“Maailman paras kello” – Casio Duro

Aina valmis. Kestää mitä vain. Maksaa 50 euroa.

Casio Duro

Näin Casio Duron ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten jonkun bloggaajan kokoamalla edullisten sukeltajankellojen listalla. Tutkin silloin, ettei kelloa myydä Suomessa, ja se oli loppu myös eBayn ja Amazonin verkkokaupoista. Arvelin, että sen hankkiminen on liian vaikeaa, ja unohdin koko kellon.

Casio MDV106-1A Casio Duro
Casio Duroa oli vaikea saada muutama vuosi sitten.

Isiltä pojille

Monessa suvussa on tapana antaa kelloja isältä pojalle. Pappani antoi isälleni rannekellon vuonna 1965, kun isä meni armeijaan. Kello on kullattu Leijona. Muistan isän pitäneen tuota kelloa vielä 70- ja 80-luvuilla, kun olin lapsi. Se kuului tavaroihin, joita hän säilytti keittiön sivupöydällä silmälasien ja avaimien lisäksi. Löysin Leijonan muutama vuosi sitten vanhempieni kaapista. Kellon lasi oli rikki ja ranneke poikki. Isä sanoi, että tee sillä mitä haluat. Korjautin ja huollatin kellon. Nyt Leijona on kellolaatikossani, ja käytän sitä perheen juhlissa.

Leijona 17 rubis incablock antimagnetic swiss made
Isän vanha Leijona 1960-luvun puolivälistä.

Kun vanhin poikamme täytti pari vuotta sitten 15, annoin hänelle oman Tissot V8:ni. Hän pitää sitä aika paljon, ja rannekekin on uusittu kerran. Päätin, että annan kellon myös kolmelle muulle pojalle rippikouluikää edeltävänä syntymäpäivänä. Pidän huolen, että kaikilla on kunnon kello aikuisuuden kynnyksellä. Tulee kello sitten käyttöön tai pöytälaatikkoon, olen antanut mahdollisuuden kasvaa kellomieheksi.

Toiseksi vanhin poika sai sukeltajankello Nite Naton viime syksynä. Pidin Niteä työpaikalla treenikassissa. Tarvitsen kuntosalilla vedenpitävän kellon, jotta ehdin olla treenin jälkeen hetken saunassa, mutta ehdin kuitenkin junaan. Treenikellon pitää olla paristokäyttöinen, jotta se on aina valmis. Kun annoin Niten pojalle, vaihdoin treenikassiin TAG Heuer 2000:n.

Nite Nato
Nite Natossa on tritium-valaistut viisarit ja indeksit.

Yksi kvartsikello laatikossa

Kun vein TAG Heuer 2000:n työpaikalle treenikassiin, ei kellolaatikkoon jäänyt yhtään kvartsia eli paristokelloa. Kaikki kellot olivat mekaanisia eli pysähtyvät muutamassa päivässä, jos niitä ei pidä käynnissä. Olin ensin ajatellut, että olen kellojen tosiharrastaja, jos laatikossa on vain mekaanisia kelloja. Kyllähän kännykästä näkee ajan, jos kaikki kellot ovat pysähtyneet. Jäin kuitenkin kaipaamaan paristokäyttöistä TAG Heueria, koska se on hyvä arkikello. Salille piti hankkia toinen kvartsi, joka on vedenpitävä ja edullinen.

Suosittelemme

TAG Heuer 2000 WN1112
TAG Heuer 2000 oli liian rakas jättää pois päivittaisestä käytöstä.

MDV106-1A

Muistin Casio Duron, mutta en muistanut sen mallikoodia enkä edes lempinimi Duroa. Muistin, että kellotaulussa on ehkä delfiinin kuva. Googlasin “Casio dolphin”. Sain tulokseksi turkooseja Casio G-Shockeja ja yhden oikean hakemani kellon kuvan. Eihän siinä taulussa mikään delfiini ole vaan miekkakala. Sain myös ylös kryptisen mallikoodin, jota en edelleenkään muista ulkoa. Hain kelloja virallisella mallinimellä, mutta yhtään hakutulosta ei osunut Suomeen.

Siirryin eBayhin ja Amazoniin. Näistä alkoi löytyä kelloja. Hintahaarukka oli 30 ja 80 euron välillä. Joku yksityinen myyjä pyysi kellosta jopa 150 euroa. Tämä viittaa siihen, että kelloa ei välillä ollut saatavilla.

Casio MDV106-1A Casio Duro
Casio Duron pohjassa ja taulussa on miekkakalan kuvat.

Kaikista halvimmissa Duroissa ei ollut kuljetusta Suomeen. Halvin, jonka löysin kuljetuksella, oli Las Vegasissa ja hinta oli 50 dollaria. Tilasin sen. Kello oli niin halpa, että siihen ei tullut veroa tai tullimaksuja. Kellon mukana ei ollut laatikkoa, joten se mahtui kirjeeseen. Postitus maksoi 12 dollaria, joten koko paketin hinnaksi tuli 62 dollaria. Luottokortiltani veloitettiin 57 euroa.

