Laivalla tyyliin

Kaupallinen yhteistyö: Viking Line

Tyylikkääseen elämään viehtyneille on ominaista valita myös matkakohteensa ainakin hivenen aihetta sivuten. Lontoo, Milano, Napoli, Rooma ja Pariisi nähtävyyksineen kutsuvat helposti luokseen, mutta vaativat aikaa ja panostusta – vieväthän jo pelkät lentokenttämuodollisuudet helposti aikaa puolen päivän verran.

Entä jos aikaa onkin vain viikonloppu? Tällöin kannattaa ehkä katsoa lähelle ja miettiä matkustustapaakin rentoutumisen ja laadukkaan ajanvieton kannalta.

Helposti saavutettavaa Tukholmaa pidetään syystäkin miesten tyylin lähimekkana. Kaupungissa on huomattava tarjonta laadukkaita räätäliliikkeitä, asustepuoteja, korkeatasoisia kenkäkauppoja ja pienempien paikallisten brändien myymälöitä. Lisäksi Tukholman Iltaelämä on rikasta ja ravintolatarjonta erinomainen. Tukholmalla on myös yksi uniikki etu – kaupungin voi saavuttaa muutenkin kuin lentäen, lentokenttien pakolliset kuviot välttäen. Tämä on merkittävä etu etenkin silloin, kun aikaa on vain viikonlopun verran.

Päätimme suunnata Tukholmaan laivalla. Ruotsinlaivojen takavuosina syntynyt maine voi kummitella vielä joidenkin mielissä, mutta sen voi jo tänä päivänä täysin unohtaa. Etenkin Viking Linen lippulaivan, Viking Gracen, myötä laivamatkustamisen nykytodellisuus on erittäin korkealuokkainen. Mukavuuden lisäksi laivoissa on muutoinkin huomattavia etuja lentomatkustamiseen nähden. Välittömästi satamasta alkavan lepoloman ohella matkatavaramäärillä ei esimerkiksi ole lentoyhtiöiden tapaisia rajoituksia, joten ostoskärpäsen puraistessa ei tarvitse pidätellä itseään ylikuormaa peläten. Ruokailun suhteen laiva tarjoaa myös enemmän laadukkaita vaihtoehtoja kuin lentokentät ja koneet.

Lähdimme artikkelia varten viikonloppumatkalle perjantai-iltana Viking Gracella. Suunnitelmanamme oli viettää lauantai Tukholmassa ostosten ja hyvän ruoan parissa, olla yö rennosti tasokkaassa hotellissa ja palata sunnuntaina takaisin samalla laadukkaalla laivalla, saapuen illalla levänneinä ja rentoutuneina kotiin.

Hotellimaista mukavuutta

Panostimme myös tavanomaista laadukkaampiin hytteihin – olimmehan lomalla. Seaside double- ja Premium-hytit ovatkin tyyliltään ja tasoltaan kuin täysin varusteltuja, laadukkaita hotellihuoneita. Siinä missä tavanomaisia hyttejä käytettäneen pääasiassa nukkumiseen, tilavammissa ikkunallisissa hyteissä on aidosti miellyttävää myös oleskella ja viettää rennosti aikaa minibaarin antimia nautiskellen. Premium- ja Seaside double-hyttien mukavissa ja leveissä parivuoteissa myös nukkuu yönsä huomattavasti normaalia hyttiä miellyttävämmin. Vuoteet ovat mukavat ja riittävän suuret myös hieman tavanomaista pidemmälle nukkujalle. Viking Gracella myös moottorien tärinä on tavallista vaimeampaa eikä suuri laiva keinu valtaisasti. Korkeamman hyttiluokan valinneille myös laivaan saapuminen on erillisten sisäänkäyntien ja lyhyempien jonojen ansiosta tavanomaista miellyttävämpää ja joutuisampaa. Hyttien sijainti ylemmillä kansilla takaa myös laivan kaikkien palveluiden helpon saavutettavuuden sekä hiljaisen ja rauhallisen ympäristön.

