Suomalaisen kellokulttuurin popularisoinnin Grand Old Man – vaikkei hän vielä vanha olekaan – Joona Vuorenpää kirjoitti tänään Kellomies-blogissaan mielenkiintoisen knoppitiedon. Päivälleen viisi vuotta sitten kirjakauppojen hyllyille ilmestyi maanmainio Kellomies-kirja, joka löytyy myös omasta kirjahyllystäni.
Kellomies-kirja on ajankohtaisempi kuin koskaan.
Kellomies on Suomen kattavin – ja likipitäen ainoa – tietokirja rannekelloista ja se toimii oivallisena lähdeteoksena kelloista paitsi syvällisemmin innostuneille, myös kelloista muuten vain kiinnostuneille. Kirjan kuvitus lähentelee paikoin kellopornoa, eli jos mekaniikan ja estetiikan yhdistyminen vähääkään kiinnostaa, saa kirjasta paljon irti.
Kirja vaatii myös aikaa. Koska tietoa on paljon, ei sitä ole tarkoitettu luettavaksi yhdellä tai kahdella istumalla. Oma kelloharrastuneisuuteni on kestänyt nyt vajaat neljä vuotta ja kirjan sisällöt ovat avautuneet minulle vuosien saatossa.
Tällaiselle aloittelevalle kelloaiheisten juttujen kirjoittajalle Kellomies-teos on toiminut korvaamattomana tietolähteenä mm. termien osalta, joita olen halunnut omissa kirjoituksissani noudattaa. Tämän takia Tyyliniekassa kirjoitetaan sukeltajankelloista, eikä sukeltajakelloista, tai sukelluskelloista. 🙂
Kellomies-kirja on varauksetta jokaisen rannekelloista kiinnostuneen pakko-ostos ja kirjaa myyvät hyvin varustellut kirjakaupat, sekä Adlibris-verkkokauppa.
Stylefellow onnittelee vetreää viisivuotista syvään kumartaen.