MAINOS: Fosto

Suomalaisia design-valaisimia

Laine G3 ja Laine V38 – Hauten pysäyttävä charmi

Suomalaisen kellotaivaan nouseva tähti Torsti Laine julkaisee kaksi uutta mallia Laine G3 ja  Laine V38, jotka siivittävät nuoren kellotalon nousua kohti haute horlogerien terävää kärkeä.

Yksi suomalaisen kellomaailman kovimmista nimistä haute horlogerien näkökulmasta on vuonna 2014 Walter Lange Watchmaking Excellence -palkinnon opiskeluaikanaan voittanut Torsti Laine. Tuon jälkeen mikromekaniikkaa opiskelleen Laineen tie vei nopeasti yhteistyöhön A. Lange & Söhnen ja Kari Voutilaisen kaltaisten kelloalan jättiläisten kanssa.

Vuonna 2015 Laine perusti oman yrityksen Le Locleen, joka on monien sveitsiläisten suurmerkkien kuten Tissot’n, Zenithin ja Ulysse Nardinin kotikaupunki. Yritys niittää mainetta nimellä Laine Watches. Jos Suomesta lähtee Le Locleen valmistamaan kelloja, silloin tulee lunastaa kaikki ne odotukset, mitä sveitsiläiselle kellolle asetetaan. Laine Watches läpäisee kokeen kirkkaasti.

Siihen nähden, että yritys on ollut olemassa vasta kuusi vuotta, kellot ovat saavuttaneet nopeasti pienen mutta arvovaltaisen harrastajakunnan suosion käsin viimeisteltyjen artesaanikellojen kategoriassa. Uusimmat tulokkaat piirtävät saman suuntaista viivaa Laine Watchesin kehityksestä. Ei ihme että jotkut povaavat hänestä seuraavaa Kari Voutilaisen kaltaista kelloalan suurnimeä.

Torsti Laineen kellot ovat tulleet tunnetuiksi etenkin korkean viimeistelyasteen kelloistaan, joissa monessa juuri taulu on keskipisteessä. Alkuaikojen yhteistyö naapurilaaksossa sijaitsevan, Kari Voutilaisen omistaman Comblémine-taulupajan kanssa on tuottanut hedelmää. Nykyisin Laineen kellotaulut valmistetaan täysin inhouse, laadun hipoessa taivaita.

Suosittelemme


Laineen kellotaulut ovat guilloche-taidonnäytteitä.

Laine Watches tunnetaan maailmalla myös perinteitä kunnioittavista käsintehdyistä guilloche-tauluista, jotka ovat naapurikylän vanhan mestarin omin käsin sorvaamia. Suomesta guilloche-sorvin käyttö lienee jo tyystin kadonnut, mutta sveitsiläisen kellonsepäntaidon ydinalueella taito on vielä säilynyt ja toivottavasti oppi tarttuu myös eteenpäin.

Yksi Laine Watchesin tunnuspiirteitä on ollut kustomoitavuus. Kelloissa on tarjolla useita eri kombinaatioita taulun viimeistelyyn, osoittimiin, indekseihin ja jopa koneistojen viimeistelyyn. Laineen kellot ovat todellakin uniikkeja, eikä toista samanlaista välttämättä koskaan valmisteta.

Laine Watchesin uudet mallit ovat lähes hengen salpaavan tyylikkäitä, mutta samalla kohtuuhintaisia haute horlogerien edustajia. Näissä kelloissa on sitä jotakin, joka saa rahan polttamaan taskuissa.

Pitkälle yksilöitävät Laine G3 ja GG3

Laine G3 silver dial blue strap
G3 ja hopeinen guilloche

Laineen yksi ensimmäisistä mallistoista oli Gelidus, latinan huurretta tarkoittavan sanan mukaan nimetty kello. Sen taulua koristaa hienovarainen ja häpeilemättömän upea huurrepinta. Nyt Gelidus on päässyt kolmanteen versioon, eli Laine G3 (Gelidus). Gelidus 3:n on mahdollista yhdistää guilloche-yksityiskohtia.