Suosittelemme

Viking hytti 001

Luotettavat laivaklassikot

Menomatkalla päätimme tutustua laivamatkailun klassikoksi muodostuneeseen buffet-illalliseen Aurora-ravintolan tyyliin. Viking Gracen buffet tarjosikin maistuvuudesaan ja laadussaan mainion yllätyksen myös herkkusuulle, samalla nostaen odotuksia paluumatkalle valittua Oscar à la Carte -ravintolaa kohtaan.

Buffet käsittää erilliset tarjoilualueet kylmille alkupaloille, lämpimille pääruoille sekä jälkiruoille, juustoille ja leiville. Myös lapsille löytyy oma pöytänsä. Kaikki tarjottavat ovat tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista valmistettuja ajankohtaisia herkkuja. Pääosassa ovat erilaiset kalat, äyriäiset, mäti sekä muut merelliset herkut mutta lihan ystäviäkään ei missään nimessä ole unohdettu. Pöydästä löytyy aina paistia sekä sekä vaihtuvia erikoisuuksia ja tietenkin myös maittavia salaatteja ja muita lisukkeita. Jälkiruokapöydästä löytyy tyypillisesti useita erilaisia kakkuja, jäätelöitä sekä vaihtuva valikoima juustoja, hilloja ja hedelmiä. Palan painikkeeksi voi nauttia viiniä, siideriä, olutta tai alkoholittomia virvoitusjuomia makunsa mukaan.

Buffetpöytien antimista Jussi mieltyi erityisesti tarjolla olleisiin kylmiin ja lämpimiin lihoihin sekä sesongin tuoreeseen herkkuun, rapuihin. Anu puolestaan nautti kaikkein mieluiten erilaisia mätejä asiaankuuluvine lisukkeineen sekä runsaasti jälkiruokapöydän antimia, kuten kakkuja, jäätelöitä ja macaron-leivoksia. Jussi tutustui jälkiruokien osalta juustopöydän tarjontaan, todeten sen mukavan laajaksi ja suunmukaiseksi.

Viking002

Viking003

Viking ruoka 004

Buffetin tarjontaa on helppo kehua – odotuksemme ylittyivät. Oikeastaan ainoa kehittämisehdotuksemme kohdistuu ruokajuomavalikoimaan. Koska tarjolla on vahvoja lihamakuja sekä täyteläisiä, rasvaisia kaloja, sopisi tumma stout- tai ale-olut erinomaisesti näiden seuraksi. Tumma olut sopisi mukavasti myös suklaisten jälkiruokien sekä juustojen kumppaniksi.

Merellisen buffet-illallisen jälkeen siirryimme tutustumaan Vogue-yökerhon ohjelmaan sekä baarin oivasti valmistettuihin cocktaileihin. Klassikko-cocktailien lisäksi tutustuimme myös laivan omaan ajan mukaiseen listaan, eivätkä kummatkaan tuottaneet pettymystä. Yläkerran  erinomaisen drinkkibaarin lisäksi alakerrasta löytyy laaja kevyiden janonsammuttajien sekä mallasjuomien valikoima. Yökerhon keskipiste eli esiintymislava, on suuri ja joka puolelta erinomaisesti seurattavissa. Jokailtaiset viihde-esitykset ovat laivan tyyliin sopivia, keveähköjä ja laadukkaita, ja vaihtelevasta ohjelmistosta löytynee jokaiselle jotakin.

Jussi päätti tapansa mukaan kokeilla lempijuomiaan, Old fashionedia ja Dry martinia. Cocktailien maut olivat kohdallaan ja saivat aikaan tyytyväistä virnistelyä. Hedelmiä, tosin, annosteltiin juomiin hivenen liiankin kanssa. Vaikka tämä ei sinällään ole virhe, klassikkojuomien yksinkertaisuus periaatteessa vaatii herkempää lähestymistä. Risteilytunnelmaan sopivissa paratiisihenkisemmissä cocktaileissa runsaampi kimara on kuitenkin taatusti paikallaan. Anulle löytyi oivallisia illanviettojuomia Vogue-yökerhon baarin monipuolisista viinivalikoimista. Erityisesti kuohuviinien ja samppanjoiden runsas osuus ilahdutti, sopivathan ne mitä mainioimmin juhlajuomiksi.

