Kelloseppäkoulu peruskouluttaa maailman parhaat kellosepät

Espoossa toimiva Kelloseppäkoulu on yksityinen ammattioppilaitos, joka kouluttaa kelloseppiä ja mikromekaanikkoja. Poikkeukselliseksi oppilaitoksen tekee se, että sen kasvateista poikkeuksellisen moni on noussut maailmalla arvostetuksi osaajaksi – jopa maailman parhaiksi omalla alallaan.
Esimerkkejä tällaisista tekijöistä ovat mm. Kari Voutilainen, Stepan Sarpaneva ja Simo Ylitalo. Nimilista on tätä huomattavasti pidempi, mutta kaikkia yhdistävä tekijä on valmistuminen Kelloseppäkoulusta ja sen jälkeen jatko-opiskelu mm. sveitsiläisessä Wostep (Watchmakers of Switzerland Training and Educational Program) -koulussa, jota pidetään maailman arvostetuimpana kelloseppien jatkokoulutuspaikkana.
Kuvaavaa on se, että Wostepiin pääsee vain harva hakija, mutta johon suomalaiset kellosepät ovat päässeet korkeatasoisen peruskoulutuksensa ja tinkimättömän asenteensa turvin poikkeuksellisen usein. Tämä osaltaan kertoo myös suomalaisen kelloseppäkoulutuksen asemasta maailmalla.

Kelloseppäopiskelija "työssään". Kuva: Kelloseppäkoulu
Kelloseppäopiskelija “työssään”. Kuva: Kelloseppäkoulu

Kelloseppäkoulun merkitys on ei rajoitu vain maailmalla arvostettujen kelloseppien ja kellontekijöiden kouluttamiseen. Kun puhutaan kellojen huoltamisesta ja korjaamisesta, sekä asiantuntevasta kelloalan asiakaspalvelusta – tarjoaa tähän parhaat eväät Kelloseppäkoulu. Lisäksi Kelloseppäkoulusta valmistuneet mikromekaanikot viedään käsistä korkeateknologiayrityksiin.

Kelloseppäkoulun tulevaisuus on uhattuna

Edellä mainituista syistä onkin käsittämätöntä, miten hallitus ajaa mm. Kelloseppäkoulun opetuksen määrärahojen pienentämistä niin, että toteutuessaan koulun on puolitettava lähiopetustuntinsa. Tämä tekemisen kautta taitoja harjaannuttava opetusala on mitä suurimmissa määrin riippuvainen lähiopetuksen määrästä ja tasosta, jota ilman valmistuminen nykyisen kaltaisella perusammattitaidolla on mahdotonta.
Hallituksen toimilla rapautetaan käytännössä täystyöllisyyteen opiskelijoitaan kouluttava ala.
Kelloseppäkoulun tiedotteen mukaan kellosepän ja mikromekaanikon työssä vaadittavaa tarkkuutta ja korkeaa osaamisen tasoa on suunniteltujen säästöjen toteutuessa mahdotonta saavuttaa. Ammattiin valmistuminen vaatii pitkäjänteistä harjaantumista vaativiin kädentaitoihin, joita ei voida oppia videolta, verkosta, eikä itseopiskeluna.

Kelloseppäkoulun sisäänmarssi

Hallituksen kaavailemien leikkausten vastustamiseksi Kelloseppäkoulu järjestää mielenilmauksena sisäänmarssin, jossa opiskelijat ja opettajat opiskelevat 24 tunnin ajan 19.-20. tammikuuta.
Lue lisää Kelloseppäkoulun Facebook-sivuilta.
Kelloseppäkoulun mielenilmaisu 19.-20.1.2017

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Oris X Bracenet – kalaverkkoa kellotauluun

Bracenet-järjestön ja Oris-kellomerkin yhteistyön tuloksena syntynyt Aquis Date -malliston sukeltajankello on ainutlaatuinen teos, jonka kellotaulu on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalastusverkoista. On arvioitu, että vuosittain...

Esittelyssä TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche juhlistaa Carrera-kellomallin ja Porsche 911 -automallin kuuden vuosikymmenen mittaista taivalta.  Sveitsiläiskellovalmistaja TAG Heuer tunnetaan useista ikonisista kellomallistoistaan, joista tänä...

Älykellon ranneke täydentää tyylisi

Kello on paljon enemmän kuin pelkkä ajanmittari. Se on myös osa yksilöllistä tyyliä. Älykellot ovat tuoneet perinteiseen kelloon modernin ulottuvuuden sekä uutta monipuolisuutta. Yksi...

Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä...

Tyyliniekan uusimmat