Kellomerkki ja sukeltajankello, jossa on kaikki kohdallaan – Tudor Black Bay

Kukapa meistä ei etsisi kelloa ja kellovalmistajaa, jossa hinta, laatu ja fiilis kohtaavat omaan makuun parhaalla mahdollisella tavalla. Samaan aikaan muutama tunnettu merkki jyllää tunnettuudessaan ylitse muiden ja näistä merkeistä kukkulan kuningas on ehdottomasti sveitsiläinen Rolex. Siitä syystä onkin harmi, että Rolex kantaa joidenkin mielissä elitististä mielikuvaa, vaikka kyseessä on mitä suurimmassa määrin äärimmäisen hienosti hoidettu brändi, jonka tuotteet ovat laadukkaita ja ajattomia.

Yleisesti ottaen kellomaailman premium- ja luksusluokan valmistajien hintataso on noussut vuosien saatossa sellaiseksi, että tavallinen kuluttaja joutuu toden teolla pohtimaan, onko kyseisen valmistajan tuotteisiin varaa. Jos tähän vielä yhdistyy menneiden vuosikymmenten aiheuttamat mielikuvalliset stigmat, saattaa moni haluta Rolexin, mutta ei pysty sitä ostamaan – taloudellisista tai henkisistä syistä.

Olen itsekin kuulunut edellä mainitun “henkisen vamman” omaaviin henkilöihin, mutta olen hiljalleen päässyt siitä eroon puhtaasti valistumalla. Rolex on, kuten aiemmin jo mainitsin, hieno ja laadukas valmistaja, joka itse ei ole rakentanut pröystäilevää imagoaan, vaan se on muodostunut pääasiassa 80- ja 90-luvuilla populaarikulttuurin kautta. Ja tottahan toki vaikutelmaa pidetään yllä tänäkin päivänä Rolexia ylpeästi esittelevien julkkisten toimesta.

Tudor – “Rolexin pikkuveli”

Tästä pitkästä alustuksesta pääsen varsinaiseen asiaan, eli siihen, että Rolexin laatutason tuotteisiin – ja melkein Rolexiin – pääsee hienosti Tudor-kellomerkin kautta, jonka on perustanut Rolexin perustaja Hans Wilsdorf, sillä hän halusi tuoda kuluttajien ulottuville edullisempia kelloja, joissa on kuitenkin Rolexin laatutaso.

Tudor Prince Oysterdate

Perustajan määrittelemä lähtökohta on osoittautunut vuosikymmenten saatossa onnistuneeksi ja Tudor on lunastanut paikkansa erittäin laadukkaana kellonvalmistajana, jonka tuotteilla ovat omat tunnistettavat piirteensä – ja tätä nykyään myös omia koneistoja.

Suosittelemme

ETA-pohjainen Tudor Black Bay on erittäin haluttu sukeltajankello - kaiken lisäksi järkihintaan.
ETA-pohjainen Tudor Black Bay on erittäin haluttu sukeltajankello – kaiken lisäksi järkihintaan.

Koneistoasia on siinä mielessä kiinnostava ja tärkeä, sillä Tudorin edullisempi hintataso on saavutettu mm. ETA-pohjaisia koneistoja käyttämällä, ja hieman pienemmällä viimeistelyn tasolla isoveljeensä Rolexiin nähden. Materiaalit ja tuotantomenetelmät ovat sen sijaan olleet Rolexin tasolla. Kiipeäminen kohti itsenäisempää brändipositiota on saavutettu harkituin askelin, tuomalla osaan mallistoa oma inhouse-koneisto. Tämä oli myös itselleni lopullinen syy, mikä herätti suunnattoman kiinnostumisen Tudoria kohtaan.

Tudor Black Bay -sukeltajankello omalla koneistolla

Olemme aiemmin käsitelleet Tudor Black Bayn ETA-pohjaista sukeltajankelloa, jota myytiin kahdessa eri värimaailmassa. Vuonna 2012 julkistettu Black Bay -mallisto sai monessakin mielessä kaivatun päivityksen vuonna 2016, jolloin ETA-koneisto vaihtui Tudorin omaan COSC-sertifioituun inhouse-koneistoon. Tämä toi Black Baylle selkeästi paremman käyntivaran 48 tunnista 70 tuntiin, jonka myötä kellon pystyi jättämään viikonlopuksi pois ranteesta ilman vedon loppumista. Tämä on pieni, mutta käyttömukavuutta kummasti lisäävä ominaisuus.

