Kiikarissa ajattomat aurinkolasit vahvuuksilla

Kaupallinen yhteistyö: Optikko Kangasniemi

Kesä alkoi poltella jo siihen malliin, että aurinkolasien hankkiminen tuli ajankohtaiseksi. Silmälasikaverina tarvitsin moiset vahvuuksilla – piilolinssien kanssa kikkailu kun ei oikein aikanaan miellyttänyt.

Laadukkaan tuotteen lisäksi halusin laadukasta palvelua. Sain vihiä, että Porin nurkilla Kankaanpäässä on potentiaalinen optikko, joka haluaisi myös tehdä yhteistyötä asian tiimoilta. Otin yhteyttä Optikko Kangasniemen Jukkaan ja pian jo olinkin istumassa optikon tuolissa.

Jo optikko itsessään on ajatonta sorttia: Jukan isoisä perusti yrityksen 1923 Nokialle. Vuonna 1929 optikko siirtyi Kankaanpäähän, ja 1973 Jukan isä otti siitä ohjat. Jukka itse valmistui optikoksi 2005 ja ryhtyi yrittäjäksi pari vuotta myöhemmin.

Optikko Kangasniemellä on monista optikoista poiketen oma työpaja, jossa onnistuu linssien muotoonhionta. Optikkokoulutuksesta on kuitenkin poistumassa tällaisia pajaopintoja ja ala elää muutenkin murrosvaiheessa.

Optikko Kangasniemen Jukka

Halpalasit ovat kaikilta osin halvat

Tunnustettakoon, että nenälläni keikkuvat ehdat halpalasit, tilattuna suoraan internetin ihmeellisestä maailmasta. Halpalasit ovat halvat kaikilta osin, niin linssit kuin pinnoitteetkin ovat halpaa sorttia. Lasien käyttöikä saattaa olla 1,5 vuoden tietämissä, kun normaaleilla laseilla käyttöikää voi olla kaksinkertaisesti.

Suosittelemme

Alkurupattelujen jälkeen oli aika siirtyä toimeen eli näöntarkastukseen. Tällä hetkellä trendinä on mainostaa kokonaisvaltaisia näöntarkastuksia, joihin kuuluu muutakin kuin vartin kiireellinen optikon vilkaisu. Kangasniemellä näöntarkastus on aina ollut tässä mielessä kokonaisvaltainen – Asiakkaalle varataan kolme varttia aikaa. Siinä ajassa tehdään näöntutkimus ja tarkastetaan silmänpaineet sekä otetaan silmänpohjakuvat. Kuvassa alla tarkastelussa toisen silmäni pohja.

Silmänpohjakuvia tarkastelemassa

Jukka selitti silmien terveyteen liittyviä asioita juurta jaksaen. Näöntarkastuksesta jäi sellainen kuva, että asiakasta oikeasti kuunneltiin ja minulle kerrottiin monia mielessä usein pyörineitä asioita. Optikoilla olen ihan jonkin verran elämäni aikana pyörinyt, mutta tämä kokemus löi kirkkaasti laudalta kaikki aikaisemmat.

Klassikkomallistojen pariin

Näöntarkastuksen jälkeen siirryttiin valitsemaan aurinkolaseja. Mallistossa oli Ray-Bania sekä Oakleytä – Jälkimmäinen toki on perustettu 70-luvun puolivälissä ja ensimmäinen 30-luvun lopussa, mutta Oakleyn mallit ovat hiljalleen hiipineet tai hiipimässä klassikon asemaan.

Päässäni pyörivät Oakleyn useat mallit sekä sellaiset Ray-Ban-klassikot kuin Aviator, Wayfarer, Clubmaster, johnlennonmainen Round sekä Justin. Kuvassa alla Ray-Banin New Wayfarerit mielenkiintoisella pinnoitteella: Materiaali on samaa kuin mitä käytetään autojen verhoilussa – Ja lasit tuoksuivatkin ihan uudelle autolle!

Ray-Ban New Wayfarerit mielenkiintoisella pinnalla

Jukalla oli erinomainen pointti liittyen peilipintaisiin aurinkolaseihin: Ne saavat jotkut ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi, jos oleskellaan siis peilipintaisia aurinkolaseja käyttävän seurassa. Hyvä tapa muutenkin on ottaa aurinkolasit silmiltä uusia ihmisiä tavatessa. Trendikkäät peilipintaiset lasit eivät minuun vetoa, joten ne jäivät kiikarin ulkopuolelle.

Olemukseltaan keveämmät Aviatorit, Roundit sekä Clubmasterit hylkäsin myös mielessäni. Loppusuoralla keikkuivat siten Oakleyn Tailpin ja Two Face sekä Ray-Banin Wayfarer ja Justin. Wayfarer oli muutoin täydellinen, mutta kehysten alalaita viilasi poskipäitäni ikävästi. Ray-Ban oli kuitenkin jo keksinyt asiaan ratkaisun: New Wayfarer -malli ei ole niin korkea, eikä etuosa ole niin jyrkässä kulmassa, jotta poskikontaktia syntyisi.

Vaan eipä valintojen tekeminen siihen loppunut: Seuraavaksi oli tarjolla jos jonkinlaista sankakuosia, muun muassa se edellä mainittu autoverhoilu. Päädyin hopeanharmaaseen sankavaihtoehtoon, jonka olemukseen tuovat kepeyttä läpinäkyvät osat. Kuvassa alla nämä lasit etualalla.

Etualalla hopeanharmaat Ray-Banin New Wayfarerit

Linssit tulevat ohennettuina (ohennus ei tarkoita linssin ohennusta vaan ohuemman linssimateriaalin käyttöä, kuten Jukka selvensi), polarisoivina sekä kovalla pinnoitteella.

Ajattomat aurinkolasit vahvuuksilla oli tilattu, ja suuntasin Kankaanpäästä kotia kohti hymy suupielessä – Pakko todeta vielä kerran: Jos aurinkolasien kokeilu olikin mielenkiintoista, niin tämän optikkokäynnin parasta antia oli huippu palvelu sekä asiat läpikotaisin käyvä näöntarkastus.

Lue lisää