Kesäpuku on viileä ratkaisu

Kesäpuku on klassikko, jonka italialaiset osaavat modernisoituna parhaiten. Sen myötä mies voi pukeutua tyylikkäästi tuntematta oloaan tukalaksi kuumanakaan päivänä.

Kuinka monelle on tullut eteen kesäkuumalla tilaisuus, joka edellyttää formaalimpaa pukeutumista? Näistä kesähäät ja muut kesäjuhlat ovat suurimmalle osalle yleisimpiä, mutta yhtälailla työelämässäkin on tilaisuuksia, joissa virallisempi pukeutuminen on paikallaan. Näihin tilaisuuksiin kaapista löytyvä kolmeen viileämpään vuodenaikaan (syksystä kevääseen) soveltuva villakangaspuku ei ole houkuttelevin vaihtoehto.

Kesäpuku tuo uuden ulottuvuuden pukeutumiseenRatkaisu kesän formaalimpaan pukeutumiseen on kevyt kesäpuku, joka soveltuu myös kasuaalimpaan menoon. Miellyttävän kesäpuvun avainasioita ovat ohuet ja harvaan kudotut kankaat, sekä mahdollisimman kevyt rakenne.

Tyypillisiä kesäpuvun kankaita ovat pellava, puuvilla, puuvillainen seersucker, sekä harvaan kudotut ohuet villakankaat, joista näkee läpi valoa vasten katsottaessa. Myös erilaiset luonnonmateriaalista tehdyt sekoitekankaat ovat toimivia, kunhan ne ovat kepeitä.

Kesäpukujen varhainen klassikkokangas on puuvillainen seersucker, jonka tunnistaa yleisimmästä vaaleansini-valkoraidallisesta kuosistaan. Kangas kehitettiin 1700-luvun Intiassa brittiarmeijan tarpeisiin, josta se levisi muihin lämpimiin alusmaihin.

Edullisuutensa ja kestävyytensä ansiosta seersucker levisi lopulta Yhdysvaltoihin, jossa se nousi köyhän työläisväestön keskuudesta lopulta maailmanmaineeseen itärannikon eliittiyliopistojen (ns. ivy league) opiskelijoiden ottaessaan sen omakseen.

Kankaan lisäksi yhtä tärkeä seikka on rakenne, tai oikeastaan mitä vähemmän puvussa on rakenteita, sen parempi. Takin osalta hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä enemmän se tuntuu paidalta, sitä parempi se on. Tällöin takista puuttuvat hiostavat vuoraukset, jolloin se myös hengittää vapaammin. Tämä asettaa luonnollisesti laatuvaatimuksia saumojen huolittelulle, koska ne eivät jää piiloon vuorikankaan alle. Housuissa pätee samat asiat, eli mitä vähemmän tukikankaita on, sitä miellyttävämmät ne ovat päällä.

Sartoria Latorren kesäpuku.

Yksityiskohtien osalta kannattaa huomioida omat preferenssit, mutta yleisesti ottaen kesäpuku on tyyliltään rento, johon sopivat rennot yksityiskohdat. Näistä omaan makuuni tärkeimmät ovat paikkataskut, jotka ovat taskuista epäformaaleimmat. Nämä ovat myös teknisesti yksinkertaisimmat, sillä ne eivät vaadi takin sisäpuolelle mitään ylimääräistä, vaan taskut ommellaan takin päälle.

Housuissa pätee pitkälti sama rakenteeton filosofia, poikkeuksena taskut sekä villakankaita käytettäessä polvisilkit, jotka pidentävän housujen käyttöikää merkittävästi. Viime vuosina pinnalle ovat nousseet myös resorivyötäröt, jotka korvaavat vyölenkit ja olkaimet tuoden pukuun uuden rennomman elementin. Resorien yhteydessä on usein myös solmittava nyöri, joka toimii vyön korvikkeena. Näin on myös omassa kesäpuvussani.

Housuissa pätee pitkälti sama kevytrakenteisuuden filosofia, poikkeuksena taskut sekä villakankaita käytettäessä housujen etupuolella polviin asti tehty vuoraus, ns. polvisilkit, jotka estävät polvipussien muodostumisen kankaaseen. Vuoraus tekee housuista myös mukavammat etureisien kohdalta.

