Koru lahjaksi – itsellekin: Hyvää syntymäpäivää minulle!

Usein koru mielletään lahjaksi, jonka mies antaa naiselle. Mutta entäpä, jos korua ei ilmestykään lahjapaketissa ihanaa rusettia avatessa tai tällaista gentlemannilahjanantajaa ei naisen elämässä ole?  Näin tasa-arvon aikaan, sen korulahjan voi myös aivan mainiosti ostaa itse itselleen – ilahduttamaan tai muistoksi. Monta asiaa onnistuu modernilta naiselta ilman miestä, myös tämäkin.

Toki me naiset otamme myös erittäin ilolla vastaa lahjoja, joten tämä tarina kuitenkin pitää sisällään myös hyviä vinkkejä, jos olet suuntaamassa korulahjaostoksille ilahduttaaksesi myös jotakuta muuta.

”Hey girl, it’s your birthday!” Viime viikolla vietin syntymäpäivääni – onnea siis minulle vanhenemisen johdosta! Syntymäpäiväni lähestyessä jäin pohdiskelemaan mitä jos tänä vuonna varmistaisin syntymäpäivälahjan saannin ja ostaisin sen siis itse itselleni. Monta loistavaa lahjaideaa mielessä pyöri, mutta päällimmäisenä mieleen pompsahti koru. Se olisi kestävä vaihtoehto, joka säilyisi pitkään ja kuitenkaan lahjaa ei tarvitsisi pitää kaapissa pölyttymässä vaan sitä voisi kantaa mukana päivittäinkin niin halutessaan.

» Kuuntele Ollin haastattelu Tyyliniekan podcastista.

Onneksi Tyyliniekan verkostoista löytyi loistava henkilö auttamaan minua pohdiskelussani ostaako itselle koru lahjaksi ja millainen koru. Sovin tapaamisen Olli Lindroosin kanssa, joka on kultaseppä ja korumuotoilija sekä mies palkittujen Lumi- ja Kide-sormusten takana. Hän kertoi mielellään enemmän koruista lahjana, sekä itselle että toiselle ostettuna.

Suosittelemme

Olli oli samaa mieltä kanssani siitä, että koru on erinomainen lahja. Ollin mielestä koru on myös erittäin henkilökohtainen lahja, johon yhdistyy tarkoitus ja merkitys.

Entä voiko korua pitää järkevänä lahjana? Ollin mielestä koru on järkevä lahja, vaikka järjellä korulahjan hankkimista ei kannata perustella.  Koru on elämän kestävä muisto siitä hetkestä, jolloin koru on saatu tai hankittu. Koruun liittyy vahvasti se, mitä se symboloi ja miksi koru on saatu.

Toisaalta korulla on tunnearvon lisäksi myös rahallista arvoa.  Arvon säilyvyyteen kuitenkin vaikuttaa paljon käytetyt materiaalit kuten jalometalli ja jalokivet sekä myös design ja käsityö, joiden arvo saattaa tietyissä tapauksissa nousta huimasti materiaalien arvoa suuremmaksi, esimerkiksi taitavasti tehdyissä vintage-koruissa.

Olli rohkaisee miehiä lahjaostoksille kultasepänliikkeeseen. Aina ei välttämättä ole helppo arvata tai tietää juuri sitä oikeaa korua naisen makuun. Olli rauhoittelee miehiä asiassa mielestäni osuvan ajatuksen kera: ”Onhan se aika mahdoton tehtävä ostaa juuri sitä ”täysosumaa” lahjaksi, ainakaan yllätyksenä.”

Olli jatkaa, “Tärkeintä kuitenkin on yrittää. Pohdi lahjansaajaa: mistä vaihdoehdosta hän pitäisi eniten. Kyse on eleestä ja joskus myös yllätyksen luomasta tunteesta. Tämän vuoksi on parempi ostaa se oma paras näkemyksensä lahjansaajan mieltymyksestä ammatintaitoisen myyjän avustuksella ja mennä lahja kanssa lahjansaajan luokse säilyttäen pieni yllätysmomentti. ”

Olli muistuttaa, että osa hyvää palvelua on, että tuotteilla on kuittia vastaan vaihto-oikeus. Mikäli lahja ei osu oikeaan maultaan ja kooltaan, aina voi tulla takaisin tarkentamaan hankintaa.  Olli kertoo kuinka hekin myyjinä tykkäävät elää lahjanantajan kanssa ”hommassa mukana” – siksi he kannustavatkin korulahjan ostamiseen, mutta ovat ehdottomasti valmiita myös hutiostosta petraamaan saajalleen sopivammaksi.

Tässä siis hyvä vinkki myös lahjansaajapuolelle:  yritetään me naiset muistaa, että tärkeintä on ele ja että mies edes yritti. Nautitaan siis lahjansaantihetkestä ja tarvittaessa toivotaan – jos lahja ei olekaan napakymppi – että lahjanantaja on muistanut sopia myyjäliikkeen kanssa sujuvasta vaihto-oikeudesta.

Olli esittelee timanttisten Lumi-nappikorvakorujen muunneltavuutta.

Millainen koru se lahja sitten voisi olla? ”Naiset ostavat usein itse itselleen lahjana hopeisia koruja tai pukukoruja. Timanttikoruja odotetaan perinteisesti yleensä lahjaksi miehiltä, mutta naiset ostavat niitä myös itselleen.”, kertoo Olli.  Itseäni kyllä puoleen vetää juurikin nuo timantit. ”Korvakorut ja kaulakorut ovat helppoja  lahjoina. Ne ovat vaivattomia valita, koska esimerkiksi oikeaa kokoa ei tarvitse arvuutella, toisin kuin sormuksessa.”

Korvakorut ja kaulakorut ovat hyviä lahjavaihtoehtoja, koska esimerkiksi lahjansaajan tarkkaa kokoa ei tarvitse tietää. Lumi-timanttinappikorvakorut (vasemmalla) ja Lumihiutale-riipus (oikealla).

Tässä vielä kootusti Ollin vinkit kaikille korulahjan hankintaan:

  • Tee rohkeasti koruostos: Parempi yrittää ja ostaa parhaimman näkemyksen sekä tietämyksen perusteella kuin olla tekemättä lahjaostosta ollenkaan.
  • Koru on henkilökohtainen lahja: Onnistunut korulahja kuvastaa lahjansaajan persoonallisuutta. On myös hyvä pohtia mitä koru viestittää lahjana ja lahjansaajasta ulospäin kun hän korua käyttää.
  • Koru on vahva lahja: Korulahjan merkitys on yleensä voimakas ja koru on muistuttamassa eliniän saamisajankohdasta ja antajasta.
  • Mieti ostaessa, millainen koru on kantajalle itselleen merkityksellinen.
  • Oikeaa korulahjaa ei kannata liiaksi yrittää perustella järjellä – oikea valinta tuntuu oikealta.
Harmonia-sarjan sormuksia voi yhdistellä erilaisiksi kokonaisuuksiksi valittujen sormusten ja materiaalin avulla.

Oma lahjaostokseni taitaa olla jo mielessäni – taisi  sovitellessa tulla vastaan jo sekin, joka tuntui heti oikealta.

Millaisia tarinoita sinulla on koruista lahjana – ostajana tai lahjansaajana? Hitti vai huti? Löytyikö naamalta iloa, hämmennystä vai väkinäistä hymyä?

Harmonia-sarjan sormusten sovittelua. Näyttää ja tuntuu hyvältä!

 

Lue lisää