Koneiston COSC-luokitus tarkoittaa paitsi luotettavuutta ja tarkkuutta, myös arjen käyttömukavuutta. Tämän huomaa kellonaikaa laittaessa, jossa saa olla jopa huoleton. Nimittäin kun minuuttiosoittimen on asettanut tunnokkaasti oikealle kohdalleen, voi ruuvilukittavan nupin painaa reilullakin liikkeellä alas ilman osoittimen heilahtamista. Asia voi kuulostaa turhalta hifistelyltä, mutta kokeilepa sama kohmeisin sormin? Tätä juttua varten minä nimittäin kokeilin…

Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008). Kuva: Jarkko Lipponen
Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008). Kuva: Jarkko Lipponen
Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008)
Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008)

Inhouse-koneiston myötä Tudor Black Bayn kuori sai lisää paksuutta ja tämä yhdistettynä muutenkin kokoaan hieman suuremman tuntuiseen kellonkuoreen tarkoittaa sitä, että kyseessä on huolettomaan käyttöön ja rennompiin tyyleihin tarkoitettu rannekello. Tätä ei pidä kokea negatiivisena asiana, sillä pukukellot ovat asia erikseen ja itse olen onnistuneesti käyttänyt Black Bayta esimerkiksi irtotakin ja chinojen kanssa, kauluspaidan tai poolon kanssa.

Kliinistä tyyliä

Näennäisestä työkalumaisuudestaan huolimatta Tudor Black Bayssa on kauniiksi luokiteltavia, mutta silti hillittyjä yksityiskohtia – kuten esimerkiksi kuoren satiinikiillotetut pinnat ja teräsranneke. Nämä luovat jollain tavalla arvokasta tunnetta kelloon ja suojaavat käyttökelloa samalla näkyviltä naarmuilta kiillotettua terästä paremmin.

Tudorin kolmirivinen, ns. rivet-teräsranneke on erittäin miellyttävän tuntuinen ranteessa. Ranneke on suippeneva (yleisesti käytetään termiä tapered) ja se on tehty toisistaan hieman kapeammilla paloilla, eikä monen muun valmistajan tapaan kapenevilla paloilla. Se mitä teräsrannekkeesta jäin kaipaamaan on monista sukeltajankelloista tuttu pituuden pikasäätömahdollisuus. Nyt pituutta voi hienosäätää perinteiseen tapaan jousinastan paikkaa siirtämällä. Mutta ehkäpä tähän tulee tulevaisuudessa parannus isoveljen esimerkin mukaisesti.

Tudor Black Bayn satiinihiottu teräsranneke.

Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008). Kuva: Jarkko Lipponen
Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008). Kuva: Jarkko Lipponen
Tudor Black Bayn satiinikiillotetut pinnat ja teräsranneke tuovat kelloon arvokkuutta.
Tudor Black Bayn satiinikiillotetut pinnat ja teräsranneke tuovat kelloon arvokkuutta.

Kellotaulu on itsessään varsin pelkistetty, johon valkoiset snowflake-osoittimet ja isot indeksit sopivat mainiosti. Kellon luettavuus on näin ollen erinomainen ja voimakkaan lumemassan johdosta kellon luettavuus pimeässä on kohdallaan. Lumemassan hehku on myös pitkäkestoinen ja kellonajasta saa pitkän aikaa selvää pimeässä.

Tudor Black Bayn lumeen hehku on voimakas.
Tudor Black Bayn lumeen hehku on voimakas.

Joku voisi moittia Tudor Black Bayn 200 metrin vesitiiviyttä, mutta laadukkaan valmistajan toimesta se on riittävä pintavesiin – etenkin kun vetonuppi on ruuvilukittava. Black Bayn kellonkehä on oikeaoppisesti vain vastapäivään pyörivä ja sen 60 pykälän naksuminen on erittäin tunnokas.