Sartoria Latorren kesäpuku

Olin parin vuoden ajan pohtinut sopivan puvun hankkimista kesän rientoja varten, harkinnut sellaisen ostamista mittatilauksena, kunnes löysin juuri sopivan vaihtoehdon valmispukuna Milanon muotitalokierroksella. Kyseessä oli italialaisen perheyritys Sartoria Latorren höyhenenkevyt puuvillasekoitteinen puku, jota sai kolmessa eri värissä.

Sartoria Latorren puuvillainen kesäpuku.

Valintani kohdistui tummansiniseen pukuun, koska sen myötä sain korvattua kaksi tummansinistä puuvillaista irtotakkiani, joiden elinkaari alkoi olla lopussa. Puku oli myös mittasuhteiltaan kroppaani sopiva, johon tarvitse tehdä pienet lyhennykset hihoihin ja lahkeisiin. Nämä tehtiin näppärästi Pohjanheimolla, jonka kautta puvun itselleni ostin.

Miksi sitten sanon, että italialaiset osaavat kesäpuvut parhaiten? Tämä ei tietenkään ole absoluuttinen totuus, mutta jos vertaan italialaisia, brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia tyylejä keskenään, painivat italialaiset kepeytensä ja myös tyylin osalta omassa sarjassaan. Onhan sitäpaitsi rakenteeton irtotakki kehitetty Italiassa, joka sopii kesäpukeutumiseen kuin nenä päähän. Lisäksi italialainen “la dolce vita”, nautinnollinen elämä, kuvastaa tyyliä erinomaisesti.

Yhteenveto

Sartoria Latorren puvun hankinta osui hienosti nappiin ja se on ollut kovassa käytössä aina, kun sen käyttöön on ollut mahdollisuus. Kuuman alkukesän aikana kesäpukuni on osoittautunut omalle kropalleni viileämmäksi vaihtoehdoksi, kuin esimerkiksi sortsit tai kapealinjaisemmat chinot. Innostuin puvustani niin paljon, että tilasin toisen vastaavan erivärisenä.

Sartoria Latorren kesäpuku ja Cornelianin valkoiset nahkatennarit.

Pieni lisäbonus oli myös se, että kesäpuvun myötä uskaltauduin hankkimaan elämäni ensimmäiset valkoiset nahkatennarit. Niistä sitten lisää vähän myöhemmin. 🙂

Kesäpuku on vaatteena mitä mainioin, sillä se tarjoaa kantajalleen miellyttävän tavan pukeutua tyylikkäästi kuumanakin päivänä. 

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

2 KOMMENTIT

 1. Hyvän näköinen kokonaisuus! Lisää vastaavia artikkeleita kiitos! 🙂

  Itsellä on hakusessa myös kevyt puuvillainen irtorotsi vielä tänne kesälle, jotain vastaavaa mitä tässä artikkelissa on & kuuluisan “blogger blue” tyylistä. Onko suositella jotakin esim. Bogliolilta, LBM, Tagliatorelta?

  Voisiko esim. alla oleva olla hyvä ratkaisu (poista linkki tarvittaessa):
  https://www.bottaeb.it/en/lbm-1911-giacche-giacca-10490

  Tuo nyt ei näytä niin rennolta kuvissa ainakaan, mitä sinun puvussasi.

  • Hei, kiitos kommentistasi.

   Linkkaamasi Lubiamin irtorotsi on erittäin hyvä vaihtoehto, mulla oli vastaava monta vuotta, kunnes se kului puhki. Sai siis runsaasti käyttöä. Mielestäni vastaavia saattaa olla vielä jäljellä Saumassa ja jos hihat ovat liian pitkät suoriltaan, siellä osataan tehdä tarvittavat lyhennykset – noissa kun taitaa olla toimivat hihanapit. Jos en väärin muista, niin omaa puvuntakkiani “raskaampi” Lubiam on lähinnä hihojen vuorauksen osalta.

   Lubiamilta löytyy vastaavia rotseja myös pellavasta tehtynä ja olikohan sitten vielä erilaisia puuvilla-pellava-sekoitteisiakin. Viime kesänä kuolasin sellaista vihreänä nimenomaan Saumassa.

   https://www.vaatturiliikesauma.fi/collections/l-b-m-1911

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.