Kuukauden koru: Laura Bruunin Spring Ice

Vuoden koru 2019 –ehdokas

Harvoin koruihin saa vangittua jotakin herkkää, ilman imelää söpöilyä – erityisesti kun kyseessä on näyttävät korut. Laura Bruunin Spring Ice -koruissa on läsnä jään massiivisuus ja voima, mutta myös herkkyys ja haavoittuvuus. Koruissa on jäämaisen ulkomuodon lisäksi tuotu luonnonelementti mukaan kuviontiin, joka on tehty fotoetsaamalla. Koruissa harvemmin käytetty tekniikka viimeistelee kokonaisuuden ja vie mukanaan jääkuningattaren valtakuntaan.

Laura Bruunin Spring Ice -koruissa on vangittu jään henki ja olemus.

Luovuuden pursuaminen tuo intoa kokeilla uutta

Laura Bruun on ollut jo lapsesta pitäen hyvin luova ja tuonut luovuuttaan esiin hyvin monella tapaa. Laurasta kuitenkin tuntui, että hän ei ollut löytänyt itselleen sopivaa materiaalia luovuuden tulkinnan välineeksi. Hän päätyi metallien pariin metalliartesaanin opinnoissa ja omien sanojensa mukaan hurahti tielle kohti jalometalleja sekä koruja. Näin luovuuden matka kääntyi polulle, jonka vuoksi saamme nyt Lauran Spring Ice -koruja ihastella.

Spring Ice -koruissa on hopean lisäksi kuutiollisia zirkonioita.

Koulutukseltaan Laura on diplomigemmologi ja hän ja opiskelee korumuotoilua viimeistä lukuvuotta  Lahden Muotoiluinstituutissa. Laura toteaa muotoilukoulutuksen antavan hänen luovuuden pursuilulle ryhtiä ja raamitusta. Opinnot ovat tuoneet näkemystä muotoiluun myös korualan ulkopuolelta ja inspiroineet avarakatseisesti muun muassa materiaalikokeiluihin.

Luonnosta koruihin massiivisuutta ja lempeyttä

Luonnosta on muodostunut Lauralle tärkeä luovuuden lähde, joka näkyy myös Spring Ice-koruissa. Hän on aina ollut lapsenmielinen ja hän tykännyt ihmetellen tutkia kaikkea ympärillään. Luonnosta Laura haluaa tuoda havaitsemiaan muotoja ja yksityiskohtia, jotka ovat ikiaikaisia ja omalla tavalla pysyviä, ja modernisoida piirteitä koruihinsa. Hänen design-filosofiassa luonnon jylhyys ja voimakkuus sekä kauneus ja lempeys yhdistyvät. Tämä ajatus näkyy myös Spring Ice -mallistossa, jossa on samaan aikaan näyttävyyttä, mutta myös sanoinkuvailematonta herkkyyttä. Lisäksi koruihin tuo maagisuutta kulmikkuus, joka kuitenkin on tunnelmaltaan pehmeää. Koruissa on rosoa, mutta ne tuntuvat selkeästi harkituilta.

Spring Ice-sormuksessa on esillä luonnon massiivisuus materiaalipaksuutena.

Lisäksi Lauran leikkimielisyys näkyy korujen ilmeessä. Vaikkakin hän toteaa luonnon epäsymmetrisyyden ja epätäydellisyyden olleen vahva ohjenuora myös Spring Ice -koruissa, näkyy niissä myös kokeilunhalu ja totisuuden karistaminen. Luonnossakaan mikään ei ole täysin samanlaista keskenään ja tätä ajatusmaailmaa hän halusi tuoda koruihinsa. Siksi muun muassa korvakorut eivät ole toisilleen symmetrinen pari. Punaista lankaa omalla tavallaan täydentää se, että kaikki Lauran korut ovat käsintehtyjä ja näinkin ne ovat uniikkeja.

Luonnon epäsymmetrisyys näkyy myös Lauran koruissa: Spring Ice -korvakoruissa vain toisessa on kivi.

Spring Ice -koruissa kukkii talviaamujen jääkukat kuvioissa ja kivissä

Spring Ice -korut ovat saaneet inspiraationsa nimensä mukaisesti jäästä, jonka Laura on halunnut vangita koruihin niin olemukseen kuin kuvioon. Korujen pinta on kuin pakkaskukat ikkunassa talviaamuna.  Korusarja sai alkunsa tekniikka- ja materiaalikokeiluista. Korujen kuviointi on tehty fotoetsaamalla. Valokuvausta harrastava Laura halusi hyödyntää pimiötyöskentelyn tekniikoita myös koruihin. Korujen pintaan Laura on jäljentänyt jään pinnasta otetun valokuvan, joka on valotettu ja kehitetty hopealle.

Suosittelemme

Hopeakorujen kuviointi on tehty fotoetsaamalla.

Tekniikkana fotoetsaus onkin koruissa harvinaisempi. Se tuo koruihin selkeästi erottuvan ilmeen ja uuden, raikkaan tuulahduksen. Tämä on tervetullutta uudenlaista ideaa korumuotoiluun sekä uuden sukupolven koruihin. Tekniikan hyödyntäminen ei kuitenkaan vaikuta korujen käytettävyyteen vaan koruja voi käyttää ja huoltaa aivan normaalien hopeakorujen tapaan.

