Kenkälusikka

Nahkakengät ovat tärkeä osa miehen pukeutumista. Tämän takia ne ovat myös taloudellisesti merkittävä investointi, sillä hyvin rakennetusta vaatekaapista löytyy useampi kenkäpari eri käyttötarkoituksiin. Kun rotaatiossa on riittävästi kenkäpareja, saavat ne samalla tarvittavaa lepoaikaa.

Kenkien huoltamisen lomassa ei kannata unohtaa yksinkertaista, mutta sitäkin tärkeämpää arjen työkalua; kenkälusikkaa.

Suurinpiirtein kaikissa kenkälusikoissa on sama muotoilullinen perusperiaate; jalkaa ja kengän kantakuppia mukaileva kaareva muotoilu. Oleellista on kenkälusikkaa hankkiessa varmistaa, että lusikan reuna ei ole terävä, jolloin se voisi vaurioittaa kengän sisäpohjaa. Etenkin halvimmissa muovilusikoissa on usein terävät reunat.
Suurinpiirtein kaikissa kenkälusikoissa on sama muotoilullinen perusperiaate; jalkaa ja kengän kantakuppia mukaileva kaareva muotoilu. Oleellista on kenkälusikkaa hankkiessa varmistaa, että lusikan reuna ei ole terävä, jolloin se voisi vaurioittaa kengän sisäpohjaa. Etenkin halvimmissa muovilusikoissa on usein terävät reunat.

Kenkälusikka on kengän parhaaksi

Kenkälusikan funktio ei ole pelkästään säästää selkää kenkiä jalkaan laittaessa, vaan sillä suojellaan erityisesti kengän kantakupin nahkaa. Toisin sanoen lusikattomuus voi koitua kengän turmioksi. Kovan kantakuppinahan kasaan astumalla saa aikaan kenkäparin, joka vaatii joko kalliit huoltotoimet erikoissuutarilla tai uuden osoitteen roskakorin suunnalla.

Kenkälusikka on laadukkaan nahkakengän välttämätön kumppani, sillä etenkin uutena laatukenkä on sen verran tiukka, että sen sujauttaminen jalkaan ilman väkivaltaa lähestulkoon vaatii kenkälusikan käyttöä.

-- MAINOS --

Kenkälusikoita on siunaantunut lukuisia, kaikki metallisia. Peuranpäinen kenkälusikka tervehtii eteisen naulakossa.
Kenkälusikoita on siunaantunut lukuisia, kaikki metallisia. Peuranpäinen kenkälusikka tervehtii eteisen naulakossa.

Kenkälusikoita löytyy moneen lähtöön, eri muotoisia ja kokoisia, eri materiaaleista tehtynä. Itse suosin metallisia lusikoita kahdesta syystä; ensiksi ne kestävät paremmin ja toiseksi ne ovat tyylikkäämpiä kuin esimerkiksi muoviset lusikat. Sinänsä materiaalilla ei ole väliä, jos vaihtoehtona on kenkälusikattomuus.

Kenkälusikoita voi ostaa lähes kaikista marketeista, kenkiä myyvistä liikkeistä sekä useista verkkokaupoista, kuten Feetletistä ja Bexleylta.

Vinkki:
Kenkälusikka on kengän halvin henkivakuutus, joka kannattaa sujauttaa mukaan jokaiseen laukkuun.

Edellinen artikkeliUnelmien nahkasohva
Seuraava artikkeliValkoiset chinot ovat mahdollisuus
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

5 KOMMENTIT

 1. Pikkuinen muovinen tai metallinen kenkälusikka kulkee lähes aina takin taskussa tai laukussa mukana. Ei paina paljoa eikä vie tilaa, mutta helpottaa kenkien jalkaanlaittoa lapsia päiväkotiin viedessä tai sieltä hakiessa, kyläillessä, kuntosalilla jne missä vaan kengät täytyy ottaa jalasta. Pieni vaiva, iso ilo kengille.

  • Olet oikeassa Juha. Ostin taannoin Sibelius-kengähoitosetin, jossa oli sellainen pieni taitettava kenkälusikka. Se tuntui omaan käyttööni aivan liina pieneltä, mutta tuossahan kasvaa kovaa vauhtia pieni poika ja hänen kenkien laittamiseen se on varmasti aivan loistava. Kiitos vinkistä. 🙂

   Löysin vielä sen Sibelius-setin, jos jotain sattuu kiinnostamaan. Omastani en kyllä maksanut kuin parisen kymppiä, kun olivat poistomyynnissä yhdessä Ideaparkin sisustus-outletissa.

   http://www.jeansibeliusshop.com/epages/Logonet.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Logonet/Products/SSC

   • Jep, pysyy lastenkin kengät paremmassa kunnossa edes vähän pidempään kun kantaa ei tallota jatkuvasti lyttyyn kenkiä jalkaan laittessa – ja järemmät aikuisten jalalle mitoitetu lusikat on usein liian leveitä lasten jalkoihin ja jalkineisiin. Ja muutenkin esimerkin voima, helpottanee nuoren keikarin tai tyyliniekan omaksumaan kenkälusikan ihan luonnolliseksi osaksi rutiineja.

    Ja onhan siitä pikkulusikasta apua aikuisellekin silloin kun isompaa ei ole mukana tai muuten käden ulottuvilla.

 2. Laukussani kulkee aina naudansarvesta kaiverrettu kenkälusikka, joka on pieni, kaunis ja hyödyllinen kaikkialla. Kotosalla suosin puuvartista messinkilusikkaa, jonka nuppina on sorsanpää, sillä teräs tai kromi ovat kovin metallisia ja ikäviä. Onhan kenkälusikka myös mainio lahja jokaiseen kotiin, jossa ymmärretään jotakin jalkineiden päälle.

  • Kenkälusikka on ehdottomasti mainio (liike)lahja, materiaalista riippumatta. Kuten lepolestejä, voi kenkälusikkaan ainakin reunan terävyyden osalta tarvittaessa muokata hiomalla.

   Lusikkihifistelijällä on tietysti erilaisia lusikoita eri tarpeisiin ja eri kenkiin, koska onhan niitä kantakuppejakin erikokoisia. 🙂

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tyylikäs paluu – Kämmen esitteli uusia käsineitä

Kämmen on Tyyliniekan pitkäaikainen ihastus, joka on viettänyt pari vuotta hiljaiseloa. Nyt Kämmen on tehnyt paluun uusilla käsineillään. Ne joille...

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa 10-vuotiasta Care of Carlia

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa miesten tyyliin erikoistuneen Care of Carl -verkkokaupan 10-vuotista taivalta. Juhlavuotensa kunniaksi Care of...

Sanders Tampere on tyylikäs nahkasaapas arkipukeutumiseen

Sanders Tampere on miesten vaateliike Herrainpukimon suunnittelema kenkämalli, joka sopii monipuolisesti miesten arkipukeutumiseen. Turkulainen Herrainpukimo tunnetaan laadukkaista mittavaatteistaan ja erilaisista...

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Joensuun vaateliikkeet

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan "vaihdan farkut verkkarihousuun", oli minulla aasinsiltamainen...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...
Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.