Kellonkehän ainoa moite kohdistuu sen hieman vaikeaan “saavutettavuuteen”, sillä varsin ohuena ja kellonkuoren reunojen tasalla kulkevana siihen on hieman vaikea saada otetta. Jos hammastus tulisi hieman kellonkuoren yli, olisi sen käyttäminen vaivattomampaa. Toisaalta, ehkä tämä suojelee kellonkehää sen tahattomalta siirtymiseltä, sillä käytössäni kellonkehä ei ole kertaakaan siirtynyt pykälän pykälää.

Tudor Black Bay

Tudor Black Bay

Kellotaulun väristä on vielä mainittava sen verran, että vaikka se on musta ja kellonkehä on tummansininen, näyttää kellotaulu yleensä joltain sinisen sävyltä. Tämä väriefekti tekee omalta osaltaan Black Baysta kiinnostavan ja kellotaulua ja liukuvaa sekuntiosoitinta on mukava katsella muuten vaan.

Yhteenveto

Black Bay on toinen kokemukseni Tudorista, tai oikeastaan ensimmäinen jos puhumme moderneista rannekelloista. Oma sydämeni lämpeni Tudorille nimenomaisesti inhouse-koneiston myötä, joka ei kuitenkaan Rolex-tasoisesti tuotettuna maksa maltaita – vaan tuntuu ennemminkin edulliselta, jossain määrin löydöltä.

Tudorin roolia voi miettiä siitäkin näkökulmasta, että kuinka moni Rolexin tuotantolaadulla (joka oletettavasti on varsin korkea) oleva kronometriluokiteltu, inhouse-koneistolla valmistettu ja upeasti viimeistelty sukeltajankello – joka on vieläpä klassisen tyylikäs – maksaa vain kolme ja puoli tonnia?

Tudor Black Bay -sukeltajankello on tyylikäs vapaa-ajan rannekello.
Tudor Black Bay -sukeltajankello on tyylikäs vapaa-ajan rannekello.

Tudor tuntuu omasta näkökulmasta katsottuna varjellulta salaisuudelta, joka sietäisi tulla suuremman yleisön tietoisuuteen. Tudorin uudistukset ovat olleet kautta linjan sellaisia, että ne ovat nostaneet sitä pois pikkuveljen asemasta kohti parrasvaloja.

Hyvänä vetoapuna tai oikeastaan työntövoimana toimivat brändilähettiläät David Beckham ja Lady Gaga, joita voidaan pitää globaaleina henkilöbrändeinä, jotka tavoittavat nuorempaa ja trenditietoista asiakaskuntaa. Tässäkin kohtaa Tudor kulkee rohkeasti eri suuntaan kuin muut varsin konservatiivisesti toimivat kellomerkit.

Tudorin virallisia jälleenmyyjiä Suomessa ovat Hovisepät, Lahden Kellokeskus, Osk. Lindroos ja Oulun Koru.

Pähkinänkuoressa

 • Mallinumero: M79230B-0008
 • Koneisto: Manufacture MT5602 -automaatti (COSC)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 41 mm
 • Kuoren paksuus: 14,8 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu sisäpuolelta)
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 3.560 €

4 KOMMENTIT

 1. Mistä lähtien Tudor on tehty Rolexin tuotantolaadulla? Jos näin olisi niin subissa olisi ilmaa väh 4000€, tietenkin joku lähdekin pitäisi olla. Vain Tudorin omistaja voi selittää tällaista tai kyseessä maksettu mainos. Automaatille ilman mitään ominaisuuksia, pl 200m wr, tuo lähes 15mm paksuus on kyllä käsittämätöntä.

  • Hei Janne,

   Ei ole maksettu mainos, silloin artikkelissa olisi siitä selkeät merkinnät. Sen sijaan olen ko. kellon omistaja ja sen pohjalta olen kyllä vakuuttunut, että kyseessä on erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava malli ja merkki. Tudorin ja Rolexin symbioosista voi lukea täältä, joka vahvistaa aika paljon niitä olettamuksia, joita aiemminkin on jo ollut.

   https://www.gq-magazine.co.uk/article/inside-the-tudor-watch-factory

   Eikä sekään ole mitenkään outo keskustelu, että perus-Submarinerien hinnat ovat karanneet käsistä siihen nähden, että kyseessä on kuitenkin varsin peruskoneistolla varustettu sukeltajankello. Laadukas, luotettava ja klassikko kuin mikä, eikä laadussa ole mitään vikaa, mutta kyllä siinä maksetaan brändistä ja haluttavuudesta enemmän kuin vaikkapa Tudorissa.