Kello on jaettu kolmeen eri graafiseen elementtiin, keskustaan, ulkokehään ja pikkutauluun, jossa on oma sekuntiosoittimensa.  Näihin voi valita haluamansa tekstuurin kolmesta eri guilloche-kuvioinnista, huurrepintaan sekä rouheaan ‘Moonfrosting’-nimellä kulkevaan tekstuuriin jossa on hieno valon ja varjon kontrasti. Nämäkin luonnollisesti saatavila eri väreissä.

Moonfrosting-tekstuuri luo hienoa kontrastia

Kolmantena pintamateriaalivaihtoehtona on kellon keskustaan saatavilla oleva, Muonionalusta-meteoriitista valmistettu pinta, jossa on näkyvillä nk. Winmanstätten-kuvioita jotka syntyvät meteoriitin jäähtyessä miljoonia vuosia. Uniikissa kellossa uniikki pinta.

G3 meteor and moonfrosting
Meteoriitin Winmanstätten-kuviot ovat taatusti uniikit

Kellossa on valkokultaiset Breguet-numeraalit, joiden värin pääsee valitsemaan valkokullan tai sinisen PVD-pinnoitteen väliltä. Osoittimien ja rannekkeiden värivaihtoehtoja on niin ikään lukuisia. Erilaisia koneiston pohjan koristeluita on valittavissa klassisesta huurrepintaisesta aina abstraktiin koristekalligrafiaan ja koneiston pinnoituksen voi valita keltakullan, ruusukullan ja rodinoinnin väliltä. Laine Watches ottaa kustomointimahdollisuudet tosissaan.

‘Calligraphy’-kaiverrettu koneiston pohja

Laine G3:sta on saatavilla myös Laine GG3, jonka nimen toinen kirjain tulee guillochesta. Laine GG3 on kokonaan guilloche-sorvatulla taululla varustettu painos G3:sta. Jälleen kerran valittavana on usempaa erilaista guilloche-kuviointia jokaiseen elementtiin, jolla taataan että toista samanlaista kelloa ei tule vastaan joka päivä.

Laine GG3 guilloche dial

Koneistona Laine G3:ssa ja GG3:ssa on ETA/Unitas 6498-pohjainen manuaalikoneisto, joka on Torsti Laineen toimesta pitkälle modifioitu. Alusta asti Laine Watchesin pajalla valmistettuja ja viimeisteltyjä osia. Peilihiottuja pintoja ja viisteitä, säteittäistä satiinihiontaa ja lukemattomia työtunteja.

Koneiston osia on korvattu rakkaudella käsin viimeistellyillä osilla siinä määrin runsaasti, että Laine Watches on nimennyt kaliiperin omakseen tunnuksella LA18.1 ja siitä irtoaa 18000 A/h (2,5hz) käyntitaajuudella 50 tuntia käyntivaraa.

G3 signature movt in case
‘Signature’-koristeltu koneiston pohja

Pähkinänkuoressa

  • Valmistaja: Laine Watches
  • Malli: Laine G3 ja Laine GG3
  • Koneisto: LA18.1 (pohjautuu ETA/Unitas 6498 -kaliiperiin)
  • Käyntitaajuus: 18000 A/h (2,5hz)
  • Käyntivara: 50 tuntia
  • Kuori: Teräs
  • Kuoren halkaisija: 40,5 mm
  • Paksuus: 11,3 mm
  • Lasi: Safiiri
  • Lugiväli: 20 mm
  • Vesitiiviys: 30 m (3 ATM)
  • Taulu: erittäin pitkälle kustomoitavissa
  • Ranneke: vaalea sininen/tumma sininen/ruskea/musta krokotiilinnahka tai sininen /harmaa/ruskea/vaalea italialainen Babele-nahka
  • Hinta: valinnoista riippuen 8.500 – 9.800 CHF eli sveitsin frangia (noin 7.700 – 8.900 € + alv)
  • Saatavuus: suoraan Sveitsistä tilaamalla

 

Sirompikokoinen automaatti – Laine V38

V38 ja babele-hihna
V38 ja kangasta muistuttava babele-hihna

Gelidus-kellon alunperin taskukelloihin tarkoitettu ETA/Unitas 6498 -kaliiperi sanelee kellolle verrattain suuren koon. Vaikka Laine G3 ei 40,5 millimetrin koollaan ole nykytrendin mukaan poikkeuksellisen kookas, moni pitää silti enemmän pienemmästä kellosta. Laine Watches on nähnyt tässä mahdollisuuden, sillä vaihtamalla pois ETA/Unitas-koneistosta pienempään, kellosta saadaan klassisemman kokoinen. Samalla voidaan nostaa koneiston profiilia hieman.