Viking005

Tyylimatkaajalle sopiva Tukholma

Vaikka yöunet jäivät illanvieton vuoksi hieman aiottua lyhyemmäksi, hyvitti mukavassa ja rauhallisessa hytissä hyvin nukuttu yö tilannetta mainiosti. Laivalla on tietenkin mahdollista nauttia aamuisin runsas buffet-aamiainen ennen maihinnousua, mutta juhlimaan innostuneet Tyyliniekat päättivät kuitenkin tällä kertaa hieman pitkittää yöuniaan ja etsiä aamiaispaikan Tukholmasta.

Tukholmaan saavuttuamme kävelimme rantaa pitkin hotellillemme jättämään matkatavarat ja siitä vanhaan kaupunkiin nauttimaan aamiaista. Aamiaisen jälkeen oli vuorossa tutustuminen Tukholman kattavaan tyyliliikevalikoimaan (palaamme Tukholman tarjontaan toisen artikkelin muodossa). Liikkeiden ohella kaupungin kahvila- ja ravintolatarjonta on erinomainen, eikä herkkusuiden tarvitse tinkiä mieltymyksistään. Etenkin illallispaikaksi valitsemamme erinomainen, Lilla Essingen-saarella sijaitseva Michelin-tähditetty Lux Dag för Dag jäi mieleen lähialueiden raaka-aineista valmistettujen, erittäin taidokkaiden annostensa myötä. Suosittelemme ravintolaa lämpimästi!

Viking006

Varhaisen hotelliheräämisen jälkeen oli aika taas palata laivaan. Unenrippeet karisivat mukavasti silmistä Oscar à la Carte -ravintolan erinomaista, kuohuviinin ja elävän musiikin kera tarjottua, monipuolista aamiaista nauttien. Samalla kelpasi ihailla ikkunoista näkyvää saariston kauneutta. Oscar à la Carten loistava aamupalakattaus sisältää niin suolaiset kuin makeatkin leivonnaiset, perinteiset lämpimät aamiaisannokset munista makkaroihin sekä runsaan valikoiman tuoreita leipiä, levitteitä, kalaa, leikkeleitä, vihanneksia ja tietenkin kahvia. Jussi löysi Oscar ala Carten aamiaispöydästä erinomaiset proteiinirikkaat liha- ja kalaruoat. Anu puolestaan keskittyi tyytyväisenä pariisilaistyyppisiin aamiaisherkkuihin eli erilaisiin makeisiin leivonnaisiin, maitokahviin ja tuoreisiin hedelmiin.

Kylpylämaailma Welness Spa ja tax freen houkutukset

Havaitsimme käytännölliseksi ottaa korkealuokkainen hytti myös paluumatkalle lepäilyä varten, vaikkei hytissä paluumatkalla enää yövytä. Olimme päättäneet omistaa sunnuntaipäivän kokonaisuudessaan rentoutumiselle joten aamiaisen jälkeen ohjelmassa oli rentouttavia hoitoja laivan Wellness Spa-osastolla.

Viking Spa 007

Vaikka kauneussalongissa istuminen voi kuulostaa epämiehekkäältä, on valikoimissa perinteisten kasvohoitojen lisäksi myös hoitoja jotka rentouttavat erinomaisesti kävelyntäyteisen ostospäivän jälkeen. Esimerkiksi käsien ja jalkojen kuorinta ja kevyt hieronta on jopa pienet päivänokoset kirvoittava kokemus. Kokeileminen ja pieni nautinnonhalu ovatkin hyvä asenne tyylimatkailijalle melkein mitä tahansa ajatellen – miellyttäviä asioita on turha jättää vain naisten “omaisuudeksi”. Hoitojen lisäksi Wellness spa-osastolla on tietenkin mahdollisuus myös saunomiseen ja kylpemiseen kuumissa altaissa sekä viilentävä lumiluola, joten jokainen matkailija löytää varmasti itselleen sopivan tavan rentoutua. Hoitoja varten asuksi riittää rento, kaulaa peittämätön oloasu, jonka hihat ja lahkeet on helppo kääriä. Mikäli sauna- tai kylpyläpalvelut ovat mieleen, mukaan kannattaa varata myös uima-asu.

