ei ole yllätys. Mondainen valitsema puhdas tyylikieli pääsee juuri kelloissa parhaiten esille.

Mondaine Classic 36 mm on ajaton rannekello.
Mondaine Classic 36 mm on ajaton rannekello.

Puhtaudestaan ja ajattomuudestaan huolimatta kellojen tyyli on kuitenkin kaukana tylsyydestä. Sekä Swiss Railway Watch että Helvetica ovat kenties yhdisteltävimpiä kelloja, mitä kuvitella saattaa. Sama selkeä kellotaulu sopii niin liikunnallisiin harrastuksiin kuin tyylikkään puvunkin kumppaniksi.

Mondaine onkin luonut täydellisen sveitsiläisen kellomerkin – selkeän, luettavan, täsmällisen ja ajattoman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tässä on avo-Mustangien graalin malja: Vain kuusi autoa koko maailmassa

Vuoden 1970 autoharvinaisuus on nyt tullut myyntiin, ja seuraavan kerran vastaavaa on tuskin myynnissä vuosiin. Kuusi onnekasta omistajaa tuskin...

Toyotan kestosuosikki muuntautuu crossoveriksi – uusi Corolla Cross esiteltiin Thaimaassa

Katumaasturi- ja crossover-buumille ei ole näkyvissä loppua, vaikka koronakriisi on koetellut autoalaakin pahasti. Esimerkiksi Toyota on vain lisännyt kierroksia...

Tämä tyylikäs avomallinen Saab 900 S on ikäisekseen loistokunnossa

Siitä on jo melkein vuosikymmen aikaa, kun Saabin tehtaalla viimeisetkin kokoonpanolinjat hiljenivät viimeistä kertaa. Valmistaja ehti kuitenkin työntää markkinoille...

Lotus muistelee legendaarista leffa-autoa – James Bondin tunnetuksi tekemä Esprit S1 poseeraa tulevan täyssähköisen Evijan vierellä

Bond-leffa The Spy Who Loved Me, eli suomeksi 007 rakastettuni sai ensi-iltansa melko tarkkaan 43 vuotta sitten. Autofanit muistanevat...

Kohta niitä taas saa – Ineos Grenadier on kuin alkuperäinen Land Rover Defender, mutta moottorit tulevat BMW:ltä

Alkuperäisen Land Rover Defenderin tuotanto päättyi vuonna 2016 lähes 70 vuoden valmistuksen jälkeen. Tätä nykyä auton täysin uusi seuraaja...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...