Kuljetusajaksi luvattiin kolme viikkoa. Kirje tuli kuukaudessa, mutta välissä oli joulunpyhät. Kello oli ehjä ja siinä oli toimiva paristo.

“Maailman paras kello”

Casio MDV106-1A:sta on tullut klassikko, vaikkei sitä ole valmistettu kuin vajaa vuosikymmen. Se on saanut lempinimen Duro, joka tarkoittaa espanjaksi kovaa. Durossa on jotain mystistä, koska sitä ei saa Euroopasta, eikä Casio juurikaan mainosta kelloa. Ensimmäiset merkinnät kellon julkaisusta löytyvät keskustelufoorumeista vuodelta 2011, joten se on tullut niihin aikoihin markkinoille Pohjois-Amerikassa ja Japanissa.

Jotkut sanovat Duroa maailman parhaaksi kelloksi. Se onkin sitä hintaluokassaan. Jos haluat mekaanisen koneiston, voit unohtaa sen. Jos haluat safiirilasin, voin unohtaa sen. Jos kellosi pitää olla Swiss Made, voit unohtaa sen. En keksi mitään muuta kelloa viidenkympin hintaluokassa, jossa on teräskuoret ja joka on sukellusvesitiivis.

Kun kirje tuli Las Vegasista, kiinnitin huomioni kellon keveyteen. Se on hyvä asia, koska pidän kelloa urheillessa. Duro on melko kookas, 44 mm leveä ilman nuppia. Kun vertasin sitä Seiko Turtleeni, Duro vaikutti isommalta. Turtle on 45 mm leveä, mutta sen kehä kuorta kapeampi. Casiossa taas kehä on yhtä leveä kuoren kanssa.

Durossa on tasainen mineraalilasi, joka on vähän koholla. Vierastin joskus mineraalilaseja, koska niitä näkee välillä hyvinkin naarmuisina. Tähän hintaluokkaan ei voi safiiria toivoa, mutta olen myös todennut, että mineraalilaseja on eri tasoisia. Seikon Hardlex on lähes safiirin luokkaa, enkä koskaan saanut Orient Makonikaan lasiin yhtään naarmua. Täytyy toivoa, että tämä lasi on laadukas, vaikka elämän jäljet eivät tässä hintaluokassa haittaakaan.

Casio MDV106-1A Casio Duro
Casio Duron kuoren kyljet ovat peilihiotut ja lasi on hieman koholla.

Kellossa on kuminen ranneke. Se vaikutti ensin vähän heppoiselta, mutta on kuitenkin mukavan tuntuinen. En ole nähnyt missään muussa kellossa hihnan sisäpuolella olevaa hammastusta, joka pitää rannekkeen lenkin paikoillaan. Usein rannekkeen lenkki lähtee vaeltelemaan, mutta tässä se pysyy hyvin siinä, mihin se on asetettu.

Casio MDV106-1A Casio Duro
Casio Duron rannekkeen hammastus pitää lenkin paikoillaan.

Kellon lume on pieni pettymys. Viisarit ja indeksit on luminoitu, mutta ne ovat melko himmeät. Lume ei kuitenkaan katoa kokonaan. Aamulla pimeässä kellon viisareista saa vielä nipin napin selvää.

Kellon koneisto on japanilainen. Se jätättää muutaman sekunnin kuussa. Itse kello on kasattu Kiinassa.

Olen Casio Duroon tyytyväinen. Alle sadan euron hintaluokassa olisi ollut muitakin vaihtoehtoja, mutta halusin kokea tämän lievässä kulttiasemassa olevan kellon. Voin suositella sitä mihin vaan, paitsi pukukelloksi. Kelloharrastuksen ei tarvitse olla kallista. Voisin pärjätä vaikka kahdella kellolla: isän vanha Leijona juhliin ja Duro kaikkeen muuhun.

Casio MDV106-1A Casio Duro
Viisarit heijastuvat Casio Duron kiiltävästä taulusta.

Plussat ja miinukset

+ Sukellusvesitiivis
+ Nerokas ranneke
+ Kevyt
– Himmeä lume
– Jätättää hieman
– Mineraalilasi

Pähkinänkuoressa

 • Merkki: Casio
 • Malli: Duro, epävirallinen lempinimi
 • Mallikoodi: MDV106-1A
 • Valmistusvuosi: noin 2011-
 • Koneisto: kvartsi
 • Kuori: teräs
 • Kuoren halkaisija ilman nuppia: 44 mm
 • Kellon paksuus: 12 mm
 • Lasi: tasainen mineraalilasi
 • Kehä: maalattu, 120 klikkausta vastapäivään
 • Nuppi: ruuvilukittava
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: kumi
 • Hinta: noin 50 euroa

Lue lisää