Jussi kokeili Complete Hand & Foot Spa -nimistä 50 minuutin käsi- ja jalkahoitoa, johon sisältyi käsien ja jalkojen kuorinta ja kosteuttaminen sekä ennen kaikkea rentouttava ja vetreyttävä hieronta. Anu valitsi hoidoista Sacred Nature kasvohoidon, jossa kasvot kuoritaan ja kosteutetaan hoitolan omilla hoitavilla ja aromaattisilla tuotteilla. Kuorinnan ja kosteutuksen lisäksi sekä kasvot, kädet että jalat hierotaan kevyesti. Hoitojen aikana lepäillään mukavasti hierontapöydällä kuumien pyyhkeiden alla rauhallista musiikkia kuunnellen. Kokonaisuus on siis paitsi hoitava, myös erittäin rentouttava. Wellness spa sopii siis erinomaisesti korostamaan risteilyn lomamaista luonnetta.

Hoidot olivat aamiaisen jälkeen peräkkäin, molempien kestäessä noin tunnin. Kummallekin jäi näin vuorollaan noin tunnin verran rauhallista lekotteluaikaa hytissä. Aamupäivänokoset olivatkin mitä erinomaisin tapa varmistaa rentoutuminen ja virkistynyt olo iltapäivän rientoihin sekä ostoksiin valmistauduttaessa.

Vierailu tax free -myymälässä on monille laivamatkan perimmäinen tarkoitus. Vaikka tyylimatkailija hoitaakin ostoksensa pääosin maissa, ei laivaostosten edullista houkutusta käy kieltäminen. Viking Gracen poikkeuksellisen upea, 1600 neliömetriä kattava Shopping World vie tutun kaavan askelen aiempaa pidemmälle. Liike on avara, hyvin järjestetty ja tunnelmaltaan luksusta henkivä. Tuoksujen ja alkoholijuomien loistavien valikoimien lisäksi vaate- ja asustevalikoima on huomattavasti kattavampi kuin muilla Itämeren laivoilla. Yllätyksenä valikoimista löytyivätkin esimerkiksi tyylipiirien viime aikoina suosimat Superga-tossut.

Oscar a’la Carte – laaturavintola merellä

Ateriointi Oscar a’la Cartessa muodostui pienen väärinkäsityksen myötä hivenen aiotusta poikkeavaksi. Etukäteen alkupaloiksi varattu äyriäislautanen osoittautuikin valtavaksi määräksi merellisiä herkkuja lisukkeineen – kokonaiseksi äyriäisvadiksi. Neljällekin riittävä määrä ei kuitenkaan haitannut, koska jokainen vadin merenelävä osoittautui vastustamattoman herkulliseksi ja tuoreeksi.

Viking Oscar Ruoka 008

On suoraan myönnettävä, että ruoan laatu yllätti jälleen positiivisesti, vaikka Grace oli jo tähän astikin määritellyt risteilykokemuksen uudelleen. Itse ruoka, sen esillepano sekä raaka-aineet kilpailivat mielestämme tasapäisesti maissa sijaitsevien laadukkaiden ravintoloiden kanssa.

Vaikka äyriäisvati jättikin meidät jo hyvinsyöneen tyytyväiseen tilaan, jatkoimme ateriaa seuraavaksi varsinaisella pääruualla, eli rustiikkiseen tapaan valmistetulla riekolla. Annoksen klassisesta tyylistä huolimatta valmistuksessa oli vältetty riista-annosten yleinen tylsyys, makuyhdistelmän ollessa oivaltava.

