Kelloharrastus alkaa

Keväällä 2013 oli tulossa merkkipäivä ja halusin hankkia jotain itselleni. Olin ollut kiinnostunut kameroista edelliset vuodet. Nyt en tarvinnut kameraa. Olin löytänyt hyvän kameran vuosiksi.

Vanha käyttökello saa väistyä

Katselin yli 10 vuotta palvellutta Seikoani. Muotoilu oli 90-luvulta tai ainakin 2000-luvun alkua. Kello oli hieman pieni. Ei mitenkään näyttävä. Siinä ei ollut korvakkeita, joihin olisi voinut vaihtaa rannekkeen. Päätin hankkia itselleni uuden rannekellon. Aloin tutkia kelloja eri nettisivustoilta.

Seiko Premier
Kymmenen vuotta palvelleen Seikon muotokieli ei enää puhutellut.

En tiennyt silloin paljoakaan kelloista. Hain kelloja näillä kriteereillä: sveitsiläinen, safiirilasi ja vähintään 100 m vesitiivis. Tietysti sen piti olla hienon näköinen. Näyttävä. En käynyt kelloliikkeissä, vaan katselin nettikauppojen sivustoja.

Seiko Premier
Käyttökellossa näkyy käytön jäljet.

Uuden kellon etsintä

Muistan, että olin maksanut vanhasta Seikostani alennusmyynnissä 169 euroa. Sen normaalihinta oli 269 euroa. Ostin sen juuri, kun oli siirrytty markoista euroihin. 169 euroa eli noin tuhat markkaa oli silloin vielä opiskelevalle nuorelle miehelle paljon rahaa. Olin valmis käyttämään uuteen kelloon hieman enemmän. Budjettini oli 300-400€.

Kellosivustojen hakuihin tarttui enimmäkseen Tissotin malleja. Kaikissa Tissoteissa on safiirilasi ja kaikki Tissotit on tehty Sveitsissä. Silmääni miellyttivät kronografit: musta V8 ja sinitauluinen PRC 200. V8:ssa on musta nahkaranneke ja se on 100 metriin vesitiivis. PRC 200:ssa on metalliranneke ja se on nimensä mukaisesti 200 metriin vesitiivis. PRC 200:n sininen taulu on todella hieno. Päädyin kuitenkin V8:n sen racing -tyylin vuoksi. Harrastan autoja ja seuraan autourheilua. V8 oli myös hieman halvempi.

Tissot V8
Kelloharrastus alkoi Tissot V8:sta.

Heti oppeja muotoilusta ja kestävyydestä

Huomasin pian, että V8:n muotoilu on paljon velkaa Omega Speedmasterille ja Rolex Daytonalle. Huomasin myös, että nahkaranneke ei kestä kovin kauaa siistinä päivittäisessä käytössä, eikä sen kanssa kannata uida. Myös 100 metrin vesitiiviys ilman ruuvattavaa nuppia alkoi arveluttaa. Jälkeenpäin ymmärsin, että PRC 200 olisi ollut parempi vaihtoehto vesitiiviyden ja kestävyyden kannalta. Siinä on ruuvilukittava nuppi, jonka kanssa voi mennä huoletta veteen. Myös metalliranneke kestää melkein mitä vaan.

Suosittelemme

Omega Speedmaster
Tissot V8 on ottanut vaikutteita Omega Speedmasterista. Kuva: Torsten Bolten

Olin tyytyväinen V8:in, mutta kellokärpänen oli puraissut. En pystynyt olemaan pois kellosivustoilta. Aloin kerätä kelloista kaikkea mahdollista tietoa. Kelloharrastus oli alkanut, vaikken vielä itse tiennyt sitä.

Lue lisää