Kuutiolliset zirkoniat kimmeltävät jää tavoin.

Hopean lisäksi Spring Ice -koruissa on materiaalina korukiviä. Laura erityisesti halusi, että kivet ovat kirkkaita ja sädehtiviä kuin keväinen jää, johon aurinko säteilee. Kivet ovat kuutiollisia zirkonioita, jotka ovat synteettisiä kiviä. Kivet ovat vastuullisesti ja eettisesti helppo valinta sekä ystävällisiä myös lompakolle. Lauran käyttämä hopea on 75 prosenttisesti kierrätettyä.

Spring Ice -korusarjassa on korvakorut, rannekoru ja sormus

Spring Ice -sarjaan kuuluvat korvakorut, rannekoru sekä sormus. Sarja tuntuu Laurasta lähes täysimittaiselta, mutta laattamaisen rintakorun tekeminen sarjaan Lauraa kuitenkin vielä houkuttaa. Itse mielelläni sarjassa rintakorun näkisin, sillä se olisi näyttävä lisä jakkuun korvakorujen kanssa käytettäväksi, mutta myös mielenkiintoinen lisä ja variaatio juhla-asunkin koruihin.

Korvakorujen ja sormuksen lisäksi, Spring Ice -sarjassa on rannekoru.

Korvakorut ovat kuin jäälautat, jotka lipuvat veden pinnalla keväällä vesien sulaessa. Korut kuvaavat myös jään voimaa muokaten maisemaan liikkuessaan. Luonnosta inspiroituneena korvakoruissa epäsymmetrisyys on tärkeä tulkinnan tapa, josta itse pidän paljon. Spring Ice -korvakoruissa esimerkiksi vain toisessa korvakorussa on kivi, joka tekee koruista heti rohkeammat ja mielenkiintoisemmat. Rannekorussa Laura halusi tuoda esiin epäsymmetrisyyttä vieläkin enemmän. Lisäksi rannekoruun hän ilmensi myös jään massiivisuutta ja voimakkuutta enemmän.

Näyttävä rannekoru sopii rohkealle pukeutujalle.

Sormuksessa Laura jatkoi ajatusta jään massiivisuuden kuvaamisesta. Kestikin aikaa ennen kuin Laura löysi sopivaksi ratkaisun sormukseen samanlaiseen massiiviseen tunteeseen, koska koruna sormus on yleensä kuitenkin pienikokoinen. Massiivisuus näkyykin sormuksessa sen materiaalipaksuutena, joka on huomattavasti reilumpi kuin esimerkiksi korvakoruissa tai rannekorussa. Tunne tulee esiin erityisesti sormusta käytettäessä. Ensin itsestäni sormus omalla tavallaan tuntui erikoiselta erilaisen materiaalipaksuutensa vuoksi, mutta toisaalta valinta tuntui samaan aikaan jotenkin oikealta ja luontevalta – jo ennen kuin kuulin Lauran taustoituksen, siitä miten halusi sormukseen massiivisuuden tunteen luoda.

Materiaalipaksuudet ovat osa Lauran tulkintaa jään massiivisuudesta ja voimasta. Sormuksen materiaali on paksumpaa kuin muissa sarjan koruissa.

Jäiset korut houkuttelevat seireenin lailla niin arkeen kuin juhlaan

Laura kuvailee rannekorua rohkean pukeutujan koruksi. Olen samaa mieltä. Suurikokoinen koru vaatii kantajaltaan itsevarmuutta ja korua ei olekaan tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön hillityksi ja huomaamattomaksi vaan katseenvangitsijaksi esimerkiksi juhlaan ja tärkeisiin hetkiin.

Korvakorut puolestaan kuiskailevat aamuisin nimeäni ja houkuttelevat nauttimaan niistä myös arkena. Vaikka korvakorut saattavat olla arkeen joillekin liian isot, omasta mielestäni juuri niiden pehmeys ja herkkyys sovittaa ne myös päiväasun kanssa. Sormus puolestaan on myös päällä miellyttävä sekä vaivaton. Se sopii hyvin käytettäväksi muutoinkin kuin juhlassa. Massastaan huolimatta sormus ei ole raskas tai vaivalloinen.

Korvakoruissa on herkkyyttä, vaikka muotokieli on kulmikas.

Spring Ice -korut tehdään mittatilauksena juuri oikeanlaisina sinulle

Omat Spring Ice -korusi Laura tekee sinulle tilauksesta juuri oikean kokoisiksi. Laura kannustaa myös rohkeasti tuomaan esille omat toiveesi koruihin, sillä malleja voidaan muokata toiveiden mukaan. Ottamalla yhteyttä Lauraan pääsette keskustelemaan lisää juuri sinulle tehdyistä koruista. Spring Ice -korusarjan lisäksi Laura tekee koruja rajoitettuina pienerinä. Myös taiteelliset korut ovat Lauran mieleen, mutta hän aina kuitenkin huomioi, että korut ovat myös oikeasti käytettäviä.

Spring Ice-korut valmistetaan mittojesi ja toiveidesi mukaan.

Artikkelin korut
Spring Ice -korvakorut, 310€
Spring Ice -sormus, 520 €
Spring Ice -rannekoru, 630€

 

Lue lisää