Aterian päätti kevyt marjaisa jälkiruoka, joka sopi erinomaisesti raskaamman annoksen vastapainoksi. Tyrnin ja karpalon herkät maut olivat keskenään erinomaisessa tasapainossa, sokerimäärän ollessa maltillinen ja marja-aromeille tilaa antava.

Viking Oscar Ruoka 009

Viking Oscar jalkiruoka 010

Palan painikkeeksi meille ehdotettiin pullollista samppanjaa, miekalla avattuna. Tartuimme mielihyvin tarjoukseen! Miekka-avaus on harvinainen nähtävyys ja loi aterialle juhlallisen hengen. Haluamme erityisesti kiittää Oscar a’la Carten tarjoilijaamme Kicki Sakssonia sekä miekka-avauksesta että loistavasta asiakaspalvelusta, joka teki ateriointielämyksestämme unohtumattoman.

Viking Oscar Samppanja 011

Kiireettömän ruokailun jälkeen laivamatkaa oli vielä pari tuntia jäljellä. Aikaa oli siis juuri sopivasti lasillisille Oscar a’la Carten vieressä sijaitsevassa tyylikkäästi sisutetussa Seamore-samppanjabaarissa.

Viking Grace Cocktail 012

Saavuttuamme Turun satamaan laivasta poistui rentoutunut kaksikko. Laivan palvelut, ravintolat ja rentoutumismahdollisuudet olivat kattavuudessaan erittäin tyydyttäviä ja olo olikin aivan kuin pidemmänkin loman jälkeen. Parempien hyttien myötä myös poistuminen laivasta oli sujuvaa eikä tungoksesta ollut tietoakaan.

Viikonloppuloman toimiva resepti

Havaitsimme etenkin Gracen matkallamme huomattavasti ennakko-oletustamme korkeatasoisemmaksi kokemukseksi. Hotellihuonetasoiset, hiljaiset, siistit ja erittäin miellyttävät hytit saivat olon leppoisaksi ja erinomaisen ruoan myötä matkan lomamaisuus korostui entisestään. Henkilökunnan tasokkuus ja ystävällinen palveuasenne jäivät aivan erityisesti mieleen. Kautta linjan jatkunut korkea osaaminen ja paneutuminen tehtäviin, olipa kyse cocktailien valmistamisesta tai samppanjapullon avaamisesta miekalla, toi matkaan aivan erityisen tunnelman. Matkustajat todella huomioitiin kaikessa.

Jos tavoitteena on viettää miniloma, ei laivamatkailua parempaa valintaa voi oikeastaan tehdä. Matkan ollessa jo itsessään lomaa saa lyhyemmästä arjesta irroittautumisesta paljon enemmän irti.

Viking Grace on vastikään saanut uudistuksia palveluihinsa ja sisustukseensa entistäkin paremman risteilykokemuksen takaamiseksi. Tyyliniekka suosittelee lämpimästi tutustumista tähän rentouttavaan tyylimatkailun muotoon!

Kiitämme Viking Lineä mahdollisuudesta tutustua Viking Graceen tyylilomailun merkeissä!

 

Huomioita

  • Oli kyseessä risteily tai reittimatka, hytteihin panostaminen tekee matkasta loman
  • Laadukkaat ravintolat ja esim. kylpyläpalveluiden käyttäminen tuo matkaan luksusta
  • Tax free -myymälän valikoima on Gracella suurempi kuin muilla laivoilla
  • LNG-polttoaine tekee Gracella matkustamisesta ekologista
  • “Päivä Tukholmassa” -risteilyllä laiva vaihtuu meno- ja paluumatkalla, joten täyden Grace-kokemuksen vuoksi on Tukholman-hotelliyö suositeltava

Teksti: Jussi Häkkinen, Anu Rautalin
Kuvat: Anu Rautalin, Jussi Häkkinen
Pääkuva: Viking Line

 

Lue lisää