Laine V38 on nimensä mukaisesti halkaisijaltaan 38 millimetriä. Tämän saavuttamiseen kellossa on käytetty Vaucherin VMF5401-automaattikoneistoa. Siinä missä muutamat koneistovalmistajat kuten ETA, Sellita ja Soprod hallitsevat koneistomarkkinoita entryl eveliltä high-endiin, Vaucher Manufacture Fleurierin valmistamat koneistot myydään skaalalla joka alkaa high-endistä ja siirtyy nopeasti haute horlogerien puolelle ja tavallisten kuolevaisten ulottumattomiin.

V38 ja musta ‘moonfrosting’

Vaucherin koneistoja käyttävät mm. Hermes, Richard Mille, Corum, Baume & Mercier, Fabergé ja Parmigiani Fleurier, jonka perustama koneistopaja on kyseessä. Vaucher Manufacture Fleurierin tehtaalta saa valmiita koneistoja, joiden viimeistelyaste on valmiiksi haute horlogerien vaatimalla tasolla. Laine V38:ssa oleva koneisto on Vaucherin korkeimmalla mahdollisella viimeistelyasteella.

V38 signature koristeltu koneisto
Laine V38 ja ‘signature’ kaiverrettu mikroroottori

Lista viimeistelystä on musiikkia kellofanaatikon korville. Côtes de Genève-koristellut rodinodut sillat, kaksivärinen kaiverrus, timanttikiillotetut viisteet ja upotukset. Tähänkin listaan Laine Watches tuo vielä oman kädenjälkensä kaivertamalla volframista valmistetun vetopainon asiakkaan valitsemalla koristelulla nostaen sen laadun entistä korkeammalle hauten puolelle.

Vaucherin koneistosarjoissa on aina joku tietty ominaisuus päällimmäisenä. Katalogista löytyy niin perpetuaalikalenteria, kuunvaihekomplikaatiota kuin täysiveristä tourbilloniakin. Tässä 5400-sarjassa ideana on sen ohuus. Koko VMF5401-kaliiperi on ainoastaan 2,6 millimetriä paksu mikroroottorin nimellä kulkevan vetopainon ansiosta. Sen lisäksi koneistossa on tukku ominaisuuksia, joita ei kuolevainen kellotoimittaja osaa kääntää suomeksi koska termejä tarvitsee niin harvoin suomalaisessa kellomediassa käyttää.

VMF5401 koneiston ansiosta kello on kuitenkin vain 9 millimetriä paksu. Sen käyntitaajuus on G3:a korkeampi 21600 A/h (3hz) ja se siivittää kellon 48 tunnin käyntivaraan. Laine V38 on saatavilla samoilla koristeluoptioilla kuin G3 ja GG3, mutta pienemmän kokonsa ja vaikuttavan koneistonsa ansiosta tämä kello nousee entistä ylemmän laadun askelmilla.

V38 ja moonfrosting taulu
V38 ja ruusukultainen ‘moonfrosting’

Pähkinänkuoressa

  • Valmistaja: Laine Watches
  • Malli: Laine V38
  • Koneisto: VMF5401
  • Käyntitaajuus: 21600 A/h (3hz)
  • Käyntivara: 48 tuntia
  • Kuori: Teräs
  • Kuoren halkaisija: 38 mm
  • Paksuus: 9 mm
  • Lasi: Safiiri
  • Lugiväli: 20 mm
  • Vesitiiviys: 30 m (3 ATM)
  • Taulu: erittäin pitkälle kustomoitavissa
  • Ranneke: vaalea sininen/tumma sininen/ruskea/musta krokotiilinnahka tai sininen /harmaa/ruskea/vaalea italialainen Babele-nahka
  • Hinta: valinnoista riippuen 9.400 – 10.900 CHF eli sveitsin frangia (n. 8.400 – 9.900€ +alv)
  • Saatavuus: suoraan Sveitsistä tilaamalla

Lue lisää