   Black Baylla on toki paksuutta, eikä minuakaan harmittaisi jos se olisi ohuempi, mutta sitä varten katse kannattaa suunnata uuteen 58-mallistoon.

 2. Tekee mieli laittaa pari kommenttia:

  Tudorilla on todellakin hinta/laatusuhde varsin kohdallaan. Vaikka kellot eivät ole varsinaisesti halpoja, kannattaa huomata, että vaikkapa Tudor BB Cronograph maksaa noin 40% vähemmän kuin Breitlingin vastaavat kronografit, vaikka sisällä tikittää sama koneisto, vieläpä paranneltuna ja modernisoituna. Moinen vähäeleinen steam-punk -henkinen kello on usein ranteessani (nahkahinnalla, tietty).

  Tästä toinen kommentti liittyen Rolexiin: “menneiden vuosikymmenten aiheuttamat mielikuvalliset stigmat”. Jos kyllä muistan Bangkokin turbaanipäiset rantarolexkauppiaat vuodelta -84, niin stigman on kyllä aiheuttanut Kelloharrastajen Facebooksivustolla toistuvat kuvat, jossa on pinottuna kultaisia urheilu -Rolexeja kalliin sampanjapullon kaulaan. Tai kysymykset tyyliin “minähän näistä Rolexeistani laittaisin ranteeseeni tänään?” Minulla on vankasti se epäilys, että vallitseva ja paheneva Rolex -pula on puhtaasti Internetin yhteisösivustojen tuottama ilmiö. Koskaan ei ole ollut yhtä helppoa kerskailla kalliilla kellohankinnalla koko maailmalle kuin nyt.

  • Hei, hyvää pohdintaa.

   Stigma-asiaan kommentoisin sen verran, että itse olen juuri ja juuri sen ikäinen, että muistan ns. juppiaikakauden, jonka tunnusmerkkejä olivat Rolex, Porsche ja sitten etelän lomamatkat. Olisiko ollut Kanarian saaret se kohde, en tarkalleen sitä muista.

   Eli tämä Rolex-stigma ainakin meikäläisen ikäpolvelle tulee osaltaan sitä kautta, eikä niinkään Kelloharrastajat-ryhmästä, joka on kuitenkin hyvähenkinen ja avarakatseinen yhteisö. Toki joukkoon mahtuu aina niitä näyttäjiä, kuten missä tahansa yhteisössä.

   Tudorin kronoista olen tismalleen samaa mieltä, sillä niissä on kyllä hinta ja laatu erinomaisesti kohdallaan. Itseäni kuumottelee hitusen BB Chrono, jonka muotokielessä on jotain puhuttelevaa. Ehkä se on kuoren ja nuppiosan design.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Oris X Bracenet – kalaverkkoa kellotauluun

Bracenet-järjestön ja Oris-kellomerkin yhteistyön tuloksena syntynyt Aquis Date -malliston sukeltajankello on ainutlaatuinen teos, jonka kellotaulu on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalastusverkoista. On arvioitu, että vuosittain...

Esittelyssä TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche juhlistaa Carrera-kellomallin ja Porsche 911 -automallin kuuden vuosikymmenen mittaista taivalta.  Sveitsiläiskellovalmistaja TAG Heuer tunnetaan useista ikonisista kellomallistoistaan, joista tänä...

Älykellon ranneke täydentää tyylisi

Kello on paljon enemmän kuin pelkkä ajanmittari. Se on myös osa yksilöllistä tyyliä. Älykellot ovat tuoneet perinteiseen kelloon modernin ulottuvuuden sekä uutta monipuolisuutta. Yksi...

Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä...

Tyyliniekan uusimmat